IZVJEŠĆE/FOTO: 10. Bedem fest u Nikšiću – “srce je sve, srce je ljubav”!
11. kolovoza 2019.
Music Box (10907 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: 10. Bedem fest u Nikšiću – “srce je sve, srce je ljubav”!

Deseti po redu Bedem fest ponovo se održao u staroj rimskoj utvrdi u Nikšiću u Crnoj Gori. U četiri dana koliko je trajao ugostio je neke mlade i neke stare bendove koji su se okupili posebno za tu priliku.

Sve je počelo u četvrtak Dragoljubom Djuričićem, a projekcijom filma “Nebeska tema” odana je počast poznatom Vladi Divljanu. Najpoznatije ime prve večeri je sigurno Bisera Veletanlić koja je opet na Bedemu nakon dvije godine: „Ja volim vaš grad… Danas mi je nekako prirastao za srce. Gledam ga preko balkončića, baš mi se dopao. Zato sam i rekla na sceni da se osjećam kao kod kuće. Ovaj grad se po Bedemu poznaje. I po pivu. Pivo i Bedem.“

Nakon nje nastupili su E Play i Dingospo Dali bend s partnerskog Bunt rok festivala, dok su prvu večer zatvorili Gospoda Glembajevi.

Petak, 2. kolovoza, započeo je s Laganom Sredom, kako bi ih na pozornici zamijenio nekima kontroverzni crnogorski Vizant. Uz distorzije heavy metal gitara izveli su neke od svojih pjesama koje tekstovima očigledno znaju ‘dirnuti u žicu’. Kanda, Kodža i Nebojša ili skraćeno KKN, nisu nepoznanica Bedem festivala. Ovaj beogradski bend svoju karijeru započeli su devedesetih, a po atmosferi koju su napravili sa svojim pjesmama očito je kako ih Nikšićani stvarno vole. Ovo im je bio treći nastup na ovom festivalu.

Partibrejkerse nema potrebe posebno predstavljati. Rock ‘n’roll koji oni izvode duboko je ukorijenjen u mnoge generacije kroz pjesme „Hipnotisana gomila“, „Kreni prema meni“, „1000 godina“, „Hoću da znam“ što je samo mali dio repertoara koji je izveden. Ovu večer Cane je bio posebno dobro raspoložen i po završetku za medije je izjavio: „Srce uvijek mora da je na mjestu. Ova stvarnost ga pomjera iz težišta i onda čovjek bez srca u dugovima grca. Dugovima preko nekome, prema samom sebi, prema okolini… jer ne zna što radi, nema toplinu. Srce je sve, srce je ljubav. Pozdravljam entuzijazam i energiju, posvećenost poslu i sve na ovom festivalu. Svirao sam par puta i sve je bilo okej. Entuzijasti i pioniri imaju srce iznijeti sav taj napor i svaka im čast. Rokenrol je vječan dok su mu djeca vjerna!“

Zagrebački Svemirko je priveo drugu večer festivala kraju. Čak i kiša koja je počela padati nije rastjerala prisutne koji su ih do kraja ostali poslušati.

Treću večer festivala otvorili su pobjednici ovogodišnjeg HGF festivala – Vrulja. Eva Braun bend je koji dolazi iz Vojvodine iz grada Bečeja koji su svojom rock svirkom bili lijep uvod u nastup Darka Rundeka. Osim što je svirao poznate pjesme iz Haustor ere „Ena“, „Šejn“, „Šal od svile“, prisutnu publiku je posebno animiralo izvođenje EKV pjesme „Kao da je bilo nekada“. „Pa, bilo je neobično, bilo je zanimljivo, da. Ovaj prostor djeluje kao neko mjesto koje bi moglo biti za neki manji događaj, ali publika je tako velika kao da sam na stadionu. Nikšić je stvarno prekrasan grad, baš je onako… ja sam sjedio u hotelu na terasi, gledao kako prolaze ljudi i to stvarno unosi smireni, otvoreni, kao jednostavni, fin duh.“, ispričao nam je Rundek.

Dr. Nele Karajlić preuzeo je i osvojio ovogodišnji Bedem fest s najenergičnijim nastupom. Izvodeći pretežno stare, svima znane, hitove Zabranjenog pušenja atmosferu je doslovno doveo do ludila. Bilo ga je svugdje, po pozornici, na nosivim stupovima rasvjete, među publikom i s publikom na pozornici. I uz stanku od 2011. pa do srčanog udara kojeg je imao prošle godine, Karajlić se ponašao poput mladića u naponu snage, kao da mu je zadnji koncert u životu. Nakon njega, nastup repera Who See bio je taman za kraj trećeg dana Bedem festivala.

Pobjednici Omladina festivala, mladi četverac Bulka, otvorili su sa svojim instrumentalnim skladbama zadnji dan. Zanimljivo izvođenje progressive rock žanra iznenadilo je mnoge s obzirom kako im je ovo tek treći nastup kao bendu.

Zahvaljujući organizatoru Bedema Petru Šundiću nakon trideset godina na pozornici su ponovo odjekivale pjesme Nikšićke Osme sile. Bend koji je kroz desetljeća izgubio dio svojih članova, nije ni malo izgubio na snazi svojih rock kompozicija, ojačanih za dva prateća vokala.

Madam Piano publiku je ponijela na putovanje Balkanom uz izvođenje nekih poznatih kompozicija na njezin osobit način u kojoj su se miješali mnogi žanrovi glazbe. Preslušavajući dostupne snimke na YouTube kanalima, nije se mogla ni približno dočarati ljepota izvedbe koju je ova pjevačica imala sa svojim pratećim Gyass bendom.

Bojana Vunturišević na pozornicu je donijela potpuno drugačiju elektro pop glazbu sa svojeg prvog solo albuma. Prvi put je u Nikšiću svirala kao dio benda Svi na pod. O Bedem festu kaže:  „Znamo organizatore i znamo da je uvijek dobro zezanje s njima i znamo od naših kolega da je ovdje uvijek fantastično i svi su nam godinama unazad preporučivali “Dođite u Nikšić na Bedem fest.“

Za kraj ostali su nastupi Igora Vinceta, dok je zavjesu na deseti Bedem fest spustio Dorđe Miljenović sa svojim sastavom koji je publiku držao budnom i razigranom do nešto preko tri sata iza ponoći.

Ljepota Bedem festa nije samo u lokaciji tvrđave i ljudima koji ovaj festival čine takvima, bendovima koje rijetko ili nikako ne mogu čuti u Hrvatskoj, već i priroda u okolici Nikšića koja je većim dijelom netaknuta. Festival s obzirom na veličinu nema organizirani kamp, ali smještaj i hrana u samom gradu nisu skupi. Tijekom ljetnih dana, šuma i rijeka u blizini pružaju idealno mjesto za rashladiti se i odmoriti prije večernjih koncerata. Kako kaže direktor festivala, Petar Šundić, Bedem fest postaje jedan brend koji prepoznaju izvođači s prostora bivše Jugoslavije. Za naredni Bedem fest najavio je nastup poznatog sastava 2Cellos.

Jedini problem ove godine je cesta do Nikšića kad se kreće iz pravca Trebinja koja je većim dijelom raskopana u očekivanju asfalta. Zato se dogodine nadamo bržem i lakšem putu.

Piše i foto: Vedran Levi