Orvel, BluVinil, Cloud 68 i Dusty Hats po prvi put na CMC 200 Slavonija festu!
14. kolovoza 2019.
Music Box (10906 Članci)
Podijeli

Orvel, BluVinil, Cloud 68 i Dusty Hats po prvi put na CMC 200 Slavonija festu!

Rock maraton koji će se održati prve večeri 4. CMC 200 Slavonija festa u Slavonskom Brodu, kao i svake godine, predstavit će neka nova imena na hrvatskoj glazbenoj sceni, a koja svojim kreativnim radom svakako zaslužuju više pozornosti.

tvrđavu Brod dolazi zagrebačka petorka iz benda Orvel, već odavno poznatog na domaćoj indie sceni po elektro pop zvuku karakterističnom za new wave pokret 80-ih. Ovaj zvuk definira i njihov drugi studijski album “DIV” objavljen za Croatia Records, što je kratica za “Divno i veliko” i “Dosta istih versova”, a kojeg će predstaviti na Rock maratonu, 30. kolovoza. “DIV” je inače i naziv njihovog studija u kojem sve nastaje, a samo ime tumače i kao metaforičku planinu koju predstavlja drugi album svakog benda kojom se grupa ljudi različitih glazbenih ukusa i ideja treba popeti kako bi se skupili kao jedan bend. Već su puno puta dokazali zašto su jedan od najboljih mladih hrvatskih bendova posljednjih godina – njihova kombinacija synth-popa sjajno je primljena od strane publike i struke.

Nešto mlađi sastav, a opet autentičan, BluVinil, osnovan u proljeće 2016. godine u Zagrebu u želji da slobodno eksperimentiraju s glazbenim stilovima unutar klasičnog pop-rock izričaja, također dolazi na Rock maraton. Osnovna misao ove glazbene petorke jestapanje svijeta radiofoničnih pjesama sa svijetom nekonvencionalnih glazbenih oblika. U proljeće 2017. godine potpisali su ugovor s izdavačkom kućom Dallas Records pod kojom objavljuju ubrzo i svoj prvijenac pod nazivom “Mili Brat”. Drugi singl “Helena” nastajao je dvije godine, ali za to ima dobar razlog. Iako je Helena trenutno njihova najdugovječnija pjesma u tom je razdoblju prošla kroz brojne promjene, tražeći se tekstualno i zvučno sve do trenutka kada je konačno sazrijela. Za razliku “Helene”, treći singl “Julija” brzo je ugledao svjetlo dana što nije utjecalo na njezinu kvalitetu. Izbacuju i “Modernu – pjesmu o ljubavi 21. stoljeća” koju su predstavili uživo u zagrebačkom Routeu 66. Novim singlom “Sigurna u nas” šibenski BluVinilnastavlja niz radifoničnih pjesama retro prizvuka uklopljenog u modernu produkciju. Iako većinom pamte klupske nastupe koncert na CMC 200 Slavonija festu bit će pravi izazov za mlade dečke, ali i prava prilika da njihovu odličnu glazbu čuje i mnogobrojna publika.

Nakon dugogodišnje pauze, Višeslav Šošić, gitarist, tekstopisac i skladatelj, odlučio je ponovo ozbiljnije primiti gitaru u ruke pozvavši starog prijatelja Marka iz njihovogzajedničkog prastarog sastava Hausbrant koji je kratko djelovao početkom devedesetih unutar srednjoškolskih, gimnazijskih i ranih fakultetskih dana, te članove obitelji Bornu i Mislava, da mu se pridruže na lijepom glazbenom putovanju. Uz Antona na basu godine 2013. osnovan je sastav Cloud 68. Višeslavove skladbe, koje karakterizira osebujan gitarski rif na kojeg se oslanjaju Bornine solaže te Antonova i Markova ritam sekcija i Mislavov duboki vokal, ponajviše su rezultat rockerskih upliva koje je upijao tijekom dugog protoka vremena, od skupina The Pixies, R.E.M., Dinosaur Jr., Buffalo Tom ili Teenage Fanclub do recentnijih The National, Calexico i The Black Keys. Bez velikih pretenzija da se vinu u diskografske visine, ovi dečki prije svega guštaju u povremenom muziciranju, otvoreni za različite glazbene utjecaje koji se mogu čuti u njihovim skladbama, a Višeslavovi tekstovi variraju od posve osobnih do univerzalnih. Unatrag nekoliko godina Cloud 68 je nastupio na HGF Sessions u Hard Placeu u Zagrebu, zagrebačkom klubu Sax, na Plaži Banj šibenskog festivala SuperUho te u predivnom ambijentu breljanskog Šakan festivala. U studenom 2017. Cloud 68 ušao je u Sunday Studios Svena Pavlovića u Svetoj Nedelji kako bi snimio album na kojem će završiti devet pjesama, a koji će predstaviti djelomice i na Rock maratonu, 30. kolovoza u sklopu CMC 200 Slavonija festa.

Još jedno zanimljivo glazbeno ime dio je Rock maratona – Dusty Hats. Sastav je osnova 2013. godine na području Ivanić Grada, a nakon par mjeseci snimaju prvi singl pod nazivom “Laž” te potpisuju ugovor za Aquarius Records pod čijim okriljem predstavljaju i pjesmu “Sve je bilo nekad”. Nakon toga kreće suradnja s Croatia Recordsom koja je urodila plodom objavljivanjem nekoliko singlova, “Ako kažem”“Ne krivim te” i “Ti si sama”. Postava benda se mijenjala, a glavna promjena je bila kada jeglavni mikrofon preuzeo Dario Duvnjak, gitarist i autor svih tekstova i glazbe za Dusty Hats. Kasnije se prijavljuje na show “Zvijezde” i dolazi do same završnice zbog čega je potrajalo snimanje albuma. Iza sebe imaju oko 100 koncerata, ali su i puni ideja u smislu stvaranja novih autorskih djela te im je želja da mješavinom žestokog i modernog rocka rade pjesme koje lako ulaze u uho, brzo se pamte i prihvatljive su široj publici. Prvim povratničkim singlom “Da mogu mijenjat ovaj svijet” bend najavljuje novi zvuk i pjevača. Novi singl objavljen je u svibnju ove godine, “Sve si oko sebe tijelom kupila”, a ništa manje zanimljiva neće biti ni jesen za koju su najavili jednu baladu, a potom i album pod imenom “Suze ili smijeh” na kojem će se naći još 7 novih pjesama. Dusty Hats po prvi put, kao i prethodno spomenuta imena, dolaze na CMC 200 Slavonija fest, a nastupit će na Rock maratonu 30. kolovoza.

CMC televizija u suradnji s Gradom Slavonskim Brodom i Turističkom zajednicom grada ove godine organizira CMC 200 Slavonija fest 30. i 31. kolovoza u tvrđavi Brod. Prve večeri, na Rock maratonu, nastupaju Mile Kekin, Who See, Dejan Cukić, the Karambol, Mnogi Drugi, Orvel, BluVinil, Cloud 68, Dusty Hats i KIT Karson. Druge, glavne festivalske večeri nastupaju Prljavo kazalište, Davorin i Bogovići, Kiki Lesendrić & Piloti, Krle i Inspektori, Helem nejse, Bang Bang, Flyer, Adastra, Ante cash, Fluentes, Diogen i Komuna.