#nedjeljnikomentar: Fire in Cairo, Ivana Kindl, Je Veux, Lednik, Playground Hustle
15. prosinca 2019.
Nikola Knežević (2606 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Fire in Cairo, Ivana Kindl, Je Veux, Lednik, Playground Hustle

Fire in Cairo – “All in All” (DIY)

Sve zanimljiviji zagrebački rock bend lijepo nas zavodi gitarističkim delay echo i vibrato riffovima na koje se naslanja promukli i dosta jedinstven glas u nas. Lijepe melodije kasnije se pretvaraju u prljavi i punk rockerski zvuk na tragu nosiea, a glavni vokal se okušava i u scream pjevanju. Ubrzava se i ritam, a zvuk postaje sve siroviji, dok pjesma još više intrigira. Vrlo zanimljivi uvod, zaplet i rasplet, neočekivano i dovoljno da se pjesma posluša još koji put, ali i željno iščekuje njihov prvi sljedeći live nastup. Produkcijski vrlo dobro odrađeno. Čak je i pjevanje na engleskom jeziku vrlo dobro. Treba nam ovakvih bendova!

Ocjena: 4.5/5

Ivana Kindl – “Ostavljaš me samu” (Universal Music Hrvatska)

Nova balada Ivane Kindl je drugačija od njezinih prošlih, prije svega zbog produkcije i samog miksa. Uz nježan i emotivan tekst čujemo vrlo snažnu ritam sekciju, čak i presnažnu za ovakvu vrstu pop glazbe. I bubnjeve i bas gitaru trebalo je možda postaviti nešto nježnije u skladu sa samom temom pjesme, ali i Ivaninim vokalom, koji zna biti prodoran, ali je većim dijelom blagonaklon ljubavnoj temi. Ivana je kao i uvijek vokalno na visini zadatka i tu se doista više nema što komentirati, a uz pamtljiv refren ima dobre šanse da se i više nego dobro zavrti na radijskim postajama.

Ocjena: 3.8/5

Je Veux – “Beautiful” (LAA)

Kad bih imao novca ući u najcoolerskiji bar, hotel ili neko treće mjesto na svijetu gdje se može čuti najkvalitetnija vrsta glazbe, onda bih na tom mjestu mogao zamisliti da slušam Je Veux. Možda bi to bio i slavni Buddha Bar, tko zna. Jer njezina glazbena ljepota, senzualnost, gracioznost i ujedno sposobnost da to sve interpretira svojim nevjerojatnim vokalom zaista se rijetko viđaju. Ne na našim prostorima, nego i puno šire. Uvijek je bila ta koja je vladala pozornicom, od Mangroovea do Željke Veverec, a mislim da će tako biti i kao Je Veux. Lijepo je osim pod tekstom vidjeti njezino ime i kod glazbe jer je uvijek imala smisla za ritam i glazbu. Dakako, tu je i Toni Starešinić koji je asistirao kod aranžmana, a vjerujem da je on krivac i za prepoznatljive bravure na synthu. Jednostavno – “Beautiful” je beautiful, baš kao i Željka!

Ocjena: 5/5

Lednik – “Posthuman” (DIY)

Inače sam ljubitelj ovakvog post metal zvuka i noise glazbe, pogotovo ako je melodična i atmosferična, pa možda i nisam subjektivan, ali pokušat ću biti. U pitanju su Novosađani, bend za koji prvi put čujem, a koji bi sudeći prema onome što sam čuo mogao biti nešto iznimno posebno. Gitare svojom psihodeličnošću i melodičnošću prodiru kroz ritam sekciju, a nekoliko izmjena ritmova i gitarističkih efekata prikovat će vas uz fotelju, slušalice ili što već radite dok slušate glazbu. Kraj je pogotovo impresivan jer tada dolazi do eksplozije zvuka. Nije jednostavno biti instrumentalan bend i to još u ovakvom žanru, ali Lednik zvuče kao odrasli momci koji vrište za najvećim regionalnim pozornicama. Pozovite ih ovdje, molim vas! Najavljuju i album!

Ocjena: 5/5

Playground Hustle – “Komfor zona” (DIY)

Koliko su razigrane, toliko su i ozbiljne. Dvije djevojke pod nazivom Playground Hustle upravo su objavile album, a ovo je najnoviji singl iz njihove komfor zone. Nastavljaju s eksperimentalnim rapom koji na trenutke postaje i spoken word glazba. Nekada je potrebno ostati, a nekada izaći iz komfor zone i upravo se ovo drugo dogodilo njima po pitanju ove pjesme. Ima rave i acid atmosfere u toj zoni – inovativno i neobično, pogotovo na našoj glazbenoj sceni. Pjesmu je snimao, miksao i masterirao Luka Tralić Shot iz Elementala i drago mi je što imaju podršku ovakve producentske veličine. Djevojke imaju hrabrosti! Moram poslušati album za finalnu ocjenu, a do tada jedna vrlo dobra.

Ocjena: 3.5/5