Preminuo hrvatski duhovni pjesnik i kantautor Čedo Antolić
23. kolovoza 2019.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

Preminuo hrvatski duhovni pjesnik i kantautor Čedo Antolić

Duhovnom glazbom počinje se baviti 1969. godine u sastavu “Kraljica Apostola” pri isusovačkom samostanu na zagrebačkom Fratrovcu.

Sastav kasnije mijenja ime u Kyrios te 1979. godine nastupa i pobjeđuje na prvom hrvatskom festivalu duhovne glazbe (Uskrsfest) sa Antolićevom “Pjesmom svakodnevnom”. Sljedeće godine u izdanju Kršćanske sadašnjosti sastav objavljuje i istoimeni album koji uključuje šest Antolićevih autorskih pjesama. Grupa Kyrios djeluje do 1988. godine, kada Antolić osniva Jutro života, a potom se pridružuje skupini O. Ante Antić, s kojom sljedećih nekoliko godina svake nedjelje nastupa u crkvi Gospe Lurdske.

1997. godine osniva grupu Stil, a iste objavljuje i retrospektivni album “Stvaranje” koji sadrži 21 autorsku pjesmu koje su nastale u razdoblju od 1988. do 1997. godine. 2004. godine u izdanju Glasa koncila objavljuje album “Jutro”. Antolić također surađuje i na albumima glazbenice Željke Marinović kao tekstopisac i skladatelj te je jedan od zaslužnih za prvi Porin za duhovnu glazbu koji je 2001. godine dobio album Željke Marinović “Želim ti dati najbolje”. Album Željke Marinović “Svjetionik”, na kojemu je Antolić autor pjesama, 2009. godine također dobiva Porin za najbolji album duhovne glazbe. 2012. godine objavljuje dupli album duhovne glazbe ‘Nakon svega’ koji je doživio i promociju u punom kazalištu Komedija. 2016 objavljuje album ‘Čedo Antolić i Zbor Hrid – ‘Božićne pjesme’, na kojemu se osim tradicionalnih Božićnih pjesama Međimurja, Turopolja, Hvara i svih predjela Hrvatske nalaze i četiri autorske pjesme, Dosenjani Božić, Božićna popevka, Majka Božja i Betlehem, te je i 2017. album nagrađen Porinom za najbolji album duhovne glazbe. Zbor Hrid Čedo vodi od 2005. godine i osim nedjeljnih misa na kojima zbor neprestano pjeva, koncerata i festivala, neprekidno sve te godine održava Božićne koncerte na blagdan Sveta tri kralja (župa Kraljice sv. Krunice). 2016. objavljuje autorski projekt na kajkavskom narječju ‘Čedo i Matija Antolić – Bluz po domačem’. Na njemu se nalaze Antolićeve autorske pjesme inspirirane odlascima u Zagorje iz ranog djetinjstva, stopljene u osebujnu cjelinu, a na najbolji mogući način je pokazao mogućnosti, poetičnost i širinu kajkavskog dijalekta, koji je na albumu jednako dobro stopljen kako sa baladama tako i sa bluesom.

Na Facebooku se od njega oprostio i sin Matija emotivnom porukom:

Izvor: Wikipedia