IZVJEŠĆE/FOTO: Festival hrvatskih kantautorica (2. dan) – one donose svjetlo!
26. kolovoza 2019.
Nikola Knežević (2798 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Festival hrvatskih kantautorica (2. dan) – one donose svjetlo!

Festival hrvatskih kantautorica na Sceni Amadeo zatvorio je svoja vrata na najbolji mogući način, koncertima blistavih kantautorica Aklee Neon, Luce i Nine Romić.

Još više publike nego prve večeri, razumljivo jer je i vrijeme bilo povoljnije, ali i još više pozitivnih vibracija što je bilo jasno već pri otvaranju koje nam je priuštila najmlađa od tri spomenute kantautorice. Osječanka Aklea Neon uz gitaru, looper i sampler pruža nam jedinstveno iskustvo. Iznimno skoncentrirana na ono što radi, bila je u svojem najboljem izdanju u tri ili četiri puta koliko sam je već slušao uživo. Osim muzikalnosti i lijepog vokala talentirana je i u plesnim koracima i pokretima pa tako uspješno spaja glazbu i ples. Mnogi to pokušavaju, ali rijetki uspiju! U repertoaru su se našle i standardno pjesme koje smo imali prilike čuti kao singlove, “Da mi je” i “Pola puta” s kompilacije “Femme Nouvelle”, bila je tu i pokoja obrada, ali i neke pjesme koje još nisu doživjele službeno izdanje. Na trenutke zvuk baca na Massive Attack, a s druge strane je to jedno šamansko iskustvo. I ovoga puta spominjem putovanja u daleke zemlje koja su izravno utjecala na njezin zvuk i vokalno-instrumentalni izričaj. Šarolikost jest bogatstvo, spajanje tradicija je itekako bogatstvo, a bogatstvo je i imati ovakvu jedinstvenu kantautoricu. I još pri tome Slavonku – da se ne uvrijede ostali! Svojim pokretima priziva dobre duhove, a glazba u kojoj se mogu čuti i tragovi slow beat hip hopa prelazi u eksperimentizam i vrlo brzo obara publiku.

Na pozornici se potom pojavila i bosonoga pjevačica Luce, također jedinstvena po svojem vokalnom izričaju, ali i kantautorica koja je u pratnji benda pokazala zašto se sve više o njoj priča. Matej Milošev na kontrabasu i izvrsni Filip Pavić na gitari obogatili su njezin nastup u kojem su prevladavale autorske pjesme uz pokoju obradu. “Nocturno” Olivera Dragojevića i “Da li sam ti ikad rekla da te volim” Josipe Lisac izravno su utjecale na njezino stvaralaštvo, a otuda i razlog zašto se nakratko posvetila obradama. “Riječi”, “Vraćam se”, “Proći će”, “Možda mi” i druge izazvale su u publici erupciju oduševljenja, čak i u tolikoj mjeri da joj je odmah oprošten zaborav teksta u prvoj pjesmi. Luce se itekako snašla i na simpatičan način brzo zaboravila na ovaj neugodan trenutak.

U bendovskom izdanju predstavila se i Nina Romić koja je zajedno s basisticom, bubnjarem i klavijaturistom na najbolji mogući način zatvorila hvalevrijedan Festival hrvatskih kantautorica. Priuštila nam je vožnju ZET-om gdje je nastala pjesma “Vožnja”, otpjevala nam je “Pjesmu o drveću”, a već tradicionalno svoje kantautorsko putovanje završila je s hitovima “Svjetla” i “Sloboda”. Gitarist Filip Pavić pridružio joj se na obradi tradicionalne sevdalinke “Jutros mi je ruža procvjetala” u kojoj se Nina izvrsno snašla, što i ne čudi s obzirom na njezine mostarske korijene.

Bio je ovo pravi sevdah, dvodnevni sevdah ispunjen nevjerojatnom glazbom, multitalentiranim umjetnicama i publikom željnom takvog iskustva. Čestitke Sceni Amadeo na festivalu i Sari Renar na ekipi koju je okupila na Gornjem gradu.

Foto: Nikola Knežević