Gordana Marković novim albumom otkriva sve ono što je “Nevidljivo, a važno”
18. studenoga 2023.
Music Box (11101 Članci)
Podijeli

Gordana Marković novim albumom otkriva sve ono što je “Nevidljivo, a važno”

Album „Nevidljivo, a važno“, Gordana Marković predstavit će uživo u srijedu, 22. studenog, u zagrebačkom Grif baru.

„Ove pjesme nastajale su nešto duže nego što sam možda planirala, ali sada kad su na okupu – vidim da se sve posložilo baš onako kako je trebalo!“, uvodi nas Gordana Marković u svoje drugo samostalno studijsko izdanje. Osobne priče opjevane uz prepoznatljiv kantautorski potpis okupljene su na albumu „Nevidljivo, a važno“ koji je od sada dostupan u glazbenim dućanima i na glazbenim platformama, dok je „Od sada“ i vodeća pjesma s albuma, za koju se uskoro očekuje i prateći spot redatelja Josipa Ninkovića.

Zanimljivo je da su prve ideje nastale još u ljeto 2020. godine, odmah po izlasku prvijenca „Obrisi“, kada je nastala i pjesma kojom započinje sve ono što je „Nevidljivo, a važno“. Uz „Krenuli smo“, kantautorica koju će prijatelji opisati kao osobu koju pokreće upoznavanje novih mjesta i dalekih zemalja, započinje još jedno putovanje s kojeg nam – šalje osobne glazbene razglednice predvođene fotografijom s naslovnice nastalom ovog ljeta tijekom lutanja Amerikom.

„Inspirirali su me nada i priželjkivanje da se ostvare neki događaji – a dogodio se album. Demo snimku za ‘Krenuli smo’ poslušam i danas – ima zvuk cvrčaka u pozadini, s ljetovanja u našoj Rogoznici“, prisjeća se dodavši da su posljednje 3 nastale pjesme neplanirano, a prikladno smještene i na sam kraj popisa.

„Inspirirana donošenjem važnih odluka, situacijama s kojima se susrećemo, onome o čemu često razmišljam(o), ali teško realiziramo – pjesma ‘Od Sada’ na neki način predstavlja tu odluku. Vjerujem da glazba može nekako gotovo ‘opipljivo’ prenijeti poruku o odlučnosti za promjene na bolje, one promjene koje mi sami možemo pokrenuti i – provesti ih u djelo“.

Kako su nagovještavali najavni singlovi, „Niti“ i „Prazan list“ te najnovije predstavljeni „Od sada“, glazbenica je ovog puta kreativni proces odlučila zasladiti elementima elektronike. Sklona istraživanju – novih mjesta i zvuka – želju je, u suradnji s producentom i aranžerom Tomislavom Franjom Šuškom te bubnjem Jerkom Jurinom, provela u djelo te poručuje: „Jako mi se sviđa kako je ispalo! Reakcije na prve pjesme su odlične, a nadam da će se i ostatak albuma svidjeti glazbenim zaljubljenicima i znalcima“.

„Teško je naići na suradnje gdje postoji ovolika razina povjerenja s obje strane, a ovaj album je, barem meni, to još jednom pokazao. Rad s Gordanom je već godinama prvenstveno prijateljsko, a zatim kreativno i poslovno iskustvo. Kroz godine smo se uhodali u nestandardnu metodu rada koja nama odgovara i držimo je se, a sada smo napravili još jedan zanimljivi iskorak. Iiskreno me veseli me da se Gordana nastavlja kreativno izražavati“, opisao je Tomislav Franjo Šušak iskustvo rada na albumu na kojem je sve pjesme napisala i otpjevala Gordana Marković te ostvarila doprinos i na instrumentalnoj slici okušavši se, uz akustične gitare, i u snimanju syntheva i klavijatura. Vidljivo, a važno dodati je kako iza vizualnog rješenja albuma i ovoga puta stoji Zo dizajn, naslovnu fotografiju potpisuje Otto Nagengast, dok su ostale fotografije dio Gordanine osobne galerije s putovanja.

Album „Nevidljivo, a važno“, Gordana Marković predstavit će uživo u srijedu, 22. studenog, u zagrebačkom Grif baru (Savska Cesta 160). Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli! 

„Pjevanje mi je najveća ljubav, gitara je moj instrument, a jako sam se zaljubila i u klavir! 🙂 Dio je to mog kantautorskog glazbenog puta na kojem je, smatram, na kraju ipak najvažnije iznijeti pjesmu.“ (Gordana Marković)

Foto: Otto Nagengast