FOTO: Spektakularnim koncertom Prljavo kazalište zatvorilo 4. Slavonija fest CMC 200 u Slavonskom Brodu!
2. rujna 2019.
Music Box (10907 Članci)
Podijeli

FOTO: Spektakularnim koncertom Prljavo kazalište zatvorilo 4. Slavonija fest CMC 200 u Slavonskom Brodu!

Slavonski Brod još je jednom bio izuzetan domaćin Slavonija festu CMC 200, festivalu koji je u nekoliko dana “okupirao” ovaj grad i doveo neke od najvećih regionalnih glazbenih zvijezda.

Kako smo saznali odmah na početku festivala, Slavonski Brod nastavlja suradnju sa CMC televizijom na petom izdanju jednog od najvećih festivala domaće glazbe u Hrvatskoj. I ovoga puta jedinstven sa svojim sadržajima privukao je natisuće posjetitelja koji su uživali u brojnim glazbenim sadržajima. Osim dvije glazbene večeri, Rock maratona i Slavonija festa CMC 200, na glavnom gradskom trgu Ivane Brlić Mažuranić oba dana organizirani su GuitarJamSession PianoJamSession u caffe barovima Beerc i Navigator, a od strane Turističke zajednice grada Slavonskog Broda organizirane su i razne promocije domaćih vina i rakije: vinarije Trs iz Iloka, podruma Kolar iz Suze te obrta Đanić iz Podgorača. Već tradicionalno Zlatko Turkalj Turki snimao je u Slavonskom Brodu emisiju Svijet diskografije Drugog programa Hrvatskog radija te ugostio neke od sudionika festivala. Croatia Records na glavnoj konferenciji za medije predstavila je i nekoliko novih izdanja, a osim festivalskog dvostrukog CD-a riječi je bilo i o knjizi “Rock u Vinkovcima”, dvostrukoj CD kompilaciji “Na putu do zvijezda” i drugim aktualnim izdanjima o kojima su govorili kreativna direktorica Croatia Recordsa Nikolina Mazalin, autor knjige “Rock u Vinkovcima” Želimir Ž. Ivković i glazbeni kritičar portala Barikada Dragutin Matošević.

Rock maratonom u petak 30. kolovoza otvoren je 4. Slavonija fest CMC 200 i još jednom potvrdio kako uvijek ima mjesta za mlade i nedovoljno afirmirane glazbenike, a koji zaslužuju malo više pozornosti te veliku glazbenu pozornicu. Tako su pod svjetlima reflektora i uz vrhunsku produkciju nastupili Cloud 68, BluVinil, Dusty Hats, KIT Karson, nešto iskusniji Mnogi Drugi i the Karambol, potom legendarni glazbenikDejan Cukić sa svojim Spori Ritam bendom, dok su večer zaokružile hip hop zvijezdeWho See i neponovljivi Mile Kekin. Uvrštenje hip hop žanra u program festivala bio je pun pogodak jer su brojni ljubitelji ove vrste glazbe popunili prve redove i veličanstveno dočekali popularne Crnogorce. A Mile Kekin bio je kao točka na “i” Rock maratona. Bila je ovo prigoda za premijerno predstavljanje novog solo albuma “Kuća bez krova”brodskoj publici koji je kantautorski hommage svjetskim velikanima poput Boba Dylana, Brucea Springsteena i Johnnyja Casha. “Reno 4”, “Atlas”, “Beton”, “Samo moja” i druge idealno su se uklopile u nastavak večeri, a Milin prateći bend bio je pravo ogledalo njegove glazbene kvalitete.

Glavna festivalska večer bila je još spektakularnija, a već se ranije moglo znati da će posjeta biti iznimno velika, štoviše i rekordna. Na pozornicu su prvi stali dobro poznati gosti Slavonskog Broda, Fluentes, jedni od predvodnika pop žanra na hrvatskoj glazbenoj sceni koji su izveli svoj novi hit “Ljetna haljina” i druge uspješnice, a potom se na festival vratila Adastra predvođena frontmenom Jerkom Marićem koji je priredio dva glazbena iznenađenja. Prvo je bilo vezano uz Niku Antolos, pjevačicu nekadašnjeg Feminnema koja se pridružila na pjesmi “Posljednji dah”, a tu je bio i mladi pjevač Edi čija karijera tek započinje. Njegov prvi singl zove se “Miljama daleko”, a kojeg je uz hit “Nabujala rijeka” izveo zajedno s Adastrom. Prava glazbena poslastica bili su Krle i Inspektori koji su ugostili klapu sv. Ilija iz Osijeka te među ostalim izveli novi hit “Ovo nema niko more Jadransko” i poznatu “Ne vjeruj ogledalo”. Jedan od najboljih nastupa na festivalu imali su reperi Helem nejse koji slove za jednu od najvećih live atrakcija u regiji, a ovo im je bio premijerni nastup u Slavonskom Brodu. “A ja sam za to”,  “Kabadahija” i druge izazvale su salve oduševljenja kod publike koja im je uzvratila ovacijama.

Uslijedili su i nastupi redovnih gostiju festivala. Grupa Flyer predstavila se i s novim singlom “Nismo rekli ne”, a grupa Komuna stigla je i u pratnji pjevača Lea te su zajedno izveli rockersku verziju hita “Fatma”. Kako je večer odmicala tako je pristizalo sve više publike koja je stigla u pravi trenutak, na nastup legendarnog glazbenika Kikija Lesendrića i njegovih Pilota. Podsjetio nas je na neka stara vremena, ali i pokazao da je njegov smisao za glazbu ostao nepromijenjen i nakon skoro 40 godina karijere. Još jedna glazbena legenda zauzela je veliku festivalsku pozornicu, Davorin Bogović, odnosno Davorin i Bogovići koji su podsjetili na hitove “Moja voljena” i “Nizbrdo od ljubavi”, ali i izveli novi singl “Pamet”. Potom su uslijedili Bang Bang, redovni gosti Slavonija festa CMC 200 i Slavonskog Broda. Fenomenalan nastup obilježila je i nova pjesma, vokalna suradnja Lare Antić i Hrvoja Prskala koja će se naći na novom albumu Bang Banga, a večer nije mogla proći i bez njihovih hitova “Superstar” i “Imam”.

Najbolji mogući uvod za ono što je uslijedilo – veliki koncert jednog od najvećih bendova u povijesti hrvatske glazbe, Prljavog kazalištaRaskošna produkcija zvuka i lightadala je naslutiti da nas očekuje nezaboravan provod što se kasnije i ispostavilo. Od hitova“Zaustavite zemlju”, “Marina”, “Lupi petama”, preko “Sve je lako kad si mlad”, “Mi plešemo”, “Kao ja da poludim”, do nezaboravnih balada “Tu noć kad si se udavala”, “Zbog mene ne plači”, “Moj bijeli labude”, “Mojoj majci” i “Heroj ulice” Prljavci su publici koja se okupila u rekordnom broju priuštila provod kojeg će dugo pamtiti. I u svojoj 41. godini rada nisu izgubili energiju, a emocije, glazbene i ljudske, sjajno prenose na publiku kojoj su i danas Prljavci jedan od omiljenih bendova.Pokazali su to paljenjem i dizanjem mobitela u zrak na “Heroj ulice”, te pjevanjem u jedan glas svima poznatih tekstova. Za kraj je ostavljen jedan od najvećih hitova “Uzalud vam trud svirači” koji je pjevač Mladen Bodalec otpjevao sâm na pozornici, naravno uz pomoć publike. Sat i pol vremena bilo je dovoljno za najbolje zatvaranje Slavonija festa CMC 200 ikada, ali i najbolja najava petog izdanja festivala koje će se održati također u Slavonskom Brodu.

CMC televizija i suorganizatori festivala, Grad Slavonski Brod i Turistička zajednica grada Slavonskog Broda zahvaljuju svim posjetiteljima na dolasku, sponzorima te medijskim pokroviteljima koji su i ove godine širili glas o jednom od najboljih festivala domaće glazbe u Hrvatskoj.

Foto: Nikola Knežević