IZVJEŠĆE/FOTO: Mračni ritual u Močvari uz zvijezde black metal scene Mglu
8. rujna 2019.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Mračni ritual u Močvari uz zvijezde black metal scene Mglu

Već neko vrijeme slušam o poljskom bendu Mgla i njihovoj brzo rastućoj popularnosti, no nije mi bilo jasno samim slušanjem albuma “Groza” i “With Heart Toward None” čemu toliki hype.

Kad je “Exercises in Futility” objavljen privukao je i mene no sve do koncerta u Močvari nisam u potpunosti shvatio što je Mgla. Ne sjećam se iskreno koncerta u ovom prostoru s tolikim brojem ludih fanova koji su bodrili bend s takvim urlanjem i oduševljenjem. A imali su zašto. Mgla je održala jedan od najsnažnijih koncerata koje sam ikad vidio. Promovirajući svoj novi album “Age of Excuse”, koji je btw fantastičan, stvorili su takvu atmosferu da sam ostao i više nego ugodno iznenađen. Takva energija je izbijala da se njihova svirka više mogla osjetiti. Imam osjećaj da je bend na uzlaznoj putanji i da im tek predstoje veliki klubovi i velika slova na plakatima festivala. I glazbeno, i scenski, i tekstualno, bend ima šta reći. U trenucima se osjetio Darkthrone, ali nabrijaniji, zajebaniji. Bilo je tu i Dimmu Borgir atmosfera, bez klavijatura i pičkastih dijelova.

Iako je svirka trajala točno sat vremena bilo je to dovoljno da se osjećate prezadovoljni pruženim. Sve je štimalo, od zvuka, gitara, bubnja, lighta… Točno onako kako vrhunski black metal koncert treba zvučati. Bubnjar im je zvijer koja s radom na činelama čini takvu razliku od drugih i diže svirku na neku drugu razinu. Nakon tih sat vremena osjećao sam se napunjen energijom, sretan i potpuno ugodno iznenađen. Doista se ne sjećam kad sam tako ležerno došao na koncert i doživio ovakav izboj genijalnosti. Mgla rastura uživo i nadam se da ih vidimo opet na turneji u Zagrebu.

Da stvar bude bolja, hrpetina ekipe se zadržala poslije koncerta na terasi kluba vidno raspoložena. Good times. Pohvale Subsonic Eventsu i Hangtime Agencyju što nisu prebacili koncert u drugi prostor iako je postojao ogroman interes. Ipak, Močvara i Magla sjajan su kombo.

Svakako treba spomenuti kako su prije njih nastupili Martwa Aura i Above Aurora, također dva black metal benda iz Poljske.

Piše: Boris Mihačević

Foto: Davor Birt