Mješavina arapske kulture i elektroničke glazbe, Acid Arab, stiže u Tvornicu kulture!
16. rujna 2019.
Music Box (10907 Članci)
Podijeli

Mješavina arapske kulture i elektroničke glazbe, Acid Arab, stiže u Tvornicu kulture!

Acid Arab, pariški kolektiv DJ-a i glazbenika, nastupit će u zagrebačkoj Tvornici kulture 29. studenog u sklopu turneje na kojoj će promovirati svoj nadolazeći album “Jdid”.

Pariz, poznat kao transkulturalni melting pot glazbenih stilova iz cijelog svijeta, 2012. je bio i mjesto gdje su DJ-I Guido Minisky i Hervé Carvalho osnovali Acid Arab. Njihov primarni cilj u tom trenutku bio je stvoriti prostor za predstavljanje arapske kulture u svijetu moderne elektroničke glazbe.

U početnoj fazi karijere, Guido I Hervé izdali su nekoliko EP-a pod zajedničkim imenom “Collections Series” na kojima su se našli remiksevi i suradnje s drugim producentima. U 2016. Acid Arab je već bio ozbiljan glazbeni projekt kojem su se pridružili Pierrot Casanova, Nicolas Borne i sjajni alžirski klavijaturist Kenzi Bourras. Kenzi je u početku bio samo gost na live nastupima Acid Araba, da bi ubrzo postao i punopravni član kolektiva.

2016. je bila godina u kojoj su izdali svoj debitantski album “Musique de France” koji im je donio nominaciju za Victoire de la Musique, nagradu koju dodjeljuje francuska glazbena industrija, a u Engleskoj su bili nominirani za Worldwide Awards Gillesa Petersona.

Nedavno su lansirali vlastitu izdavačku kuću, Acid Arab Records, s ciljem otkrivanja inovativnih producenata elektroničke glazbe iz sjeverne Afrike i s Bliskog istoka kojima bi potom dali šansu i distribucijske kanale za promociju njihove glazbe.

Drugo službeno izdanje Acid Araba, album nazvan “Jdid”, izlazi 18. listopada, nakon čega kreće promotivna svjetska turneja. Spomenuti klavijaturist Bourras i njegovi alžirski korijeni dali su snažan retrofuturistički pečat ovom albumu kroz sempliranje raï glazbe, žanra nastalog u Alžiru početkom prošlog stoljeća, a koji je postao internacionalno popularan tijekom 80-ih I 90-ih.

Cijena ulaznice je 65 kn do 1. listopada, 80 kn do 28. studenog, te 100 kn na dan koncerta.

Ovaj event jedan je u nizu koncerata koji se održavaju pod zajedničkim nazivom Fall festival, jer festivala nikad dosta, a u sklopu kojeg u Tvornici nastupaju i Acid Mothers Temple, Repetitor i Mark Lanegan Ban. Jedinstvena festivalska ulaznica za sve koncerte je 290kn.

Službena prodajna mjesta:

Entrio
Dirty Old Shop, Tratinska 18, Zagreb
Rockmark, Berislavića 13, Zagreb

Organizator koncerta je yem.

Foto: Philippe Levy