“Abbey Road” The Beatlesa u specijalnoj ediciji i s novim stereo miksom
27. rujna 2019.
Music Box (11094 Članci)
Podijeli

“Abbey Road” The Beatlesa u specijalnoj ediciji i s novim stereo miksom

Povodom jubilarne brojke kojom se obilježava značajnih 50 godina od objave ovog albuma, svjetlo dana je ugledala njegova specijalna edicija – “Abbey Road Anniversary Edition”, koja je dostupna u raznim verzijama (CD, vinil, digitalno…).

Uključuje novi stereo-mix albuma, uzet izravno iz originalnih traka studijskog sessiona, za čiju “novu” produkciju je bio zadužen Giles Martin, sin “petog člana The Beatlesa”, Sir Georgea Martina, u suradnji sa Samom Okellom.

Prije tog 26. rujna 1969. godine, Abbey Road bila je samo jedna obična ulica ispred prostorija londonskog studija tada u vlasništu diskografske kuće EMI. Oni navjerniji fanovi su možda bili svjesni da se već tada slavna The Beatles četvorka kreće oko te lokacije i radi na novom albumu, no to je bilo vrijeme kada se nije pridavala značajna važnost samim studijima u kojima se snimaju pjesme.

Malo tko je tada htio osvjestiti i činjenicu da bi “Abbey Road” mogao biti posljednji album koji će slavna Četvorka snimiti zajedno, kao i da će jedan običan pješački prijelaz postati jedna od svjetski poznatih turističkih atrakciji, zahvaljujući fotografiji s naslovnice albuma. No povijest je ispisana te odzvanja i 50 godina kasnije.

“Abbey Road” je za The Beatlese bio 11. studijski album i posljednji koji su snimili zajedničkim kreativnim snagama. Naime, album čije izdavanje je uslijedilo kasnije – “Let It Be”, većinski je snimljen prije ovog albuma. Iako mu u periodu objave generalna kritika nije bila naklonjena, upravo se “Abbey Road” smatra glazbenim remek-djelom The Beatlesa. Razlog tome je, mnogi fanovi će se složiti, činjenica kako je skupina zajednički kreirala kolektivnu glazbenu viziju, puno širu i jaču od individualnih kreativnih snaga i međusobnih razmirica te stvorila album ispunjen nekim od njihovih ponajboljih pjesama u karijeri. U tu kategoriju spadaju “Here Comes The Sun” i “Something” Georgea Harrisona, “Come Together” Johna Lennona, “You Never Give Me Your Money” Paula McCartneyja… a upravo je za “Here Come The Sun” predstavljen novi videospot, uoči objave reizdanja albuma.

Ironično, čitav album nije snimljen u danas slavnom Abbey Road studiju; dijelovi pojedinih pjesama snimani su u drugim londonskim studijima, no svoj kreativni i finalni oblik album je dobio upravo na ovoj lokaciji, koju je uz glazbeni dio, proslavila i naslovnica ovog albuma – danas kultna fotografija koja prikazuje sva četiri člana skupine kako prelaze pješački prijelaz ispred zgrade studija.

Tog 8. kolovoza 1969. godine, fotograf Iain MacMillan bio je zadužen za photo-session slavne Četvorke. Promet je kratko zaustavljen, a MacMillan se popeo na ljestve kako bi fotografirao skupinu dok prelaze ovaj pješački prijelaz. The Beatles su pješački prijelaz prešli tri puta, pri čemu je nastalo ukupno šest fotografija. Jedna od njih je upravo danas slavna fotografija koja krasi naslovnicu albuma “Abbey Road” i koja je ovaj pješački prijelaz postavila jednom od najznačajnijih turističkih atrakcija Londona.

Foto: Apple Corps