#nedjeljnikomentar: Blu.Sine, Pavel, Sacher, Sickter, The Paints
29. rujna 2019.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Blu.Sine, Pavel, Sacher, Sickter, The Paints

Blu.Sine – “Dež” (DIY)

Bend koji se predstavlja kao trip hop i rock, vjerojatno zbog melankolije koju trip hop zna ispostavljati, a zvukovno više naginju rocku i to žestokom s blagom dozom eksperimentalne glazbe. Nježni ženski vokal ima određenu etno notu pa se vrlo čudno, ali i zanimljivo uklapa u podlogu. Morat ću malo više pozornosti dati ovom bendu i poslušati neke ranije uratke jer iza sebe imaju čak i album iz 2014. godine. Lijepo ćete utonuti u neki jesenski mod, a žestoki dio pjesme ubrzigat će vam serum dovoljan da prebolite određene brige. Pa makar to bilo i na kratke staze. Vrlo dobro!

Ocjena: 4/5

Pavel – “Samo da jutro ne dočekam sama” (Dallas Records)

Drugačije zvuče nego prije, nešto je komercijalniji zvuk, iako vokalom i dalje diraju nježno. Pjesma namijenjena vrtnji na radiju i nekim intimnim prostorima, na tragu benda U pol’ 9 kod Sabe. Pogotovo s klavijaturskom dionicom i lijepim back vokalima. Nema ničeg retro u njemu kao u nekim njihovim ranim uracima. Nije me nešto previše obradovala niti zarazila, ali je produkcijski na vrlo dobroj razini kao i uvijek, kao i glazbeno. Standardno dobar Pavel, možda bi bio najbolji zaključak.

Ocjena: 3.2/5

Sacher – “Vrijeme stalo” (Dallas Records)

Vrlo kratka balada koja više naslanja na ukuse starije generacije. Iako pjesma govori kako je vrijeme stalo, više mi zvuči kao neko prošlo vrijeme, ono kada je Sacher bio jedan od vladara. Danas je neko drugo vrijeme, ono koje neće privući previše mlađe generacije za ovakvu vrstu glazbe. Iako se nema što previše zamjeriti, osim što mi pjesma zvuči kao da je stalno u jednoj te istoj atmosferi. Nema nečeg uzbudljivog što će me prikovati uz slušalice. Pjesma mi čak prenaglo završava, kao da nije razrađena do kraja. Iako se osjeti iskustvo u kantautorskom smislu pa ovakve tekstove danas i nećete čuti i zbog toga često znamo reći kako nam nedostaje neko staro vrijeme. Dobar je ovo povratak Sachera i trebalo bi poslušati cijeli solo album jer ipak mislim da će nam on reći nešto puno više.

Ocjena: 3/5

Sickter – “Ostajem” (DIY)

Ponovno me srbijanska rock scena oduševljava. Sickter je bend koji dolazi iz Negotina i da se radi o nečemu dobrom potvrđuje informacija da su ih prepoznali i Artan Lili te ih pozvali na neke svoje koncerte. U pitanju je hard rock na granici s punk rockom, a pjesmu obilježavaju žestoki gitarski riff, nabrijana ritam sekcija te odličan solo. Dosta eksplozivno, ljutito i bez previše pametovanja. Pjesma ima samo dva stiha i refren, a govori o egzistenciji, savladavanju zla i unutarnjih nemira. Mogu li se stvari promijeniti na bolje – odgovor imaju Sickter. Volio bih čuti “Ostajem” uživo jer nešto ovako eksplozivno mora i kod publike izazvati eksploziju emocija. Sviđaju mi se sirovost i surovost, ali i produkcija. Bravo!

Ocjena: 4/5

The Paints – “Love Is Gonna Come” (DIY)

Zanimljivo osvježenje na hrvatskoj glazbenoj sceni, blues rock sastav The Paints koji se izražava na engleskom jeziku i sastoji se od električne gitare, basa i bubnjeva. Vokalno izvrsni i volio bih čuti i nešto na hrvatskom. Znam da je to već izlizano i da će svaki umjetnik zvučati onako kako on misli da treba, ali hrvatski jezik ujedno znači i prisutnost u hrvatskom radijskom eteru, a oni to zaslužuju. Iako bih volio da je bolje smiksana i producirana pjesma. Nekako mi gitara previše nadvladava druge instrumente i volio bih da je još više žešća. Previše mi je clean i suho u ovom blues rocku, iako to ovisi svakako o individualnom glazbenom ukusu. Volio bih malo prljaviji zvuk. Kraj pjesme, odnosno doslovno sami finiš je ipak nešto bolji. S obzirom da im je ovo tek drugi singl svašta još očekujem od njih pa i neka poboljšanja još jer ima prostora za njih.

Ocjena: 3.8/5

Foto: Ernest Goršić, Zvonimir Ferina, Romana Slačala, Branka Sacher