IZVJEŠĆE/FOTO: PantoMimika Orchestra na Ljetu u MSU
4. srpnja 2021.
Nikola Knežević (2606 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: PantoMimika Orchestra na Ljetu u MSU

Postoje određeni ljudi koji nam mogu u potpunosti odvući pozornost ili pomutiti um ili upravljati našim stanjem uma i emocijama, neki će reći da su to iluzionisti ili pantomimičari, a u slučaju Ljeta u MSU to je PantoMimika, odnosno Mimika Orchestra.

Kad vas netko toliko uvuče u svoj svijet da u tih sat i pol ili dva ne znate za ništa drugo osim za ono što slušate onda znate da je riječ o izvanrednoj pojavi, rijetkoj nadasve, a toliko bogatoj da ju možemo proglasiti i nacionalnim blagom. Sve to je Mimika Orchestra koji je nastupio u sklopu manifestije Ljeto u MSU protekle subote, 3. srpnja u Zagrebu.

Foto: Nikola Knežević

Iako su koncert započeli sa starijim skladbama u fokusu je bila premijera novog materijala koji još nitko nije imao prilike čuti, a u pitanju je novo istraživanje Mediterana od strane masterminda Mimike, Maka Murtića, koji je zajedno s Martom Kolegom, jednom od pjevačica orkestra, kreirao Altur Mur, odnosno Oltar mora. Tako će se zvati novi album koji će biti objavljen za Rika Muziku, a koji se bazira na izumrlom dalmatskom jeziku. Novi materijal je izazvao veliko oduševljenje mnogobrojne publike i kvalitetom i zvukom se naslanja na ono što je orkestar radio do sada. Istraživanje našeg i šireg podneblja, slavenskog jezika, tradicije i kulture, mediteranskog područja, običaja koji su odavno izumrli na području ovog dijela Europe, jedna je od Makovih velikih strasti, a kada to ukomponirate u psihodelični i progresivni zvuk onda ova glazba dobije i očaravajuću konotaciju. Obuzme vas, dovede u posebno stanje uma, emocije isplivaju na površinu, a sve ono što smo nekada odbacili u smislu tradicije može se osjetiti u zraku dok lebde u zraku Mimikove melodije. Izumrlu tradiciju ponovno smo prigrlili!

Foto: Nikola Knežević

Orkestar je bio u punom sastavu pa je i njihov zvuk bio iznimno bogat i širok, a u čemu je publika u potpunosti uživala. Često je individualne istupe glazbenika, odnosno njihove vratolomije na instrumentima nagrađivala pljeskom, a da nisu bila u pitanju sjedeća mjesta sigurno bi se mnogi i razbacali po plesnom podiju. Iako je Mak nakon koncerta rekao kako će nove skladbe biti još više usavršene, u svojem prvom live predstavljanju zvučale su perfektno. Teško je pisati o koncertu koji je savršen i Mimika mi stalno radi takve “probleme”. Njihov istraživački rad, potom razrada i u konačnici izvedba je nešto što mogu usporediti s ansamblom LADO kao najvećim štovateljima hrvatskog glazbenog blaga, ali Mimika s vremenom također dobiva takve epitete da bi bez ikakvih problema mogla predstavljati Hrvatsku u cijelom svijetu. Orkestar je to koji u meni izaziva emocije koje niti jedan glazbeni projekt nije uspio u novom mileniju i samo je pitanje vremena kada ćemo ih moći gledati uživo pred još većim auditorijem.

Foto: Nikola Knežević

I brojni glazbene kolege podržali su ovaj koncert pa smo u publici mogli vidjeti Darka Rundeka, Igora Pavlicu, Jurija Novoselića, Saru Renar i druge, a svi su bili jedinstveni u gromoglasnom pljesku i uzvicima podrške nakon svake izvedbe. Studijski su pjesme briljantne, pogotovo one sa zadnjeg albuma “Divinities of the Earth and the Waters”, a uživo dobivaju još širu verziju, još više divlju, još više progresivniju, dok svaki od glazbenika, od puhača, preko ritam sekcije, do samih vokala, ističu svoj smisao za virtuoznost. Ovaj sastav voljet će i ljubitelji jazza, i ljubitelji tradicionalnog zvuka, i ljubitelji world musica, avangardnije glazbe, ali i psihodelije. Divlja pantoMimika zbog koje sam još pod dojmom!

Foto: Nikola Knežević