#nedjeljnikomentar: Chui, NoA, Marko Tolja, MOON, Nikola Čelan
6. listopada 2019.
Nikola Knežević (2675 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Chui, NoA, Marko Tolja, MOON, Nikola Čelan

Chui – „Sila mi je“ (Dancing Bear)

Neka Sila bude uz sve vas koji slušate Chui, pogotovo novi Chui koji su ponovno nadmašili sami sebe. „Sila mi je“ je novi singl s tek objavljenog albuma „Iz Kapetanovog dnevnika“ i naravno, kao i cijeli album, aludira na SF filmove koje su dio života svakog prosječnog i iznadprosječnog ljubitelja takve vrste filmova. Nevjerojatna je progresija i psihodelija u ovom samo na prvu jednostavnom djelu, ali doista kompleksnom. Saksofon je sveprisutan kao i na albumu općenito i izvrsno se uklopio u progresivnu svirku benda. Bez teksta i pjesma, a bez teksta i ja. Produkciju također treba spomenuti, a koja je na samom vrhu po pitanju hrvatske glazbene scene. Ova pjesma je i za dnevnu sobu i za koncerte i za šutku – za sve. Briljantno!

Ocjena 5/5

NoA – „Ritam ljubavi“ (Menart)

Elvis Sršen NoA ponovno nas zaražava funky ritmom u kojem je baza funky gitara, ali i bass line koji nas podsjeća na lijepo razdoblje funky ritma, još dok je Dino bio živ. Nije ovo samo funky ritam, nego i ritam ljubavi, nježnosti, pjesma koja pršti seksipilom. Nije to nešto što već nismo čuli na hrvatskoj glazbenoj sceni, još od zadnjih albuma Dine, zatim preko Marija Huljeva, Songkillersa i sličnih. Ali je zabavno, a glazba treba biti i svojevrsna zabava, ne samo nešto što će vas emotivno dirnuti. Vrlo dobro Elvisovo izdanje i čini mi se da osjetim neku vrstu napretka i po pitanju glazbe i produkcije, što je dobro da osjetim.

Ocjena: 4/5

Marko Tolja – „Još jedan dan“ (Aquarius Records)

Nakon hit dueta s Mijom Dimšić vraća se Marko svojoj solo priči. Nešto drugačije izdanje od onog nježnog, big bandovskog, soul pop. Ivan Popeskić se uhvatio u koštac s aranžmanom, dok glazbu i tekst potpisuje Marko. Nije mi previše legao njegov zabavnjački vokal i to je problem kod Marka. Glazbeno mi je pjesma vrlo dobra, ali da je netko drugi pjeva bilo bi još bolje. Netko poput Massima i sličnih vokala. No, možda je to samo prvi dojam jer je riječ o određenom glazbenom zaokretu. Vidjet ćemo što će biti dalje, odnosno je li ovo samo pjesma posrednica između zabavnog popa s Mijom i nekog urbanijeg popa u budućnosti.

Ocjena: 3/5

MOON – Discovery (DIY)

Jedno od boljih iznenađenja godine, instrumentalni sastav MOON, objavio je novi singl, žestoku i progresivnu pop-rock pjesmu, koju su, kažu posvetili Juriju Gagarinu. Ima tu i malo noisea, ali ono što je najvažnije atmosferu drže od početka do kraja. Gitara me na trenutak podsjeća na Blur i Placebo, a na trenutak na neki thrash metal bend. Čudno, ali je tako! Kao da mi je malo nedorečena, odnosno fali mi još malo uzbuđenja. Iako MOON to i dalje dosta dobro odrađuje, ali mi je ova pjesma nešto slabija od ostalih koje su predstavili. Pratite MOON!

Ocjena: 3.2/5

Nikola Čelan – „Goli ispred Boga“ (DIY)

Pokušaj kombinacije Daleke Obale, Nene Belana i ostlaih mediteranskih rock bendova, ali bezuspješno, barem vokalno. Nije mi nikako sjelo, zvuči previše demo i amaterski. A što se tiče glazbi, ravno mi je bendu Gretta i sličnima koji zvuče dosta flat, bez ikakvih izlazaka iz okvira. Indie rock, a nije indie rock, komercijalni rock, a nije komercijalni rock. Ajde, još bih nekako mogao to i progutati, ali video spot, odnosno vizualnu priču nikako. Ali to je problem glazbenih veterana koji danas misle da pjesma može proći bez odličnog video spota. Ne može! Ali i da ga ima, što vrijedi kad pjesma nije na visokoj razini. Dosta blijed pokušaj sviranja dalmatinskog rocka!

Ocjena: 2/5