Svemirko, Porto Morto, Mnogi Drugi i mnogi drugi novi izvođači Brucošijade FER-a
6. listopada 2019.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Svemirko, Porto Morto, Mnogi Drugi i mnogi drugi novi izvođači Brucošijade FER-a

Brucošijada FER-a najveći je studentski događaj koji je već odavno prerastao okvire obične brucošijade, a 9. 11. nas očekuje novo izdanje ovog mini festivala.

Prvim objavljenim izvođačima, odnosno Sajsi MC, Full Ferryju te bendovima Brkovi, Zoster, Trophy Jump i Terminator na hodnicima FER-a pridružuju se predstavnici regionalne alternativne scene Svemirko, Porto Morto, Koala Voice, Igralom i Mnogi Drugi.

Eklektična skupina zvana Svemirko nameće se kao jedna od najinteresantnijih pojava suvremene pop glazbe Balkana. U jednom trenutku emo-macho, u drugom avangardan, a u trećem sasvim normalan, recept je koji njegove nastupe uživo čini nezaboravnima. Na krilima debitantskog albuma ‘Vanilija’, bend je u relativno kratko vrijeme pridobio izrazitu naklonost publike diljem zemalja koje nastanjuju Južni Slaveni, kao i odobravanje te pohvale od strane kritike. Drugi po redu studijski album ‘Tunguzija’ predstavlja skladan nastavak slatke Vanilije, ispreplićući fantastične melodije i aranžmane, neshvaćenu živopisnu poeziju i lude ritmove savršenih zvučnih aroma.

Porto Morto zagrebački je bend oformljen unutar JeboTon kolektiva 2011. godine, od kada aktivno svira na festivalima i u klubovima Hrvatske i regije. Specifičnim glazbeno-vizualnim izrazom odbija žanrovske podjele, a publika ga dočekuje kao pozitivno osvježenje na sceni. Nakon izlaska istoimenog debi albuma 2016., u 2017. rasprodaje KSET i puni veliki pogon Tvornice kulture, a 2018. svira na festivalima diljem Hrvatske, uključujući Zagreb Beer Fest, SuperUho, Velvet i Tam Tam Music Festival. Na proljeće 2019. Porto objavom drugog studijskog albuma „Portofon“ i njegovom promocijom u Tvornici dokazuje da definitivno nije ‘’morto’’, već nastavlja oduševljavati i proširivati svoju publiku.

Slovenski Koala Voice svojom velikom mješavinom indie-punk, pop i disco zvuka već više od četiri godine osvaja publiku od Liverpoola, Moskve, preko Zagreba, pa sve do Skopja, Varšave i Tallina. Nakon hvaljenog plesnog i melodičnog prvijenca ‘Kangaroo’s a Neighbour’, 2017. izlazi studijski uradak ‘Wolkenfabrik’ pod produkcijskom palicom Dantona Supplea, poznatog po suradnji s imenima poput Coldplaya, Iana Browna i Morisseyja. Između ostalog, bilježe nastupe na festivalima kao što su InMusic, EXIT i Pohoda, a u Ljubljani su nastupili i kao predgrupa za legendarne Pixies. 2018. godinu završili su izbacivanjem trećeg albuma ‘Woo Horsie’, koji su promovirali i u KSET-u.

Zvuk i groove niške skupine Igralom od samog su početka primarno usmjereni glazbi Zapadne Afrike, odnosno pustinjskom bluesu iz Sahare, a prisutan je i ogroman utjecaj rock‘n’rolla i alternative, posebice novog vala. Ovaj energični trio do sada je odsvirao preko 150 nastupa, od kojih se ističu MENT showcase festival u Ljubljani, prvi (sub)African festival AfroVision u Sofiji, Kino Šiška u Ljubljani s grupom Diciplina A Kitschme, MKC Skopje s grupom Repetitor, FIDO showcase festival u Splitu i KC Grad u Beogradu s grupom Dirtmusic. U prosincu prošle godine promocijom svog albuma ‘Sunovrat’ opčinili su i KSET, a sada se pridružuju i lineupu ovogodišnje Brucošijade FER-a.

Zagrebački Mnogi Drugi, upravo suprotno svom imenu, nisu kao mnogi drugi – sviraju mješavinu svega, a taj žanr nazivaju ctrl_alt_rock_pop_del. Vođeni motom „ozbiljni u svojoj neozbiljnosti“, svojim pjesmama punim glazbenih minijatura i naoko jednostavnim tekstovima pomiču postavljene granice i ubrizgavaju injekciju plesa i euforije, a ponekad mistike i melankolije. Mnogi Drugi odsvirali su preko 80 koncerata u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji, nastupali su na INmusicu, bili predgrupa Manu Chao na Španciru, ušli u finale banjalučkog Demofesta, objavili „Prvi“  album za izdavačku kuću Croatia Records i snimili 7 pomaknutih spotova te dokumentarni film „Dok nas glazba ne rastavi“.

Early bird ulaznice po cijeni od 50 kn rasprodane su na svim prodajnim mjestima. Regularne ulaznice mogu se kupiti po cijeni od 70 kn od ponedjeljka, 7. 10.a od srijede, 9. 10. brucoši FER-a ulaznicu po posebnoj cijeni od 40 kuna mogu kupiti isključivo uz predočenje e-indexa.

Foto: Nikola Knežević