#nedjeljnikomentar: Billie Joan, Fantom, Geby, Medij, Mile Kekin
13. listopada 2019.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Billie Joan, Fantom, Geby, Medij, Mile Kekin

Billie Joan – “Selfless” (Juda Records)

Sve bolja kantautorica Billie Joan predstavlja prvi singl s nadolazećeg drugog studijskog albuma. Pjesma je to u kojoj vlada akustična gitara, ali i njezin zanimljivi vokal s još zanimljivijim izgovorom engleskog jezika. Baca na južnjački glazbeni stil. Produkcijski mi je vokal u nekim trenucima previše prigušen što je rijetka zamjerka za ovaj singl. Inače, volio bih čuti kako ovo sve zvuči bendovski i u električnom izdanju. Vjerujem da bi zvučalo pravo žestoko, čak bih se usudio reći i punkerski. Tim bolje! Uglavnom, jedva čekam čuti što nam još priprema ova sjajna kantautorica.

Ocjena: 3.5/5

Fantom – “Žena” (više manje zauvijek)

Jako lijepi sanjivi indie funky pop projekt koji ima nevjerojatnu ljepotu atmosfere, vokal koji odmah osvaja i seksi gitaru koja će vas natjerati da ih ponovno poslušate. Fantom je dio obitelji više manje zauvijek i već je to samo po sebi jasno da se radi o nečemu posebnom. Indie scena u regiji cvjeta, a Fantom će sigurno pronaći svoje mjesto na tom rajskom putovanju. Kažu da su njihove avanture tajnovite i da se događaju u skrivenim mjestima po Beogradu, Zagrebu i Ljubljani. Iza svega stoji Petar Wagner, iskusan glazbenik koji je nepredvidiv kao i Fantom. Vrlo su jednostavno i pitko pristupili cijelom projektu što mi se sviđa jer današnji glazbeni svijet voli jednostavnost, koja doduše nekad zna biti zamka, ali je u njihovom slučaju prednost. Refren koji nije klasični refren već sada me oborio!

Ocjena: 4.25/5

Geby – “Ljubav” (Aquarius Records)

Geby, koju ćemo često spominjati kad se sjetimo gita “Malena” s grupom Gretta, predstavlja poletnu pjesmu “Ljubav”. Ljubav zna biti poletna, često lijepa, inspiritivna, pozitivna, a sve njezine lijepe strane opjevala je Geby u novom singlu. Možda je pjesma došla malo kasno s obzirom da se više oslanja na ljeto svojim ritmom, ali je ujedno i jedan podsjetnik na zaljubljeno razdoblje koje će vas grijati do sljedećeg sunca. Dosta simpatično i pozitivno, a shodno tome i lijepo za čuti. Vrlo dobro odrađeno!

Ocjena: 4/5

Medij – “Tijelo” (DIY)

Iako se u bendu nalazi pokoji iskusan glazbenik, prvim singlom su još glazbeno i interpretacijski nedorečeni. U nekim dijelovima su mi alternativni, a u nekima bacaju na srednjostrujački pop-rock bend. Morali bi se odlučiti u kojem će smjeru ići. Melodijski isto ne idu previše u širinu i kreativnost pa shodno tome i krajnji rezultat je nedorečen. Ima određenih temelja za nešto puno bolje, ali možda će se to iskristalizirati u sljedećim singlovima ili na albumu kojeg najavljuju. Niti produkcija nije ovdje njihova jača strana, za razliku od vokala koji bi mogao biti prepoznatljiv u budućnosti. Za sada nije! Potrebno im je više hrabrosti, sirovosti, odnosno prljavštine ili masnoće, kako bi se to reklo u glazbenim krugovima.

Ocjena: 2/5

Mile Kekin – “Zbogom tjeskobo” (Menart)

Još jedan singl s uspješnog albuma “Kuća bez krova” nekako zaokružuje cijelu priču izdanja. Mile se s njim kantautorski iskazao, pobijedio moguću tjeskobu koju je izazivala činjenica da ove pjesme godinama nisu izlazile iz njegovog srca. Uvijek su mi draže brže pjesme, barem kada je u pitanju Mile, pa mi je zbog toga i danas najdraža pjesma “Atlas”, a “Zbogom tjeskobo” bi mogla biti odmah iza nje. Ogoljeni punk – tako bih mogao opisati atmosferu ovog singla koji bi se lako mogao naći na playlisti omiljenih među njegovim obožavateljima. S obzirom na odlične live svirke Mile i njegov bend su se ozbiljno primili posla i obilaze regiju promovirajući “Kuću bez krova”. A kad nema tjeskobe, onda je krov čvršći. Njegov vokal više i odgovara ovakvom tempu pa nemam neke zamjerke niti oko toga. Svejedno Mile nikad nije bio sjajan pjevač, nego više onaj koji je stvarao, kreirao, bilo HP ili solo pjesme.

Ocjena: 4/5