Daleka obala predstavlja niz obljetničkih luksuznih izdanja
25. listopada 2019.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

Daleka obala predstavlja niz obljetničkih luksuznih izdanja

Povodom 20. obljetnice albuma “1999 – 2000” Daleka obala predstavlja LP izdanje pod nazivom “999” te dvostruki LP album “Uspomena (Sve Najbolje Uživo)” i četverostruki CD box set koji donosi i dosad neobjavljene pjesme Daleke obale. Sva izdanja na veselje brojnih fanova u prodaji su od danas, 25. listopada!

Dvadeset je godina prošlo od objave posljednjeg studijskog albuma sastava koji je bio i ostao sinonim najboljeg u punokrvnom dalmatinskom i hrvatskom rocku devedesetih. Album prepun simbolike nije samo obilježio prelazak dekade, stoljeća i milenija, već označio i prekretnicu u radu ovog splitskog benda čiji su članovi nakon nebrojenih milja plovidbe otvorenim morima glazbene scene i usputnih neverina vlastite karijere pronašli mirne luke slijedeći nove glazbene snove.

Jesen 2019. obilježava upravo proslava 20. obljetnice albuma “1999 – 2000” i objava LP izdanja pod nazivom “999” koje stiže u pratnji dvostrukog LP albuma “Uspomena (Sve najbolje uživo)” i fantastičnog, četverostrukog CD box seta koji donosi i dosad neobjavljene demo pjesme Daleke obale!

Ne, ne radi se lapsusu niti zubu vremena koje je ostavilo trag na albumu “1999 – 2000” – ova verzija vinilnog izdanja zaista se zove “999”, a radi se ujedno i o originalnom imenu albuma koje je promijenjeno netom prije objave prije dvadeset godina. Danas ono opet živi na omotu novog vinilnog izdanja na kojem su zbog formata četiri originalne pjesme s albuma svoj prostor ustupile drugima – pjesmi “Ruzinavi brod”, amblematskoj zvučnoj slici benda za koju je nagrađen prestižnom nagradom Porin, te pjesmi “A šta da radim”, posljednjoj studijskoj snimci Daleke obale i prvoj pjesmi nesuđenog sedmog albuma benda, albuma obrada koji nikada nije snimljen.

“Zbog potrebe vinilnog izdanja, odnosno ploče, da vratimo u upotrebu taj dobri stari naziv, moralo se neke pjesme izbaciti jer jednostavno na ploču se ne može utisnuti toliki broj pjesama koliko stane na CD. Ovom se prigodom ispričavamo pjesmama “U hladu sna”, “Sutra će kiša”, “U Čakovcu” i “Slatko” koje su svoj prostor ustupile drugima. Njih možete naći na CD box setu.”, simpatično je u svom stilu objasnila Daleka obala.

Na dvostrukom LP izdanju stiže nam i album “Uspomena (Sve najbolje uživo)”, prvi i jedini live album u cijeloj karijeri Daleke Obale, snimljen 7. srpnja 2001. na koncertu u Obojenoj svjetlosti u Splitu. I on se prilagodio dobrom starom formatu vinila uz pokoju izmjenu u popisu pjesama, no sve ih možete pronaći u sklopu fantastičnog, četverostrukog CD box seta koji sadrži posljednji album “1999-2000” uz bonus demo snimku “Ruzinavi brod”, na kojoj je klavir odsvirao nikad prežaljeni Oliver Dragojević, dvostruki CD “Uspomena (Sve najbolje uživo)” i bonus CD s remasterom arhivskih, dosad neobjavljenih demo snimki. Nastale 1999. godine u garaži na Blatinama u Splitu, gdje je tada Daleka obala imala svoj mali studio, ove pjesme sačuvane su na audio kaseti iz vremena pripreme albuma Daleke obale “1999-2000”, a pored dobro znanih hitova “Kurve”, “Opet sam dočekao dan”, “Prolaze mi godine”, “Vozim polako” i drugih, pronaći ćete i nikad objavljenu pjesmu “Na korak si od mene” te demo snimke pjesama “Svijetli znamen” i “U hladu sna” koje je otpjevao Giuliano. Ovaj obljetnički box set sadrži i knjižicu s dosad neobjavljenim fotografijama i dokumentarnim tekstovima Dražena Vrdoljaka i Borisa Hrepića Hrepe u ime benda Daleka obala s odmakom od 20 godina.