#nedjeljnikomentar: Aklea Neon, Gordana Marković, Kiril Džajkovski, Mi Vida, Mixed Up Mary
27. listopada 2019.
Music Box (10005 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Aklea Neon, Gordana Marković, Kiril Džajkovski, Mi Vida, Mixed Up Mary

Aklea Neon – “What I Want” (Aquarius Records)

Rijetko koji kantautor može stvoriti takvu energiju kao Aklea Neon, ne samo u studijskim snimkama, nego i na koncertima. Žanr kod nje nije upitan, iako se uvijek okreće oko plesne glazbe. Pop, electro, reggae, latino, sve su to opisi najnovijeg singla kojeg smo već puno puta imali prilike čuti uživo. Kadrovi spota, bez obzira na poluprofesionalnu montažu, ostavljaju bez daha i najbolje opisuju Akleu Neon. Energija u spotu je pozitivna, putovanja, ples, joga, sve je to sastavni dio života ove mlade kantautorice i avanturistice. I oni koji ne slušaju ovakvu vrstu glazbu, a koji su se na koncertima slučajno našli, zavoljeli su Akleu i njezine pozitivne vibracije. Da je više ovakvih osoba!

Ocjena: 4.5/5

Gordana Marković – “U tišini” (Universal Music Hrvatska)

Ovo je možda i najkonkretnija pjesma Gordane Marković otkada su se raspustile Auguste, iako je i dalje ne mogu odmaknuti od tog projekta. Čudna je malo kombinacija electro pop beata i bubnjarskog ritma u drugom dijelu pjesme. Osobno bih te dvije stvari odvojio, odnosno odlučio se za jednu ili drugu. Dobro su odvojene, ali zajedno su too much pa shodno tome i cijela pjesma na trenutke je preglasna i s dosta visokih tonova. Isto tako duboke dionice midi klavijatura prenaglašene su pa malo i prigušuju vokal. No, Gordana je tek krenula na svoje putovanje i još se sve kockice slažu pa vjerujem da će ih vrlo brzo i posložiti.

Ocjena: 3/5

Kiril Džajkovski ft. Lion D – “Red Safari” (Filter Label)

Kiril je poznat po radu na filmskoj glazbi pa je i sada u suradnji s Lionom D-jem napravio pjesmu za film “Vrba”. U pitanju je dvominuta drum’n’bass poslastica s etno elementima, a koja se svojom dramatičnošću i brzim ritmom idealno uklapa u temu filma. Jedino što bih mijenjao kod pjesme je drop koji mi je dosta nabijen s više elemenata, odnosno pokojim previše pa bih tu malo smirio strasti, ali sve u svemu vrlo dobar uradak jednog od najboljih elektroničkih producenata u regiji. Zanimljivo je što je ova suradnja plod prijateljstva s redateljem Milčem Mančevskim s kojim je sve i počelo 80-ih godina. Kirila je i dalje bolje live poslušati pa će vjerujem na budućim nastupima i “Red Safari” redovno izvoditi.

Ocjena: 3.5/5

Mi Vida – “Sexy” (383 Records)

Baš seksi zvuči novi singl grupe Mi Vida. Moderna produkcija zaslužna je za spori i senzualni electro pop ritam koji prerasta u drum’n’bass na refrenu. No, njegovu žestinu razbija prekrasan glas Vide Maneštar, a sve je dosta dobro produkcijski upakirao Luka Tralić Show iz Elementala. Već zavodljivi gitarski intro nagovještava da slijedi romantična pjesma koja će se brzo urezati u vaše sjećanje. Na dobrom su putu da budu nešto posebno.

Ocjena: 4/5

Mixed Up Mary – “Moja bedra te pamte” (Universal Music Hrvatska)

Stanislav Kovačić, dio maloprije spomenutog projekta Mi Vida, ovdje se nalazi u ulozi glavnog protanogista spota, ali ima i drugih poveznica. Naime, Luka Tralić je ovdje bio jedan od tonskih snimatelja. Produkcija je ipak u ovom slučaju na nešto višoj razini, na tragu modernog indie pop zvuka. Pamtljivi refren djelo je Ane Lovrenčić dok se suprug Koni upleo u produkciju. Indie gitare i Anin vokal na sredini pjesme još su jedan sjajan trenutak kojeg će vjerujem pamtiti i publika i nagraditi. Definitivno jedan od boljih novih pop projekata na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Ocjena: 4.5/5