Na Interliberu predstavljena monografija kultnog glazbenika – o Goranu Baretu iz pera Aleksandra Dragaša!
16. studenoga 2019.
Music Box (10744 Članci)
Podijeli

Na Interliberu predstavljena monografija kultnog glazbenika – o Goranu Baretu iz pera Aleksandra Dragaša!

Goran Bare utjelovljenje je rock’n’rolla, jedan od najznačajnijih glazbenika ovih prostora, “momak iz proklete kuće” čija je životna priča puna uspona i padova. “Van svake sumnje, on je i jedan od naših najvećih rock pjesnika”, rezolutan je Aleksandar Dragaš u prologu Baretove monografije “Budi ponosan”.

Aleksandar Dragaš jedan je od naših najznačajnijih glazbenih kritičara, no Dragaša i Bareta veže puno više od pukih recenzija i izvještaja s koncerata. Njih veže prijateljstvo, izdavaštvo, prvi nastupi, prve demo snimke. Njihovi putevi su isprepleteni, Bare je ispjevao pjesme koje su postale “soundtrackom odrastanja mnogih generacija”, a Dragaš ispisao stotine i stotine tekstova koje su mnogima približile stvaralaštvo, kako Bareta tako i mnoštva drugih glazbenika. Dragaš, kao i Bare, cijelu svoju karijeru radi prvi korak, otkriva neke smjerove i ukazuje, makar to značilo i hod po rubu ili ići glavom kroz zid. Tako je i ova monografija prvi korak ka ispisivanju Baretove životne priče, možda iz pera nekoga kome su Baretove pjesme i Dragaševi tekstovi bili neodvojiv dio formiranja.

Goran Bare je riječima Aleksandra Dragaša “najkarizmatičniji frontmen čije su pjesme postale soundtrackom odrastanja mnogih generacija. Van svake sumnje, on je i jedan od naših najvećih rock pjesnika”.

Monografija je opremljena mnoštvom sjajnih fotografija, a neke od njih djelo su i Sanje Bachrach Krištofić, koja je uz supruga Marija radila i na dosadašnjim knjigama u izdanju Croatia Recordsa, ali je rad na Baretovoj monografiji izdvojila kao njoj najdraži. Fotografija koja krasi korice monografije djelo je Zorana Marinovića, izuzetnog fotografa koji se upravo vratio iz Černobila i Albanije, ali je našao vremena za podijeliti svoje dojmove pošto su njegove fotografije krasile i album “Nuspojave”.

Za kraj, Aleksandar Dragaš osvrnuo se na puno zajedničkih mjesta koja ga vežu uz Bareta, na njihovu zajedničku povijest, izrazivši zadovoljstvo što je monografija ugledala svjetlo dana. Kako je napisao u prologu: “… ova monografija – sačinjena od ranije u Jutarnjem listu objavljenih, donekle izmijenjenih i ponešto nadopunjenih, ali i nekih posve novih tekstova – prvenstveno je nastojanje autora da vrednuje najvažnije odlike djela Gorana Bareta…” Da je Dragaš u tome sigurno uspio uvjerila se mnogobrojna publika na promociji, kao i svi kojima će monografija dospjeti u ruke.

Foto: Nikola Knežević