Jean-Michel Jarre kreirao aplikaciju koja reproducira beskonačan i uvijek različit album!
17. studenoga 2019.
Nikola Knežević (2826 Članci)
Podijeli

Jean-Michel Jarre kreirao aplikaciju koja reproducira beskonačan i uvijek različit album!

Vjerojatno najveći elektroničar na svijetu, pionir ovog žanra Jean-Michel Jarre, ponovno je jedinstven u svojem naumu da svoju glazbu na specifičan način dostavlja publici.

Kreirao je, a nedavno i predstavio EōN, aplikaciju koja koristi originalne glazbene elemente koje je skladao Jean-Michel ekskluzivno za ovaj projekt i koja potom kreira neponavljajuće i jedinstveno glazbeno iskustvo svakoga puta. U službenom press priopćenju ova aplikacija opisana je kao beskonačan album s bogatim varijacijama tempa, tonova i ritmova.

Za potrebe ove aplikacije Jarre se obratio istraživaču SONY CSL-a, Alexisu Andréu, kako bi glazbi dao života stvaranjem potrebnih vizuala i grafike. Enkodiranje i završni algoritam radili su Alexis Zbik i Vianney Apreleff iz francuske tehnološke kompanije BLEASS koja je uz Jarreova umjetnička usmjerenja definirala pravila aplikacije oko orkestriranja glazbe.

Kako to sve funkcionira? EōN proizvodi individualni komad umjetnosti za svakog korisnika. Dakle, korisnik će imati mogućnost slušati glazbu generiranu od strane EōN-a online i offline dok su algoritam i audio pogon ugrađeni izravno u aplikaciju.

Osim ovog projekta Jarre je nedavno sklopio partnerstvo s TheWaveVR kako bi korisnicima dopustio da iskuse njegov novi album “Equinoxe Infinity” kao virtualnu realnost.

“EōN je beskonačan, nikad ponavljajući, organski komad umjetnosti koji će živjeti i rasti zauvijek u vremenskom kontinuumu svakog pojedinca, a koji se nalazi na vrhu prsta svakog korisnika”, rekao je Jarre te pojasnio odakle naziv ovom projektu.

“On najbolje opisuje što aplikacija doista jest – beskonačna galzbena i vizualna kreacija. Osobno, doista osjećam da je EōN jedan od mojih najuzbudljivijih kreativnih projekata od debi albuma ‘Oxygene'”, kaže.

Foto: Jens Koch