#nedjeljnikomentar: Dienne, EkAm, Irena Žilić, Kandžija, Svemir
1. prosinca 2019.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Dienne, EkAm, Irena Žilić, Kandžija, Svemir

Dienne – “Tko zna?” (Only Records)

Teško je iznijeti pjesmu samo uz klavir (i pokoje gudalo), a Dienne je pokazala da itekako vlada i takvim glazbenim izazovom. Iako je zericu glazba previše glasna u odnosu na vokal cijela pjesma ima sjajan ugođaj, a njezino kontroliranje vokala od nježnog do snažnog je jako lijepo odrađeno. Nije čudo da spot ima već više od 40 tisuća pregleda na YouTube-u. Lijepo otkriće!

Ocjena: 4/5

EkAm – “Put” (DIY)

I dalje nitko ništa ne zna o njima, i dalje nisu aktivni na društvenim mrežama, glazbu objavljuju isključivo putem svoje web stranice, a na mailove odgovaraju samo nedjeljom. Dovoljno da izazovu posebnu pozornost. Osjeti se da posebnu pažnju pridodaju vokalima, ali i atmosferi pjesme. Melankolično, na tragu nekakvog akustičnog electro popa. Izvrsno kontroliraju melodiju i harmonije od početka do kraja, čak su me u nekim trenucima podsjetili na Urbana. Ne mogu pojasniti zašto, ali to mi je prva asocijacija bila. Intrigantan kolektiv s intrigantnom glazbom – imaju moju pozornost!

Ocjena: 4.5/5

Irena Žilić – “Tremors” (Mudri Brk)

Irena je uvijek bila klasa iznad, a sada pogotovo. Lujo Parežanin, jedan od najboljih hrvatskih saksofonista dao je svoj doprinos tijekom cijele pjesme, a što je povećalo vrijednost i savršeno se uklopilo u Irenin divan vokal te nevjerojatnu melodiju. I kad očekujete da će ovo biti nekakva electro pop pjesma, ona se pretvori u bogatstvo indie pop bendovske glazbe. Nakon ovakve melankolije osjećaš se bolje, a u Irenin zvuk se iznova zaljubljuješ sve do prvog live susreta. Tada se srce otvara u potpunosti i prihvaća njezine sjajne tekstove i interpretativne i glazbene mogućnosti. Prekrasno!

Ocjena: 5/5

Kandžija i Gole žene – “Državna siso” (Zlatne žbice)

Vjerojatno će “Plafon”, novi album Kandžije i Golih žena biti pri vrhovima top lista najboljih albuma ove godine, iako je pjesma “Državna siso” nešto slabija od onih do sada predstavljenih. Idealna satira, idealno vrijeme za ovakvu pjesmu i vrhunska zajebancija. Ako netko misli da je ovdje riječ o diskriminaciji žena i pjesmi posvećenoj sisama, može odmah skrenuti na drugi kolosijek jer mu ovdje nije mjesto. Tako je i Facebook prvotno zabranio objavljivanje članka o ovoj pjesmi na društvenim mrežama, a kasnije nakon našeg zahtjeva je ipak cijelu priču odobrio. Glazbeno su i dalje na vrhuncu, a Kandžija ima samo jedan problem s tekstom, ovim i bilo kojim drugim – prokleto je dug. Apsolutno nepotrebno! No, moram se pokloniti Stjepku na savršenom smislu za humor, ironiju, satiru, kako god to nazvali. Sjedi – pet!

Ocjena: 4.5/5

Svemir – “Zadnja djevojka atomskog doba” (Mast produkcija)

Vjerojatno najbolja, u najmanju ruku ponajbolja, pjesma grupe Svemir i frontwomenice Zvonke Obajdin. Odlična glazba, jako dobar Zvonkin tekst i na to sve uvijek briljantna produkcija. Zaslužuju puno više pogleda na YouTube-u i još veću popularnost. Definitivno, jedan od najboljih pop-rock bendova u Hrvatskoj s odličnim idejama i još boljim nastupima uživo. Također ozbiljni kandidat za top 10 albuma godine (“Strah od dubine”).

Ocjena: 4.5/5