IZVJEŠĆE/FOTO: Bučna večer u Vintageu uz Kryn i Pale Origins
5. prosinca 2019.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Bučna večer u Vintageu uz Kryn i Pale Origins

U zadnje vrijeme počelo se (ponovno) sve više govoriti o riječkim metalcima Kryn koji su se novom pjesmom “Risset” uzdignuli iz pepela i odlučili ponovno prodrmati žestoke pozornice.

Na koncertu u Vintage Industrial Baru, gdje su se vratili nakon nekoliko godina izbivanja, pratili su ih Pale Origins, zagrebačka metal petorka koja ima iza sebe dosta kilometara. Ali i njima i headlinerima ovog metal susreta večer i nije išla prema planu. Iako su za razliku od Kryna imali bolji zvuk i osvjetljenje, Pale Origins su imali i određenih poteškoća. Osjeti se da puno vježbaju i da su dosta uigrani, ali fali im još malo da budu idealni. Vokal gitarista je u određenim trenucima zvučao puno bolje od onog pjevača Ivana Jovičića, barem u clean vokalnim dijelovima, dok je Ivan ipak prednjačio u scream vokalu. Ipak, lijepo su se poklapali u dvoglasnim dionicama, a dodatno su sve začinile snažne gitare. A i prava je rijetkost na pozornici kod nas vidjeti EvH gitarsko pojačalo koje stvara poseban zvuk. Iako su mladi, zvuče dosta ozbiljno i često ih se može sresti uživo, pogotovo u zagrebačkim klubovima.

Za razliku od njih Kryn imaju više iskustva, a shodno tome i brojniju publiku što se osjetilo u samoj atmosferi. Još dok su se zvali Downfall stvarali su polako fan bazu, a nakon 2008. godine, promjene imena u sadašnje te potpisivanja ugovora za njemački label Eternal Sound Records postalo je jasno da imaju i više od jednog aduta. Onaj glavni, nevjerojatan vokal Karla Horvata, nažalost, ovoga puta nije bio na visini zadatka, kao doduše i cijeli bend. Osjeti se da nisu dugo nastupali, a tome je pridonijela i promjena postave. Za bubnjeve je došao Dušan Kranjc kojeg poznajemo iz 2Cellos faze, a koji je svojom energijom i solo introm u koncert pokazao da se opasno nabrijao na Kryn. No, ponekad energija i nije toliko presudna pa je malo i pretjerao sa svime, iako je tehnički bio izniman. Teško je promijeniti žanr pa će i njemu biti potrebno privikavanje.

Na Krynovom nastupu događale su se i određene tehničke poteškoće pa jedno vrijeme nismo čuli gitare, a i kad smo ih čuli bile su dosta u pozadini. Ujedno je Karlu znao pucati glas, a pogotovo se to osjetilo na visokim lagama, iako je pri kraju koncerta pokazao zašto je jedan od najboljih metal vokala u Hrvatskoj. Prošli su i kroz svoju ranu fazu dok su se zvali Downfall pa smo čuli “B.L.E.A.K.”, poneku s njihovog prvog albuma i EP-ja, poput “New Disease”, ali i pjesme koje će se naći na nadolazećem drugom studijskom izdanju. Tu se ubrajaju i “Risset” te “Waters” čiju službenu objavu očekujemo u siječnju sljedeće godine zajedno s video spotom. Nisu izostale ni obrade po kojima je inače Karlo poznat u YouTube metal krugovima. Čuli smo “Hurt” Nine Inch Nailsa, a u bisu i “Narcissistic Cannibal” Korna, Skrillexa i Kill the Noisea. Zanimljiva je bila i njihova kombinacija sa sampleovima, ali i odlično Karlovo baratanje vokalnim pedalama zbog čega je ponekad zvučao kao da ima pomoć još nekoliko ljudi sa strane.

Mnogi su bili dosta nabrijani na ovaj koncert, očekivalo se puno toga, oni zadrti fanovi to su i dobili, a mi koji smo to sve promatrali iz nekog drugog ugla možemo zaključiti kako je ovo bila solidna metal večer u Vintage Industrial Baru i da ovo i nije bilo najbolje izdanje oba benda. Uvijek se može bolje i tu pogotovo mislim na Kryn koji će sigurno vrlo brzo zablistati.

Foto: Nikola Knežević