Russ (Editors) za Music Box: “Hrvati razumiju ljepotu i melankoliju. Sjajan smo par!”
20. siječnja 2020.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

Russ (Editors) za Music Box: “Hrvati razumiju ljepotu i melankoliju. Sjajan smo par!”

Grupa Editors donosi 8. veljače u Malu dvoranu Doma sportova svoju turneju najvećih hitova koju prati izdanje “Black Gold” gdje se uz 15 najpoznatijih singlova nalaze i tri potpuno nove pjesme. Ovo će ujedno biti i njihov najbrojniji samostalni koncert kod nas, nakon više puta rasprodanih klupskih i festivalskih nastupa.

Grupa koja se tijekom 15 godina impresivne karijere jako posvetila fanovima iz Hrvatske spada u red rijetkih izvođača koji se kod nas iz koncerta u koncert sele u sve veće prostore. Potvrdio je to za Music Box i basist Russell Leetch s kojim je razgovarao Karlo Rafaneli.

Prošlo je skoro 15 godina od debi albuma “The Back Room”. Kako ga vidite danas nakon toliko vremena?
“Mislim da se dobro održao. Ima taj ton i vibru te dobru kolekciju pjesama koje i danas sviramo.”

Jedan od najzanimljivijih trenutaka vaših albuma je stilska promjena. Planirate li drugačiji pristup u smislu zvuka i koncepcije za svaki novi projekt ili samo radite onako kako vam nešto dolazi u glavu?
“Radimo onako kako se trenutno osjećamo. Uglavnom reagiramo na ono što smo ranije producirali. Volimo se razvijati i pokušavati s različitim stvarima, nekada to proradi, nekada ne.”

“Black Gold” je vaš prvi best of album. Zašto ste ga odlučili sada objaviti? Vidite li ga kao kraj jedne faze vaše karijere?
“Upravo tako. Producirali smo 3 albuma s našom prvom postavom i 3 s trenutnom. Time je knjiga zatvorena. Idemo sada na sljedeće poglavlje.”

“The Weight of Your Love” ima posebno mjesto u vašoj diskografiji zbog amerikaniziranog zvuka. Koji su vam bendovi bili inspiracija za takav zvuk?
“R.E.M. većinom, nitko više ustvari.”

Zašto ste se odlučili “Violence” utemeljiti na sessionima s Leom Abrahamsom, a ne onima s Blanck Massom, koji su poslije izdani kao dopuna albuma?
“Blanck Mass je uključen u sessione s Leom Abrahamsom. Bilo je to stapanje naših vlastitih sessiona, s Blanck Massom i Leom koji rade na “Violenceu”. Trebali smo sva tri.”

Možete li izdvojiti trenutno neke vaše omiljene britanske bendove? Koji su vaši najdraži glazbenici općenito u ovom trenutku?
“Slowdive, Nick Cave, The Cure, svi su oni genijalni.”

“In This Light and on This Evening” ostao je kao album na koji je najviše utjecaja imala elektronička glazba i to ona najhladnija. Neki elementi zvuka mogu se čuti i na zadnja dva albuma. Hoće li Editorsi ikada napraviti kompletan synth album?
“Možda, ali prvenstveno smo gitaristički bend i mislim da će one uvijek biti tu negdje.”

Mislite li da je danas lakše mladim bendovima nego vama u početku? Mogu li se oni danas lakše probiti kroz masu?
“Ovisi koliko su dobri. Billie Eilish je to odradila na sjajan način. Trenutno nije vrijeme za bendove. Kada smo mi krenuli bila je eksplozija bendova, tako da je sada drugačije vrijeme, ali to nije u biti loša stvar.”

Svirali ste u Hrvatskoj više puta. Mislite li da postoji neki razlog zašto hrvatska publika voli vašu glazbu?
“Oni razumiju ljepotu i melankoliju. Sjajan smo par.”

——

Danas je otkriveno kako će predgrupa Editorsima biti belgijski bend Whispering Sons. Ulaznice su u prodaji po 190 kn. Ukoliko ih ostane, na dan koncerta iznosit će 220 kn.

Foto: Karla Matulina