Divanhana ponovno širi sevdah Lisinskim
25. veljače 2020.
Music Box (10723 Članci)
Podijeli

Divanhana ponovno širi sevdah Lisinskim

Sarajevska sevdah atrakcija Divanhana izvodi tradicionalnu glazbu u novim aranžmanima koji su nastali uz utjecaj jazz, pop i klasične glazbe 20. stoljeća. Namjera benda je njegovanje i prezentiranje ne samo urbane tradicionalne glazbe Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne glazbe zemalja Balkana, s posebnim i pažljivim osvrtom na sevdalinku.

Sevdah šestorka, osnovana 2009. godine od strane mladih studenata Muzičke akademije u Sarajevu, do danas su održali preko 300 koncerata širom kontinenta i ostatka svijeta, objavili tri studijska i jedno live diskografsko izdanje, te nedavno započeli novo poglavlje u svojem umjetničkom svaralaštvu poklonivši nam prve autorske skladbe Zova i Voće rodilo.

Nakon prve prekooceanske turneje u Kanadi, rasprodanih koncerata u Berlinu, Bernu, Beču, Istanbulu, Ljubljani i Beogradu te nezaboravnog debitantskog koncerta u Lisinskom 2018., ovaj put s novom članicom Šejlom Grgić, Divanhana dolazi u Lisinski predstaviti potpuno nov program simboličnog naziva Širimo sevdah.

Premijerno će pred zagrebačkom publikom izvesti niz autorskih pjesama koje će se naći na nadolazećem albumu koji planiraju objaviti sredinom sljedeće godine, zajedno s jednim glazbenim buketom koji je potekao na izvoru tradicionalne glazbe, a nošen je krilima starogradske, te na kraju satkan novokomponiranom glazbom suvremenih autora koji su pisali i pišu u duhu tradicije. Kamenčić po kamenčić, do onog savršenog šarenog mozaika koji pršti od ljubavi i sevdaha, za srce svakog onog tko će na koncertu ostaviti dušu u amanet ovim maestralnim sarajevskim meraklijama.