IZVJEŠĆE/FOTO: Aklea Neon, putujuća glazbenica doputovala u Dubrovnik
4. ožujka 2020.
Music Box (11067 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Aklea Neon, putujuća glazbenica doputovala u Dubrovnik

Aklea Neon jedna je od onih osoba koje se nikako ne uklapaju u hrvatski prosjek što je pokazala nastupom na Dori.

Dubrovačke knjižnice su je ugostile u sklopu programa “Putositnice utorkom” gdje je po prvi put nastupila u ulozi predavača s “22 stvari koje morate znati prije putovanja u Peru”. Aklea, pravog imena Dorotea Zovko, prisutnima je otkrila kako joj je Peru ‘najsvježije putovanje’ na kojem je ‘najviše izrasla’.

“Što znači putovati s nekim, što znači putovati sam, što znači imati hrabrosti odvojiti se, kako se ponašati s lokalcima, kolike su temperaturne razlike, trebaju li tablete za visinsku bolest”, neke su od stvari koje je osjetila na vlastitoj koži, a radije bi da joj ih je netko rekao prije puta.

“Kroz Peru je mjesec dana putovala motorom. Kad se putuje tako dugo često se mijenjaju hoteli, hosteli, šatori i važno je ‘znati gdje se treba vratiti'”, kaže Aklea, koje bi voljela da je umjesto knjige koju je nosila ‘da ima što čitati dok putuje’, radije čitala znakove koje su Inke ostavile po cijelom Peruu. Oduševila ju je njihova kuhinja zbog koje je na trenutak prestala biti vegan, egzotično voće neobičnog izgleda i okusa, susrela se s lokalnim ljudima i njihovim ženama koje su je upoznale nekim običajima poput izrade tradicionalnih vezova, žvakale je listove koke koji pomaže tijelu da se lakše prebrodi visinska bolest, posjetila sveti grad Inka Machu Picchu, vozila se kroz pustinju Paracas ‘kojoj nema kraja’ i uživala u mirisu oceana… no, njena veza nije ‘preživjela to putovanje’.

“Iznimno je bitno odabrati partnera kada si na putu, ljudi misle da je lako s nekim putovati, mjesec dana biti vezan s tom osobom na motoru i cijelo vrijeme živjeti po nečijim pravilima. Najbolja odluka je bila kad sam se odvojila od njega na četiri dana i sama putovala kroz tu zemlju. Peru me pogurao da budem to što jesam”, zaključila je mlada osječka putoholičarka i kantautorica Aklea Neon, koja se uskoro sprema na put u Egipat.

Predavanje je završeno s glazbenim video spotom snimljenim u Peruu za pjesmu “What I Want”, a nastavila s koncertom održanim u prostorima dubrovačke pivovare (Dubrovnik Beer Company).

Aklea je u DBC-u već nastupila u kolovozu 2019. i bilo je samo pitanje vremena kad će se vratiti. Od prvog gostovanja popis pjesama se proširio kao i brojnost publike. Donekle zbog nastupa na Dori, ali i zbog odličnog koncerta i atmosfere koja prati njezine koncerte. Kako je nastup odmicao, kao miljenice publike, pokazale su se pjesme “Makeba”, “Zovi ju mama” koju je ponudila za natjecanje Eurovizije, te obrada Rundekove pjesme “Apokalipso”. Prve dvije ponovo je odsvirala nakon što je publika nije pustila završiti koncert.

Večer puna emocija, osmijeha, intimnih ispovijesti i duhovnosti koja krasi neke dalje krajeve svijeta odlična su kombinacija. Uz putopisno predavanje, koncert je savršena nadopuna ovakvoj vrsti glazbe, pravo glazbeno putovanje.

Pišu: Ivona Macan/Vedran Levi

Foto: Vedran Levi