IZVJEŠĆE/FOTO: Crna Močvara – Belphegor, Suffocation, Hate i Carnifliate pomračili publiku žestokim zvukom i izgledom
9. ožujka 2020.
Luana Racan (8 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Crna Močvara – Belphegor, Suffocation, Hate i Carnifliate pomračili publiku žestokim zvukom i izgledom

Ova subota u klubu Močvara bila je u znaku mržnje, gušenja, crnih misa i narodnog veselja. Odlični bendovi i velikani ekstremnog metala oduševili su mnogobrojnu publiku kvalitetnom svirkom i zastrašujućim izgledom.

Iako je trebalo nastupati pet bendova te večeri, nažalost zbog problema u transportu Grimaze nisu mogli stići na koncert te je njihov nastup otkazan. Satnica se nije pomicala te je publika imala dobrih sat vremena za obilazak mercha i ispijanje piva. Merch je bio postavljen na dva mjesta: Belphegorov u dvorištu kluba dok je Hate i Suffocation svoj merch postavio u unutarnjim odajama Močvare preko puta šanka. Ovakav bogati merch pun raznih stvari dugo se nije vidio po ovakvim događanjima. Bilo je tu svega – majica jako lijepih front i back dizajna te full dizajna, palica i trzalica, ploča, CD-a, prišivaka, zastava, šilterica, ogrlica, lijepih hoodica pogotovo na štandu Belphegora pa sve do čepova protiv buke. Možemo komotno reći da smo dobili mali Hrelić u Močvari samo s provjerenom i kvalitetnom robom.

Carnifliate (Foto: Davor Birt)

Prvi bend, mladi Slovenci Carnifliate, započeli su večer žestokog zvuka. S brzim bubnjarskim blast beat dionicama te vokalnim izmjenama od dubokih do scream i pig squeal tehnika, Slovenci su pokazali kako u njihovoj glazbi osim čistog deatha ima i utjecaja modernog zvuka deathcorea i slama. Gitare su se pržile lijepom brzinom tako da su dečki to tehnički jako dobro obavili. Na drugoj pjesmi publika je počela prihvaćati zvuk i stil benda te su se i kose počele njihati. Poneke pjesme imale su i izmjene ritma s krajevima koji su se naglašavali sporim break downovima doprinijelo je dinamici u njihovoj svirci.  Bend je otprašio lijepih 30 minuta te zagrijao publiku i vratio raspoloženje publici koja se malo ohladila zbog dugog čekanja do prvog bend.

Hate (Foto: Davor Birt)

Sljedeći na redu bio je Hate koji je donio atmosferu pravog poljskog blacka u prostorije kluba. Stage je bio bogato ukrašen s totemima koji su na vrhu imali lubanju s jelenjim rogovima. Našminkani blackeri upotpunili su mračnu atmosferu kod koje je prevladavala crvena boja reflektora na stageu te magla. Močvara je postajala sve punija. Odlični brzi riffovi gitara kao i melodične gitarske solaže definitivno su jedan od asova ovog benda. Sve je zvučalo i izgledalo kao da se održavaju poganski rituali dok je vokal ATF Sinner svojim dubokim glasom prizivao samog sotonu. Mnogi bi mislili da ovakve bendove prate samo tinejdžeri, no u publici je dosta starije ekipe koja sigurno prati bend još od samih početaka pošto je Hate stara škola poljskog blackened death metala. Publika je reagirala na bend šakama i rogovima u zraku i uzvikivala “hey, hey” te uživala u prvom od trilogije vrhunskih bendova ekstremnog metala.

Suffocation (Foto: Davor Birt)

Nakon mržnje, uslijedilo je gušenje! Možemo komotno reći da su po energiji koju su prenijeli na publiku, američki death metalci Suffocation bili bend večeri. Od prve do zadnje pjesme nije se stalo sa šutkom, stage diveom, plesanjem, uzvikivanjem kao i mahanjem rukom publike te vokala Rickyja Myersa u ritmu blast beat bubnjanja Erica Morottija. Suffocation je imao jako dobar zvuk, iako možemo reći da su svi bendovi bez obzira na ograničenja kluba zvučali odlično, možda i zbog toga što su donijeli jako puno svoje skupe opreme. Karizmatični Ricky s odličnim vokalnim sposobnostima i growlovima cijelo vrijeme je motivirao publiku na još kretnje i circle pita što je publika naravno i činila. Bilo je tu efekata i dropova što je upotpunilo energičnu i brutalnu svirku ovog benda. Hobbs, Charlie i Derek prašili su po svojim žicama u niskom stavu (pa i klečeći) te su iz svojih gitara izvlačili odlične tonove i solaže koje su se melodično slagale. Toliko je bilo dobro da su se u stage diveanju i skakanju s pozornice pridružili i dečki iz Carnifliatea. Bez ikakvog scenskog nastupa i magija, samo stavom i energičnom glazbom ovi dečki su raspametili prepunu Močvaru.

Belphegor (Foto: Davor Birt)

Za kraj je čast pripala austrijskom blackened death metal bendu Belphegoru da zatvori ovaj krug ispucavanja frustracija i mržnje. Stage se obogatio s dva ogromna križa s lubanjom u sredini, te sa stupovima od krvavih jaraca, kosturskih glava te kostiju. Na sredini stagea bio je postavljen stalak za mikrofon u obliku dvije zmije koje jedna na drugu sikću. A tada je krenuo nekima poznat, nekima nepoznat miris – tamjana, koji je polako ispunjavao prepun klub svojim teškim mirisom. Još jednom, našminkani metalci bijelom, crnom i krvavo crvenom bojom pojavili su se kako bi pozvali svog gospodina. Mračna glazba širila se publikom dok je prodorni pogled vokala Helmutha svakog pojedinačno u publici ubijao. Metalci u kožnjacima prašili su đavolje zvukove iz svojih instrumenata. Između pjesama dok se najavljivala nova pjesma puštala bi se crkvena zvona, molitve i inserti zvukova iz filmova o vješticama i demonima. Doživljaj je bio potpuno, a publika je upijala svaki ton i svaki osjećaj ove teške i mračne energije. U jednom trenutku, Helmuth je donio kostursku glavu jarca na stage te išao s jednog kraja na drugi dižući je visoko u zrak. Publika je sve popratila ovacijama, dizanjem hornova i uzvicima. Atmosferičnom glazbom i melodičnim gitarama, kao i brzim ritmovima i izmjenama u spore, Belphegor je pokazao kako su zasluženo headlineri ove turneje.

Tko nije došao na ovaj mračni party može požaliti jer je stvarno bilo za svakoga ponešto te su mnogi otišli doma blagoslovljeni s pozitivnom energijom, novim merchom i suvenirom koji su uhvatili na samom koncertu.

Foto: Davor Birt