PREMIJERA: Nera Mamić zablistala oslikavajući Tabulu rasu
23. ožujka 2020.
Music Box (9893 Članci)
Podijeli

PREMIJERA: Nera Mamić zablistala oslikavajući Tabulu rasu

Ponekad se dogodi da pjesma godinama traži “svog” izvođača i “svoje” vrijeme prije nego li ugleda svjetlo dana. Upravo to je priča o “Tabuli rasi”, novom filmskom, pomalo “bondovskom” singlu talentirane vokalistice Nere Mamić.

“Tabula rasa” nastala je u autorskoj suradnji Olje Dešića, koji je za ovu pjesmu napravio glazbu i aranžman, i Nine Saffron koja je pjesmi ponudila upečatljivi vokalni “hook”.

“Iz jednog poprilično bezidejnog sessiona, rada na sasvim desetoj pjesmi i mog očajničkog vapaja kako se u tom trenutku osjećam kao tabula rasa, Olji su se popalile lampice kako postoji pjesma koja još uvijek nema svog nositelja, a on ga upravo naslućuje. I na prvo slušanje, čula sam kamo to vodi.” – Nera Mamić

Pjesma je čekala svoga izvođača sve do Nerine suradnje s Oljom, koji joj je, prepoznavši njene mogućnosti, povjerio rad na tekstu ove pjesme, a nakon toga i samu izvedbu. Nakon singlova Jednostavna stvar i Alamo, Tabula rasa predstavlja nastavak zanimljive glazbene priče koja, uz elemente R&B pop, neo-soula, objedinjuje Nerin atmosferičan vokal i svježinu u interpretaciji te iskustvo i znanje jednog od naših ponajboljih producenata i aranžera, Olje Dešića, uz već prepoznatljivo izvrstan miks i master Zorana Švigira.

„Prirodnije mi je pjevati nešto što sam sama i zamislila i napisala, ali lirički hook tabule rase koji je dala Nina Saffron je nešto od čega se nisam željela više odvojiti i oko čega se prirodno javila neka nova priča koju sam mogla zapisati kroz pjesmu.“ – Nera Mamić.

Nera je zablistala kao simbolička Tabula rasa i u spotu u produkciji Cinematica Osijek, pod redateljskom palicom Josipa Grizbahera, Nerinog stalnog suradnika. Art director spota, akademska slikarica, Viktorija Križanović, zaslužna je za idejni i kreativni koncept koji metaforički povezuje četiri elementa i ostavlja širok prostor raznim interpretacijama.

„S nekim ljudima klikneš na nultu, to se dogodilo i s Viktorijom! Imala je ideju koja je na prvu zvučala kao nešto što mi kao mali tim ne možemo – jako složen i teško izvediv koncept koji je ispao nerealno dobro. A o lapsusima koji su nam se na snimanju događali ću jednom drugom prilikom! Hahaha!“ – Nera.

Nera je inače u glazbenim krugovima poznata po suradnjama s a cappella sastavom Akvarel, jedanaesteročlanim disco/funk bendom Electric Corn, Krankšvesterom i mnogim drugima, a njeni prvi samostalni glazbeni koraci, kreću se putem žanrova koji se polako, ali sigurno umiljavaju sve široj publici. Na ovaj način Nera želi ostvariti neposredan kontakt sa svojom publikom, gradeći tako jednu potpuno novu vrstu glazbenog iskustva.

Foto: Tomislav Šilovinac