IN MEMORIAM: 5. travnja – crni dan u povijesti grungea!
5. travnja 2020.
Music Box (10959 Članci)
Podijeli

IN MEMORIAM: 5. travnja – crni dan u povijesti grungea!

Mnogima je 5. travnja samo običan dan u kalendaru, ali ljubiteljima grunge glazbe itekako crn i za koji se nadaju da se nikada neće ponoviti.

Naime, 5. travnja 1994. godine pionir grungea Kurt Cobain počinio je samoubojstvo, a osam godina kasnije, 2002. godine na isti dan preminuo je od predoziranja još jedan pionir grungea, Layne Staley iz grupe Alice in Chains.

Kurt nas je napustio na vrhu popularnosti benda Nirvana i vijest je šokirala cijeli svijet. Njegovo tijelo pronaćeno je u stakleniku iza njegove kuće u Seattleu. Milijuni ljudi su bili nadahnuti ovim nadarenim umjetnikom čija je glazba bila odraz bijesa, ranjivosti, ali i samo-mržnje. Ironično, a kako piše magazin Loudwire, za svo bogatstvo, uspjeh i obožavanje koje je stekao, Cobain je bio krajnje jadan. Osjećao se kao da nosi vunu preko očiju javnosti i da je postao prevarant. Nikada neće biti poznat razlog njegova samoubojstva, je li problem bila genetska predodređenost depresiji, ovisnost o heroinu, turbulentan brak s Courtney Love ili prezir prema tome što ga je generacija označila kao glasnogovornika u trenutku kada se osjećao kao da ne može razumjeti vlastite isprepletene misli. Godinama je bio na heroinu i često se znao predozirati. 1. ožujka te godine Nirvana je odradila koncert u Münchenu što se kasnije ispostavio kao zadnji koncert benda. Tri dana kasnije predozirao se Rohypnolom i šampanjcem u Rimu te proveo pet dana u bolnici prije nego što se vratio u Seattle. Mnogi vjeruju kako je već ovaj incident bio pokušaj samoubojstva. 8. travnja električar je došao u njegov dom kako bi instalirao sigurnosti sistem, ali je pronaša Kurtovo tijelo i oproštajnu poruku u kojoj je na kraju stajalo: “Bolje je izgorjeti nego polagano izblijediti”.

Baš kao Cobain i Layne Staley bio je dio grunge pokreta, te je također postao s vremenom ovisan o heroinu. Iako je Alice in Chains u počecima bio hair metal bend kasnije su ih uhvatile kandže glazbenog pokreta koji je vladao Seattleom devedesetih. Tako su definirali novi grunge stil koji je postao još više utjecajan od onog stila koji je stvorila Nirvana. Staley nije jedini u bendu konzumirao drogu, ali je njegova ovisnost spriječila bend da normalno održava koncerte. 1995. godine bend je objavio album “Alice in Chains”, ali nisu mogli otići na turneju upravo zbog ovog razloga. Tri godine nakon što je objavljen bend je nastupio u sklopu MTV Unpluggeda koji je izašao u srpnju 1996. godine. Staleyev zadnji koncert bio je 3. srpnja u Kansas Cityju što je bio zadnji od četiri koncerta na kojima su bili predgrupa Kissu.

Zbog svoje ovisnosti gubio se polako u očima publike, a Alice in Chains su bili u stanju mirovanja, čak je i gitarist Jerry Cantrell pokrenuo solo karijeru. Bend je ostao neaktivan do Staleyjeve smrti. Izbjegavao je medije zadnjih godina i vrlo rijetko izlazio iz kuće. Pronađen je mrtav 19. travnja, dva tjedna nakon predoziranja. Njegova majka i očuh sumnjali su da se nešto događa čim je prestao dizati novac s bankovnog računa. Nazvali su policiju koja je prisilno ušla u njegov dom i pronašla tijelo.

Bez obzira što je zadnje trenutke života samo sramotio svoj ugled u bendu i na sceni publiku je pogodila ova vijest. No, mediji se nisu previše interesirali oko njegovog odlaska, za razliku od Kurtove smrti. I bez obzira što je Kurt također bio ovisnik njega, za razliku od Staleya, nisu smatrali beznadežnim ovisnikom.

Za razliku od Nirvane Alice in Chains su se vratili na scenu i imali impresivan nastavak karijere, a novi pjevač bio je William DuVall. Tako su objavili nekoliko albuma i nastupali diljem svijeta, a isto tako i u Hrvatskoj. William je čak trebao održati koncert u Tvornici kulture, ali je zbog koronavirusa koncert odgođen i čeka se novi datum.

Ovo su razlozi zašto je 5. travnja uvijek bio i bit će crni datum u povijesti grungea, ali možemo svakako reći i glazbe općenito. Odlazak Kurta Cobaina i Laynea Staleya šokirao je svijet, ali iza njih ostala je glazba koja se i dalje rado sluša.

Izvor: Loudwire