POSLJEDICE POTRESA: Hrvatski glazbeni zavod moli za pomoć!
14. travnja 2020.
Music Box (9147 Članci)
Podijeli

POSLJEDICE POTRESA: Hrvatski glazbeni zavod moli za pomoć!

Uslijed potresa koji je nedavno pogodio Zagreb i okolicu stradali su brojni stambeni i poslovni objekti, pogotovo oni starije gradnje i spomenici nulte kategorije.

Jedna od zgrada koju je pogodio potres je i ona Hrvatskog glazbenog zavoda. Oglasila se i predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković koja između ostalog kaže:

I onda je sve stalo zbog zabrane javnih okupljanja uslijed pandemije uzrokovane virusom COVID-29. Prekid rada prekinuo je dotok novca, a okvirna procjena govori da ćemo od sredine ožujka do početka lipnja imati preko 350.000,00 kuna neostvarenih prihoda od najma prostora. I onda se dogodio potres koji je ozbiljno dugoročno ugrozio djelovanje Hrvatskog glazbenog zavoda. Zgrada je, prema prvoj procjeni, statički sigurna ali materijalna šteta je golema! Gotovo svi zidovi su popucali, nadvoji iznad vrata i prozora su ozbiljno oštećeni, strop Velike dvorane je devastiran a najveći štetu je pretrpjelo krovište koje predstavlja ozbiljnu ugrozu, ne samo za našu zgradu već i za okolne zgrade te ljude na ulici. Službene osobe iz Grada Zagreba još nismo uspjeli dobiti da dođu i pregledaju zgradu već su nam u tome pomogli statičar, građevinar te arhitekt koji su bili angažirani na opisanom uređenju naše zgrade protekle godine. Prave razmjere štete još ne znamo i procjene za sada nemamo. Krovište je akutan problem jer ako počne padati kiša, a krov je devastiran, šteta će biti bitno veća od sadašnje. Fotografije izgleda oštećenja dali smo medijima i objavili na društvenim mreža i podigli interes javnosti za štetu koju je u potresu pretrpio HGZ. Procjena troška popravka krova je cca 800.000,00 kuna (oko 630.000,00 kuna koji su nam sada vidljivi uz oko 170.000,00 kuna koji će se vrlo vjerojatno pojaviti tijekom rada kao nepredviđeni troškovi). Dakle, za najnužniju sanaciju zgrade, tj. za obnovu krova potrebno je prikupiti cca 800.000,00 kuna koje sada nemamo i ne možemo priskrbiti od redovitih prihoda jer ne možemo održavati redovitu djelatnost najma dvorana. Obnova krova nam je prvi i najvažniji cilj kako bismo spriječili da kiša počini još veću štetu na zgradi. Ostale štete potrebno je također sanirati ali za sada nemamo procjenu svih oštećenja. Prijavit ćemo se na sve natječaje i potpore koji će u budućnosti biti objavljeni za obnovu kulturnih dobara u centru Grada Zagreba no ne smijemo čekati da se to realizira i moramo pokušati već sada sami krenuti u sanaciju krova kako bismo izbjegli daljnju devastaciju zgrade uslijed vremenskih neprilika.”

Zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda stara je 144 godina stara i u pitanju je „kuća u kojoj stanuje glazba“. Na žalost, do daljnjega HGZ kao udruga građana nema nikakve vlastite prihode jer je prekinuta svaka koncertna djelatnost zbog pandemije.

“Podržite nas! Očuvajmo zajedno ovu važnu kulturnu instituciju i pretvorimo je u suvremeni, otvoreni kulturni centar koji će odgojiti još mnoge glazbenike i poklonike glazbe!”, poručuju.

Više detalja o načinu doniranja potražite OVDJE.

Foto: Službena web stranica Hrvatskog glazbenog zavoda