Upoznajte psihodelične breakbeat punkere Discohernia i njihovi prvi singl “Promjena stanja”
19. travnja 2020.
Music Box (9494 Članci)
Podijeli

Upoznajte psihodelične breakbeat punkere Discohernia i njihovi prvi singl “Promjena stanja”

Psihodelični breakbeat punkeri Discohernia prenose noise kroz intrigantni glazbeni vokabular.

Bend je nastao slučajno za potrebe filmskog ostvarenja, a čine ga Aljoša (bubanj), Cak (bas, vokal, 100 pedala), Stipe (truba, vokal) i Beuc (kljave i čudni tonovi). Bend stimulira herniu s vrstom plesne glazbe, a kroz žestoke ritamske sekcije i psihodeliju kombiniraju trance, funky, jazz i disco relaksacije.

Discohernia je počela slučajno kad su se zahuhtavale pripreme za film Antonija Nuića “Život je truba”, mada po riječima gurua grupe Caka:

“Discohernia je nastala mnogo prije nego što sam se susreo s Tompom krevet do kreveta na fizijatriji zbog povrede leđa, kada smo osnovali band koji će svirati „iščašenu“ fusion psihodeličnu plesnu glazbu i koji će se sukladno tome logično zvati Discohernia. To je bilo kad sam upoznao Mađora na projektu snimanja kultnog filma „Mondo Bobo“ gdje sam osim scenografije, koja mi je bila glavni zadatak, odglumio i šibicara u jednoj sceni, odsvirao sa Stipom na trubi dosta distorziranih bas dionica koje je kasnije Štef upakirao u soundtrack. Jedna od takvih tema je i ona koja prati scenu kada Bobo (Sven Medvešek) hoda kroz polje suncokreta. Kasnije smo upoznali prijatelje iz grupe Fjodor, Aljošu i Beuca, našu psihodeličnu space frakciju i nastavili druženje ne obazirući se na prostorno vremenska ograničenja.”

Uglavnom, Discohernia se napokon uozbiljila i nakon zapaženih nastupa na Brijačnici, INmusic Festivalu i otvaranju Beertije u Zagrebu odlučili su ozbiljno raditi na albumu i za početak je odabrana “Promjena stanja”, nastala “davne” 2019. godine, puno prije korone, ali jako dobro ocrtava što nam treba.

Za spot su zaslužni Elena Mikac, Dina Uglešić i Marino Lencović, a  za zvuk Discohernia i Hrvoje Štefotić.