MOJ +1: Tena Rak (ex Vlasta Popić) izdvojila albume koji su je glazbeno oblikovali
1. svibnja 2020.
Music Box (11007 Članci)
Podijeli

MOJ +1: Tena Rak (ex Vlasta Popić) izdvojila albume koji su je glazbeno oblikovali

Tena Rak je nekadašnja bubnjarica varaždinskog sastava Vlasta Popić, ujedno kantautorica umjetničkog imena ŠećeЯ koja svojom gazbom stvara pravu šećernu atmosferu.

Tena je za rubriku Moj +1 izdvojila nekoliko albuma koji su je oblikovali, a jednom je i sama naglasila: “Ljudi i glazba koji su me itekako oblikovali su oni s kojima sam najviše surađivala i čije sam koncerte u Zagrebu najviše pohodila, ali sam se odlučila posvetiti djetinjstvu i nekom, ajmo reć’, razvoju.”

Pa da vidimo kako je tekao taj razvoj:

1. Petar Grašo – Mjesec iznad oblaka (1997)

Prva sjećanja. Moguće da mi je oblikovalo ljubavni stil jer kako je on pjevao tako sam uz barbike razvijala svoje socijalne vještine. Dogodilo se dovoljno rano da ostavi nekakve tragove.

2. Gorillaz – Clint Eastwood (2001)

Tychoon Transport i The Sims 1 faza života. Igranje do besvijesti, a ovaj Damonov glas mi se uvukao pod kožu u jednakoj mjeri k’o i oni likovi sa spotova.

3. Nirvana – Nevermind (1991)

Faza peti osnovne, slušala s frendicom iz razreda. Vratile bi se iz škole do nje doma i skakale po krevetu na “Gotta find a way / To find a way / When I’m theeeeere” i onda si pustile Shakiru.

4. Placebo – Sleeping with Ghosts (2003)

Otkrivanje phothoshopa u svrhu crtanja. Placebo mi je donio bratić iz Zagreba, a ovaj album mi je otkrio ulogu bubnja u bendu. Savršenstvo koje nikad nisam postigla. Živjeli Luka i Matea iz Zagreba, fala na dobroj mjuzi.

5. Placebo – Meds (2006)

Vruće ljeto 2006. Ta muzika je izvrnula moj unutarnji emotivni svemir. Zapravo, počelo je još s prethodnim albumom…

6. Arcade Fire – Funeral (2004)

Kod frendice koju ne smijem imenovati jer ako njena baka ovo pročita znat će da smo provodile cijele ljetne ispitne rokove u njenoj kući i tom balkonu dok je ona bila na moru s dedom. O tempora!

7. Razni izvođači – Šta treba maloj deci (2007)

Sve rečeno.

8. Ivana Picek – Oči ti bježe (2012)

Dok još nije bila Pi stvarala je ovu nevjerojatno simple glazbu samo na gitari i s tim glasom i lirikom stvorila nešto najslađe i najčišće što sam do sada imala priliku čuti. Na “Mamuta u svemiru” bih plakala redovito, za Kasiopeju sam saznala od nje, iako je to “jedino što zna”, a “Oči ti bježe u križ” bi me redovito nasmijalo. Remek-djelo od albuma prema mom senzibilitetu, neminovno je da se tog njenog čuje i u mojoj glazbi. Ovo se slušalo na Cvjetnom, puštala bih u sobi kad se zobena kuhala na rešou.

9. Tame Impala – Innerspeaker (2010)

“Alter Ego” pjesmu vežem uz jednu predobru sliku jedne predobre svadbe u Szegedu na istoku Mađarske. Vlasta Popić je bio bend iznenađenja. Koncert je bio kratki i slatki, k’o poklon, a poslije je zabava bila predobra! Apsolutno rasulo plesova, a ovo je bila jedna od pjesama koja se zavrtjela. Taman kad se album već naveliko slušao.

10. Amio – Plutanje (2017)

Savršena glazba za meditaciju. Mislim da sam s njom otkrila meditaciju. Vožnjica. Ivana Ljubičić, koja se krije iza Amio, sad radi i kolaže za meditaciju pod istim umjetničkim imenom. Ima je na Instaču!

Foto: Anita Krtalić