MOJ +1: Juraj Vujnović (Tam Tam Music Festival) i njegovih 10 presudnih albuma
8. svibnja 2020.
Music Box (10956 Članci)
Podijeli

MOJ +1: Juraj Vujnović (Tam Tam Music Festival) i njegovih 10 presudnih albuma

Mislila sam da je samo vinar, ugostitelj i jedan od organizatora najboljeg ljetnog festivala u Hrvatskoj, ali ne, on je i član NK Mladosti iz Sućurja na Hvaru.

Tam Tam Music Festival ne bi postojao bez Jurja Vujnovića i cijele ekipe koja svake godine neumorno radi da se isti ostvari i dovodi nam najbolje bendove hrvatske i regionalne scene zbog kojih se svaki put iznova veselimo ljetu. Skidam im kapu i ponosno dijelim s vama Jurinih deset albuma. Nadam se da se i ove godine vidimo na Hvaru 😉

1. The Beatles – neki best of iz 94′, 95′

Sjećam se da kad mi je sestra donijela tu double box kasetu da sam imao gripu i ležao sam jedno 3-4 dana u postelji. Ubacim kasetu u stari radio kazetofon pokojne babe (marke Iskra) i počnem slušati kad ono nakon 2 pjesme počne govoriti radijski glas, dakle slušao sam radio jer nisam prebacio switcher s radio na kasetofon. A najjače od svega što su te 2 pjesme na radiju u istom tom trenutku bili Rolling Stonesi i ajde ti nakon ove priče vidi ima li što jače.

2. Azra – Između krajnosti (1987)

U moru kaseta koje sam iskopao iz naftalina u ljeto 96′ bio je album Azre. Kaseta je bila stara, al’ sam je i ja to ljeto još više postara, znači nije prošao dan tog ljeta da nije treštala iz zvučnika.

3. Dire Straits – The Ultimate Best of Dire Straits

Ne znam ništa drugo reći nego da je to za mene tog ljeta ’99. bilo najveće otkriće jer sam napokon otkrio koji je to bend koji mi je iscrtao cijelo djetinjstvo. Za one koji ne znaju otac mi je imao kafić 80-ih i to sam kao mali klinjo stalno slušao, a taj trenutak u CD shopu u Makarskoj kad sam vidio naslovnicu na kojoj pišu Dire Straits – e ti momenti se pamte!

4. Nirvana – MTV Unplugged in New York (1994)

Ovo mora biti na ovom popisu jer kad vratim zadnjih 20 godina unazad ovo je nešto čemu sam se uvijek vraćao.

5. Pips, Chips & Videoclips – Drveće i rijeke (2003)

Hit depo negdje 2003., 2004., pjesma “Mrgud, gorostas i tat”, tu sam lagano ušao u Pips svijet i nakon toga postao veliki obožavatelj ovog benda. Moj rođak Tomo Pivac i ja bili smo na 20-ak koncerata ovog benda, ma prošli smo cijelu Hrvatsku. U toj priči može biti i album “Jug” Svadbasa jer sam ga tada isto podosta upio.

6. Radiohead – Kid A (1997)

Ovo je prvi album benda na koji sam se nakačio, mislim 2005., a sve je kulminiralo 2008. na koncertu u Milanu. Jednostavno Radiohead je bend za izvanzemaljce i točka.

7. Morcheeba, Massive Attack, LCD Soundsystem i Flaming Lips – IImusic 2010. godine

Znam da nisu albumi, ali osjećaji koji me vežu za taj festival, ufff.

8. Tame Impala i James Blake 2013.

Na mom otoku u gradu Hvaru u ljeto istu večer, jedan iza drugog za nas 150 u publici. E, od ovoga nema dalje, a meni nikad bliže!

9. Bon Iver – 22, A Million (2016)

Krajem 2016. sam otkrio ovog Zemljanina i taman ubrzo izbace live iz New Yorka, znači iduće 2 godine sam upijao njegovu diskografiju iz dana u dan, iz uha u uho, čudo i mirakul! Naravno, lani sam ih poslušao live u Veroni, par dana prije Tam Tama.

10. Puno još drugih ima koji mi isto tako puno znače, al ovo sam napravija onako kronološki, po nekim svojim kronološkim fazonima, bonđorno!