Velocity Zero – novo ime na hrvatskoj sceni koje kombinira cyberpunk i retro synthwave futurizam
11. svibnja 2020.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

Velocity Zero – novo ime na hrvatskoj sceni koje kombinira cyberpunk i retro synthwave futurizam

Projekt Velocity Zero je synthwave priča Šime Bilića započeta prije otprilike godinu dana, a široj publici predstavljena je kroz pjesmu „Venom” i njoj pripadajući videospot. Prvi singl najavljuje jedinstveni vizualno-auditivni koncept, a uskoro možemo očekivati i album. Njegovu glazbu, koja uspješno spaja retro futurizam i cyberpunk, pobliže možemo definirati kao darkwave ili outrun.

Svi pratitelji elektronske scene i undergrounda za Šimu Bilića čuli su kroz dubstep projekt Rift Project koji se može pohvaliti prvim izdanjem objavljenim za Dirt, Lies and Audio Black, jedan od boljih britanskih labela dubstep scene. Tu je i zapaženi projekt Outcrier koji se mogao slušati pod okriljem cijenjenih labela Parallel Depth, Lost the Plot, Seizure Ltd i Exiled Audio. Šime početkom 2019. odbacuje sve prijašnje glazbene projekte i u potpunosti se posvećuje novom, konceptualnom, Velocity Zero. Usporedno s tim pokreće i vlastiti label Earth 11 Records. Velocity Zero je nedavno izbacio prvi singl za spomenuti label, a priča će se nastaviti u DIY smjeru.

Za razliku od prijašnjih ostvarenja u kojima je estetika bila sekundarna, interdisciplinarnost je misao vodilja ovog projekta od samog početka. Šime nam kroz glazbu, ilustracije, video, pa čak i lore, donosi SF priču o multi-dimenzionalnom agentu. Objašnjava kako je projekt nastao iz ljubavi prema sci-fi svijetu u kojem je odrastao:

“Otkad znam za sebe izložen sam znanstvenoj fantastici, a sve je počelo kroz interese moga oca, električara i pomorca. Zaljubljenik u  dobru priču i tehnologiju, doma je donosio najnovije filmove i serije na VHS-u. Najranija sjećanja su mi djela Genea Roddenberryja i Georgea Lucasa.”

Sve se pokrenulo slučajno, prije mnogo godina, kroz igranje s beatovima za prijatelje skejtere, a danas Šime otkriva nevjerojatan talent i višedimenzionalnost svoje glazbe dok njegova vizija nagoviješta svijetlu budućnost projekta:

“U procesu sam pisanja knjige i scenarija za nove avanture našeg junaka Agenta, intenzivno radim na prvom albumu i strpljivo čekam da svijet opet stane na noge. Kad dobijemo dopuštenje da opet možemo ispuniti ulice kao prije, nastavit ću priču započetu u videospotu za pjesmu Venom.

U međuvremenu nastavljam s produkcijom i “peglanjem” singlova koje ću izbaciti u narednih nekoliko mjeseci.”