Psihodelična folk noir noć u Začaranoj Močvari uz Orkestradu i Sjeverozapad!
16. ožujka 2019.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Psihodelična folk noir noć u Začaranoj Močvari uz Orkestradu i Sjeverozapad!

Po mnogima najljepši datum u godini rezerviran je za glazbu koja cvjeta dok vam ulazi u uši i obuzima sva čula! Ovo druženje u sklopu Začarane Močvare bit će pomalo psihodelično, prožeto folkom i šansonom, no svakako atmosferično i posebno.

U goste dolazi sjajan slovenski bend Orkestrada predvođen svestranom i karizmatičnom umjetnicom Radom Kikelj Drašler, a predstavit će svoj drugi album “Utrip” kojega su objavili prošle godine, dok će otvaranje večeri pripasti Sjeverozapadu, novom bendu kantautorice Zvonke Obajdin, koji je krenuo od ideje uglazbljivanja poezije pjesnika Stojana Vučićevića.

Sjeverozapad je novi bend na zagrebačkoj sceni, no čine ga glazbenici koji su bili, ili još uvijek jesu, stalni ili gostujući članovi cijelog niza bendova, kao što su SvemirDenis Katanec Okanagan LtdNebo RozaRadost! ili Drvored. Specifičnost benda je tematika koju obrađuju, a to je ciklus pjesama Stojana Vučićevića pod nazivom “Potpuna pomrčina Sunca na otoku Grguru petnaestog veljače 1961”, kojeg su uglazbili. Radi se o stihovima vezanima za pjesnikovo izdržavanje kazne na Svetom Grguru, otoku tri kilometra udaljenom od poznatijeg Golog otoka, s kojim je Grgur osim geografskog položaja dijelio i namjenu – na njemu nalazila se kaznionica za žene i mlade.

Glazba je po svome zvuku pomalo filmska, atmosferična, i dinamički raste i pada ovisno o intenzitetu stihova u samoj zbirci, a jedan od epiteta korišten da se opiše bend je i “Noir”. Sjeverozapad ne bi bilo lako usporediti s drugim sastavima na sceni, jer i po svome zvuku i po tematici odskaču od svojih suvremenih kolegica i kolega.

Grupa Orkestrada nastala je 2010. godine na inicijativu osnivačice i svestrane umjetnice Rade Kikelj Drašler, koja je pronašla pravi sastav za svoje pjesničke tekstove u iskusnim glazbenicima poznatim iz drugih ansambala. Godinu nakon okupljanja grupa je izdala album Spusti (izdavačka kuća Radio Študent), a dvije godine nakon toga ansambl je osvojio 1.
nagradu na Slovenskom festivalu šansona. Od svoje šesnaeste godine Rada se bavi pisanjem poezije za koju osvaja brojne nagrade, ta završava studij vizualne komunikacije i umjetničke fotografije. Izlagala je na brojnim mjestima širom Slovenije. Završava i tečaj teatra te surađuje s brojnim kazalištima i elemente tog rada koristi i u svojim nastupima.

Orkestrada je prošle godine (2018) objavila drugi album Utrip (izdavačka kuća Celinka) s novom dozom poezije, obučenom u bogatu glazbenu pratnju, koja suvereno posuđuje od raznih žanrova, od bluesa i šansona do jazza, folka i psihodelije.

Novi koncert u sklopu Začarane Močvare na rasporedu je prvog dana proljeća, 21. ožujka u 21 sat. Upad je 30 kuna.