#nedjeljnikomentar: Banana zvuk i Kandžija, Dino Šoše, Kiper, Nina Romić ft. Rebel Star, She Loves Pablo
24. svibnja 2020.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Banana zvuk i Kandžija, Dino Šoše, Kiper, Nina Romić ft. Rebel Star, She Loves Pablo

Banana zvuk feat. Kandžija – OPG (Aquarius Records)

Ono kad se sastanu ruralna i urbana sredina. Rezultat je suradnja splitskog sound systema i osječkog repera, seljaka u Zagrebu. Osnovali su OPG, sve obilježili reggae ritmom, ljetnim zvukom i šaljivim tekstom. U najmanju ruku pjesma je fora, nije nešto iznimno posebna, ali je makar zabavna, lagana, sve ono što nam treba u ljetnim mjesecima. Spasit će nas ovog ljeta poljoprivreda!

Ocjena: 3.8/5

Dino Šoše – Greška (DIY)

Kao što kaže sam naziv, ima jedna velika greška oko ove pjesme. Naime, gitarski riff koji prati prvi dio pjesme je doslovno idejno rješenje iz Stingove pjesme “Shape of My Heart”. Nije pokradena pjesma, niti plagijat, ali je ideja indentična. A pjesma kao pjesma je naravno nešto komercijalnija i neusporediva sa Stingom. Nije mi to niti cilj. Dino Šoše nema nešto ultra upečatljiv vokal, no ima neku zanimljivu notu kojoj su se savršeno uklopili back vokali. Nekada ga čak i nadjačavaju. Glazba i aranžman napravljeni su vrlo dobro, melodično, iako nije nešto što ću zapamtiti nakon prvog slušanja. Ali gitaru definitivno hoću, što baš i nije dobro jer će me samo podsjećati na Stinga. Ili je možda to bio i cilj. Produkcija je također vrlo dobra, što je i očekivano od Mahira Sarihodžića-

Ocjena: 3/5

Kiper – Mali pas (Geenger Records)

Nova pjesma zagrebačkog punk benda Kiper govori o malim psima koji često znaju biti slatki, a rijetko i opasni. Kiper ponovno pružaju dozu humora koju razbija žestoka glazba, sirove i prljave gitare. Onako kako punk i treba zvučati. Energije isto tako ne fali, iako bih volio da vokali budu malo više naprijed, a ne da ih glazba prigušuje toliko. Bubnjevi su mogli biti i bolje isproducirani. Valjda je to moj ukus, iako kod punka nema pravila. Energičan završetak pjesme mi je posebno dobro legao.

Ocjena: 3.5/5

Nina Romić ft. Rebel Star – Dobrodošla u mrak (Nina Romić, Milan Glavaški, Pop Depresija)

Šteta što ova pjesma nije nastala u post izolacijskim uvjetima jer se osjeti manjak kvalitete vokala i produkcije. Sjajna suradnja u kojoj je Nina Romić odnijela pobjedu, ako tako mogu reći. Sjajna je i atmosfera koju su htjeli postići, podsjećajući na oldies rock zvuk kakav su proizvodile neke od ikona rock glazbe skoro pola stoljeća prije današnjeg vremena. Nina je uvijek bila nešto posebno i iznimno, vokalno, ali i atmosferski. A Rebel Star se dobro uklopio u njezinu priču. Sviđaju mi se i gitare i njihov psihodelični utjecaj u drugom dijelu pjesme. Nadam se da će nastati kasnije i neka full verzija u smislu bolje kvalitete jer je to ova pjesma zaslužila.

Ocjena: 4/5

She Loves Pablo – Crumble (Dostava zvuka)

O albumu “Death Threats from Future Self” se već puno pisalo, kako kod nas tako i kod drugih kolega. Jedno od najboljih rock izdanja u zadnje vrijeme, a “Crumble” mi je i ponajbolja ili ponajdraža pjesma albuma. Oni su oduvijek bili zanimljivi na sceni i izdvajali se svojom kvalitetom, žestokim gitarama i nevjerojatnim vokalnim dionicama. Njihovi riffovi se režu u vene kao najbolja infuzija, a sveukupno vas tjeraju i na potpuno divljanje ispred pozornice. A možete samo i headbangati – nebitno. Nisu samo riffovi i gitare zanimljivi, kod njih je cijeli paket nešto iznimno. Od bubnjeva do aranžmana, prijelaza iz žestokog u lagano, iz energičnog u baladno, iz kompleksnosti u jednostavnost. Dok god imamo She Loves Pablo, možemo biti ponosni na novu generaciju hrvatske rock scene.

Ocjena: 4.5/5