Barone Jazz Festival – vrhunski glazbeni program na šibenskoj tvrđavi
21. lipnja 2023.
Music Box (11017 Članci)
Podijeli

Barone Jazz Festival – vrhunski glazbeni program na šibenskoj tvrđavi

Tvrđava Barone, tople večeri pod zvijezdama i vrhunska glazba – kombinacija je to koja se ovog ljeta zove Barone Jazz Festival!

Na Baroneu će tako od posljednjeg dana lipnja pa kroz srpanj i kolovoz svirati sjajni glazbenici koje veže ljubav prema razigranim jazz ritmovima!

Barone Jazz Festival otvorit će Pavle Golubić Quartet posljednjeg dana lipnja. Pavle Golubić iza sebe ima nastupe s brojnim domaćim i stranim velikanima jazza i bluesa poput Boška Petrovića, Davea Samuelsona, Matije Dedića, Luckyja Petersona i Andyja Narela i brojnih drugih. Golubić je magistar muzike, udaraljke je diplomirao na Kraljevskom konzervatoriju u Zagrebu, svira sa simfonijskim orkestrom HRT-a, kazalištem ZKM i u raznim jazz sastavima.

Kvartet uz njega čine Vojan Jocić na saksofonu, Domagoj Leljak na gitari i Tin Džafranović na kontrabasu. Njih je publika do sada imala priliku čuti u različitim jazz i pop sastavima, a u Šibeniku će izvoditi jazz standarde u post bop maniri i nekoliko autorskih kompozicija!

Ulaznice za koncert s početkom u 21 sat dostupne su po cijeni od 6 eura online i u City Pointu šibenskih tvrđava. Članovi Kluba prijatelja uz predočenje važeće članske iskaznice na blagajni ostvaruju popust od 10% pri kupnji ulaznica.

Bruna Matić – N O I S E, 4. srpnja

Bruna Matić, talentirana udaraljkašica koja je master studij završila na Akademiji Codarts, na Tvrđavu Barone dolazi 4. srpnja s projektom N O I S E – spektaklom nastalim s HRT jazz orkestrom koji spaja glazbu, video, jazz i elektronsku glazbu i govori o buci koja nas okružuje, ali i o buci u nama samima.

Spajajući vizualnu umjetnost sa živom glazbom u kontekstu jazz ansambla, NOISE predstavlja nešto sasvim novo u svijetu glazbe. Buka prometa, radova, sirena, svaki neželjeni zvuk koji se miješa s ogromnom količinom informacija kojima smo svakodnevno bombardirani, sadržaji koji konzumiramo ni ne misleći o njima, zvukovi koji se isprepliću sa svjetlima, reklamama, informacijama, telefonskim pozivima, mislima, stvarajaći tako buku koje nismo niti svjesni a koja je sastavni dio gradske svakodnevnice.

Kombinacija jazza i elektronike Brunu Matić, koja je u karijeri surađivala s mnogim bendovima i izvođačima poput HGM A Banda, Irene Žilić, The Frajli, Matije Cveka, HRT jazz orkestara, Mira Kadoića/David Gazarov kvarteta, Davor Križić Experimenta i mnogih drugih, sada predstavlja autoricu u sasvim novom svjetlu, istražujući puteve jazz kroz stapanje glazbe i vizualne umjetnosti.

Ulaznice za koncert s početkom u 21 sat dostupne su po cijeni od 6 eura online i u City Pointu šibenskih tvrđava. Članovi Kluba prijatelja uz predočenje važeće članske iskaznice na blagajni ostvaruju popust od 10% pri kupnji ulaznica.

Pavle Miljenović Quintet, 7. srpnja

Jazz gitarist Pavle Miljenović na Tvrđavi Barone svira s istoimenim quintetom na Tvrđavi Barone 7. srpnja u sklopu Barone Jazz Festivala. Miljenović ima dva studijska albuma praćena izvrsnim kritikama i struke i publike koja nije samo ograničena isključivo na ljubitelje jazz glazbe.

Sada predstavlja svoj treći autorski album, ujedno i drugi album sa svojim kvintetom, naziva “Arrival”. Nakon prvijenca “Begin.”, također s kvintetom, objavio je i hvaljeni album s kvartetom, “Upper Structures”.

“Inspiracija za album ‘Arrival’ je, pretpostavljam, oduvijek bila u meni. Samo sam trebao dozreti umjetnički, zanatski i kao osoba da ga realiziram. Ideja je bila izraziti se na iskren i nepretenciozan način te stilski i kompozicijski konzistentno mojem prvom albumu Quinteta – ‘Begin.’. U tom sastavu mi je uvijek naglasak na melodiju i mentalne slike/filmičnost same glazbe. Kao da prate neku scenu iz života”, poručuje Miljenović pred koncert na Baroneu.

Osim što je vrhunski gitarist, Miljenović je i skladatelj koji autorski potpisuje sve kompozicije na albumu, a u njegovim aranžmanima suvremeni jazz zvuči zanimljivo i kompaktno. Na “Arrivalu” su mu se i ovog puta pridružili dugogodišnji suradnici i redom vrsni jazz glazbenici – Saša Nestorović na saksofonu, Hrvoje Galler na klaviru, Zvonimir Šestak na kontrabasu I Borko Rupena na bubnjevima.

Ulaznice za koncert s početkom u 21 sat dostupne su po cijeni od 6 eur online i u City Pointu šibenskih tvrđava. Članovi Kluba prijatelja uz predočenje važeće članske iskaznice na blagajni ostvaruju popust od 10 posto pri kupnji ulaznica.

B’s FUNstallation, 18. srpnja

B’s FUNstallation koji je krajem prošle godine objavio svoj treći autorski album Hold On i proslavio 10 godina kontinuiranog djelovanja, na Tvrđavi Barone svira 18. srpnja.

Pod nazivom B’s FUNstallation, koji je ove godine bio nominiran za dva Porina, šest je glazbenika koje je okupio trubač Zvonimir Bajević  2012. godine. Zajednički projekt prirodno je izrastao na dugogodišnjem zajedničkom muziciraju i prijateljevanju u okviru HGM Jazz orkestra Zagreb, a kasnije zajedničkom profesionalnom putu u Jazz orkestru HRT-a. Sudjelovanje svih članova u mnoštvu različitih projekata te s dugim nizom glazbenika (Elvis Stanić Group, Jazz Me Do Quintet, Satellite Quartet, Tamara Obrovac Transhistria Ensemble, Jazz Orkestar HRT-a, HGM Jazz orkestar Zagreb, The Problems, Lasse Lindgren Big Constellation, The Bonebomb, Big band RTV Slovenija…) s kojima su članovi B’s FUNstallation surađivali i ostvarivali svoju glazbenu afirmaciju, ostavio je velik utjecaj i tragove, koje kroz vlastite kompozicije pokušavaju sintetizirati u svoje viđenje stvari, pojava, osjećaja i situacija koje doživljavaju.

B’s FUNstallation su Mario Bočić (tenor saksofon), Zvonimir Bajević (truba, krilnica), Davor Doležal (gitara), Luka Žužić (klavijature, trombon), Goran Rukavina (kontrabas, električna bas gitara) i Borko Rupena (bubnjevi). Do sada su nastupali u gotovo cijeloj Hrvatskoj, a prvo veće inozemno gostovanje benda bila je dvotjedna turneja u Kini 2017. godine, tijekom koje je na 9 koncerata u Mudanjiangu, Dalianu, Jilinu, Shijazhouangu, Nanchangu, Lizhou i Wuhanu bend održao uspješne koncerte u velikim koncertnim dvoranama pred brojnom kineskom publikom.

Ulaznice za koncert s početkom u 21 sat dostupne su po cijeni od 6 eur online i u City Pointu šibenskih tvrđava. Članovi Kluba prijatelja uz predočenje važeće članske iskaznice na blagajni ostvaruju popust od 10 posto pri kupnji ulaznica.

Trio no Lokal, 21. srpnja

Trio No Lokal, tri strana talentirana i afirmirana glazbenika sa zagrebačkom adresom, svira na Tvrđavi Barone u sklopu Barone Jazz Festivala 21. srpnja.

Glazbenike i producente irskog podrijetla povezala je ljubav prema ritmovima koji su obilježili šezdesete i sedamdesete godine. Na Baroneu će predstaviti svoj zanimljiv repertoar koji uključuje reinterpretaciju klasika, ali i manje poznatih pjesama koje je bend povezao kroz broken-beat, hip hop i drum and basse ritmove uz dodatak improvizacijskog duha kakav mogu donijeti samo svirke uživo!

Ishfaq odnosno Sam Mahoney (klavijature) producent je i multi-instrumentalist koji stvara glazbu još od tinejdžerskih dana. Uživo je svirao u legendarnom klubu Lazy u Frankfurtu, pohađao Red Bull Music Academy u Seattleu i DJ-irao diljem Europe. Surađivao je i s poznatim imenima kao što su Zero T, Freddie Kruger, Dječacima, Janom Kinclom itd. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

Chucky Chrysal odnosno Terence Daniel Hayes (bubnjevi) također producent i multi-instrumentalist, nastupa od svoje 16. godine i to često u legendarnom engleskom klubu Pink Toothbrush, mjesto na kojem su stasali Depeche Mode! Ishfaqa je upoznao u Irskoj te su zajedno nastavili raditi na glazbi eksperimentirajući s različitim žanrovima.

Dirty Hairy odnosno Mat Davies (udaraljke) dolazi iz Londona, a glazbenu karijeru počeo je kao DJ u devedesetima. Tijekom 2000-ih postao je priznati hip-hop producent prepoznatljiv po stilu koji ima korijene u hip-hopu, ali uključuje i afro ritmove, latin, funk i jazzy broken beats. Nastupao je diljem Europe, na Novom Zelandu te u Japanu. Trenutno nastupa s Tihomirom Popom Asanovićom u ulozi DJ-a i perkusionista, a surađivao je s Kandžijom, Pendrekom, Magellanom, Zlatanom Čordićem, bendom tetkine Radosti, Edom Maajkom i mnogim drugim poznatim glazbenicima.

Ulaznice za koncert s početkom u 21 sat dostupne su po cijeni od 6 eura online i u City Pointu šibenskih tvrđava. Članovi Kluba prijatelja uz predočenje važeće članske iskaznice na blagajni ostvaruju popust od 10% pri kupnji ulaznica.

Zmaj Orko Star, 30. srpnja

U sklopu Barone Jazz Festivala 30. srpnja na Tvrđavi Barone zasvirat će vrsni i nagrađivani glazbenici okupljeni u bend Zmaj Orko Star –  Zoran Majstorović, Borko Rupena i Toni Starešinić!

Bend je osnovan tijekom perioda pandemije, a ova tri vrsna jazz glazbenika, dobitnika brojnih nagrada za svoj rad, u triju ispituju granice svemira, svoje zemaljske korijene i energiju pokreta, otkrivaju nove mostove vođeni intuicijom inspirirani trenutkom i posve slobodnim duhom. Dal je to jazz, dal je to rock? Pitanja su nepotrebna, ali odgovori stižu na koncertu 30. srpnja u 21 sat na Tvrđavi Barone!

Zoran Majstorović (gitara, ud) je jazz i etno gitarist, multiinstrumentalist, aranžer, skladatelj i producent. U svojoj bogatoj karijeri osim nastupa sa mnogim hrvatskim glazbenicima imao je prilike snimati ili nastupati sa svjetski poznatim jazz i etno glazbenicima kao što su Joe Locke, Reginald Veal, Bruce Ditmas, Klaus Gesing, Rob Bargad, John Stowell, Anthony Pinciotti, Mihaly Dresch, Asaf Sirkis, Michael Erian, Yoshio Machida, U.T.Gandhi, Francesco Bearzatti, Eldar Saparayev, Iva Bittova, Jimmy Weinstein i mnogi drugi. Dobitnik je i nagrada “Status” kao najistaknutiji hrvatski etno instrumentalist “Damir Dičić” kao najistaknutiji hrvatski jazz gitarist, “Miroslav Sedak Benčić” kao najistaknutiji hrvatski jazz kompozitor, Višestruki je dobitnik nagrade “PORIN”, redovni član Hrvatskog Društva Skladatelja te je član HZSU-a.

Toni Starešinić (klavijature, elektronika) je klavijaturist, kompozitor, producent i aranžer. Osnivatelj i voditelj glazbenih sastava Chui, Mangroove i Punk Data. Također i stalni član pratečih sastava Josipe Lisac, Ede Maajke i Je Veux, a već 5 godina i vanjski suradnik Jazz orkestra Hrtvatske radio televizije. Radi glazbu i za kazalište i televiziju Član je HGU, HZSU i redovni je član HDSa, više struki dobitnik narade Porin i Rock & Off te dobitnik nagrade „Status“.

Borko Rupena (bubnjevi, udaraljke) je bubnjar, udaraljkaš i kompozitor. Surađivao je sa više manje svim hrvatskim jazz glazbenicima poput Matije Dedića, Davora Križića, Saše Nestorovića, Mire Kadoića, Zvjezdana Ružića, Šimuna Matišića, Tamare Obrovac, Valerije Nikolovske i mnogih drugih. Te sa nekim stranim imenima poput Deborah Carter, Simon Marlow, John Stowell, Jeremy Brown, Žiga Golob, Enrico Zanisi, Simone Seraffini, Mirko Cisilino, Francesco Bearzatti itd. Trenutno je aktivni član nekoliko sastava poput Sonic Diptych, Ivan Kapec Quintet, Pavle Miljenović Quintet, Atma Mundi Ensemble, Pavle Jovanović Quartet, b’s funstellation, Filip Pavić Quartet, Mary May, Ivan Bonačić quartet, 4in3 +1, Sandra Halužan quart. Dobitnik nagrada „Status“.

Ulaznice za koncert s početkom u 21 sat dostupne su po cijeni od 6 eura online i u City Pointu šibenskih tvrđava. Članovi Kluba prijatelja uz predočenje važeće članske iskaznice na blagajni ostvaruju popust od 10% pri kupnji ulaznica.