RECENZIJA: Helem Nejse: “Gluten tag” – još jedan uspješni izvozni proizvod BiH duha
27. svibnja 2020.
Karlo Rafaneli (102 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Helem Nejse: “Gluten tag” – još jedan uspješni izvozni proizvod BiH duha

Novi album sarajevske hip hop trojke Helem Nejse pojavio se taman na početku pandemije uzrokovane COVID-om 19 i u PR materijalima je predstavljen kao idealan soundtrack za samoizolaciju. I to donekle ima smisla.

Osam pjesama, 23 minute, kompetentna,  suvremena i vrlo šarena produkcija, laka tematika oslonjena na bosanski humor. Zvuči kao recept za uspjeh. Halem Nejse, slično kao i Dubioza Kolektiv, njihovi iskusniji sunarodnjaci i suradnici, igraju na najširi mogući krug publike, ali pritom brižno paze da koketiranje s “turbo” elementima nikad ne prijeđe granicu nevidljivog “građanskog” ukusa koji ovakav stilski gulaš dijeli od mutantske pop industrije koja se trenutno odaziva na ime “trap cajke”. Takva vrsta oportunizma oduvijek mi je pomalo odbojna, jer predstavlja svojevrsnu glazbenu metaforu deklarativnog političkog centrizma: od svega pomalo, ali zapravo nigdje, ni lijevo ni desno, volimo sve što vole mladi…

Ako uklonim izraziti osobnu rezerviranost prema ovakvom tipu glazbe, mogu zaključiti da je “Gluten tag” za to što jest – balkanski pop rap album – jako dobro napravljen. Za razliku od Dubioze, Halem Nejse ne gnjave parolaškim pristupom, a politika je svedena na minimum. Kad je prisutna, onda paradoksalno predstavlja i vrhunac albuma. “Turci i Rusi” i glazbeno su i tekstualno najzanimljivija pjesma uratka. Tematika vječnih i nepotrebnih nacionalnih podjela nije ništa novo, ali je izvedena glatko i bez nepotrebnog moraliziranja, više kao crnohumorna konstatacija svakodnevne situacije. Neke druge dosjetke, poput one da Božo Vrećo pjeva žensku ulogu u “Kule i Gradovi”, čine se malo preočitima. Štosevi koji se provlače kroz cijeli album usmjereni na romantične odnose nisu posebno efektni jer se manje više svode na tip jednokratnog humora koji se već godinama provlači po društvenim mrežama. Ipak, kratkoća i produkcija spašavaju ovaj album od zamora materijala jer je sve brzo i raznoliko, a posebnu pohvalu zaslužuju brojni breakdownovi i beat switchevi zbog kojih pjesme djeluju nepredvidljivo i jednostavno zabavnije.

Ocjena
3 out of 5

3

Dobro
3 out of 5