Martha Argerich protiv Kalendara tišine u Lisinskom!
14. lipnja 2020.
Music Box (10589 Članci)
Podijeli

Martha Argerich protiv Kalendara tišine u Lisinskom!

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog najavila je prvi koncert nove sezone Lisinski subotom 3. listopada 2020.

Nakon obnove potresom oštećene Velike dvorane, upravo s istinskom glazbenom legendom Lisinski je odlučio srčano se oduprijeti prijetnjama virusa i potresa.

“Svaka je kriza za nas uvijek bila samo izazov i poticaj. U situaciji u kojoj živimo, mi ne tražimo alibi, nego ustrajemo na izvrsnosti. Zato hrabro pozivamo umjetnike cijeloga svijeta da nam se pridruže, da budemo i ostanemo zajedno! Uskoro ćemo objaviti i druga imena iz naše riznice vrijednosti i carstva radosti glazbe. Vraća se svjetska i domaća glazbena reprezentacija. Lisinski subotom, uvijek Lisinski!”, objavili su.

Gostovanje proslavljene pijanistice i neokrunjene kraljice glasovira Marthe Argerich na samom početku nove iznimne sezone ciklusa Lisinski subotom jedinstveni je događaj godine! Na pozornicu najveće hrvatske kuće glazbe vraća se blistava pijanistička zvijezda nakon dvanaestogodišnjeg izbivanja, kada je održala spektakularan koncert s violončelistom Mischom Maiskim, obilježavajući 30. obljetnicu njihove umjetničke suradnje.

Glazbena kritika s oduševljenjem je pisala o njihovu besprijekornom muziciranju u kojem se jasno mogao osjetiti „snažan impuls i autoritet pijanistice koja je publiku ostavila bez daha“ svojom svježinom, poletnošću, energičnošću, nadahnutošću, jednom riječju – genijalnošću!

Argerich je poznata po neumornoj promociji i potpori mladim pijanistima, a hrvatska i svjetska javnost zasigurno je pamti i po presedanu koji je učinila napustivši svoje mjesto u žiriju Chopinova natjecanja u Varšavi 1980. godine, izražavajući neslaganje s izbacivanjem mladog Ive Pogorelića u samoj završnici natjecanja.

Koncert je na rasporedu u subotu 3. listopada, a na programu su:

Robert Schumann: Šest etida u formi kanona, op. 56
Dmitrij Šostakovič: Concertino za dva glasovira u a-molu, op. 94
Franz Liszt: Reminiscencije na Mozartovu operu Don Giovanni za dva glasovira, S. 418
Maurice Ravel: La Valse za dva glasovira (obrada: M. Ravel)
Camille Saint-Saëns: Karneval životinja, suita za dva glasovira i oktet