Elementalova “Ilica” od sada dostupna i na YouTubeu
15. lipnja 2020.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

Elementalova “Ilica” od sada dostupna i na YouTubeu

Prije desetak dana, grupa Elemental objavila je novi album “Ilica” koji nije izašao na CD-u, USB-u, ploči ili kaseti, već je izlazak albuma obilježen pomalo neuobičajeno, na platformi Bandcamp.

Tako su obožavatelji i prijatelji benda dobili priliku donacijom ili kupnjom albuma pokazati podršku bendu i njihovom stvaralaštvu, pogotovo u ovo doba koncertne neaktivnosti. Zajednica okupljena oko Elementala još jednom je pokazala svoje najljepše lice – poruke podrške osim iz Hrvatske i regije, dolazile su iz cijele Europe, daleke Amerike, ali i Japana.

Plan za daljni život albuma je sličan – on ostaje zauvijek zabilježen na digitalnim platformama. Pored Bandcampa, novi album “Ilica” od danas se nalazi u digitalnim dućanima i streaming servisima (iako su moguća kašnjenja na pojedinim platformama zbog poteškoća koje su nastale tijekom COVID-19). Album je dostupan i na YouTubeu:

Album kroz glasove Remi i Shota oslikava priče koje se događaju u svakom gradu. Jednako tako moga se zvati “Knez Mihajlova”, “Marmontova”, “Ferhadija”, “Stritarjeva”, “Kameni most”, “Ulica slobode” ili nositi ime bilo koje druge ulice regionalne urbane sredine. Istovremeno, “Ilica” je oda Zagrebu i to onom iz vremena ’starog normalnog’. Kao takav, album je testament vremena koje je minulo, uz nezaoiblazno pitanje hoće li se ono ikada više ponoviti.

“Izmislili smo ‘Ilicu’ iz prašine gradskog asfalta, kao alkemičari. Uzbudljiva mi je. Ne mogu je se zasititi. Ponekad se pitam, odakle dolaze te naše pjesme? I mislim da je odgovor u kemiji – između nas u bendu, između naših instrumenata, iskustava koje spremamo u svoja srca i gradova koji nam služe kao scenografije naših priča.”, izjavila je Mirela Priselac Remi povodom izlaska albuma.

“Naizgled jednostavno, krenulo je stvaranje i ovog posljednjeg malog albuma, kojem je naslov nastao puno prije nego što je ta naša najduža gradska ulica promijenila svoje lice. Kao što nismo znali da će tišina korone nadvladati buku iličkog prometa, a potres joj dotući pročelja i dvorišta, tako nismo bili ni svjesni transformacije koje će proći ova šačica pjesama s kojima smo se igrali. ‘Ilica’ je album transformacija.”, nadodao je Luka Tralić Shot.

Kao i posljednji put, Elemental je samostalno objavio novi album za vlastitu diskografsku kuću 383records.

Foto: Ivica Drusany