Ana Rucner uoči “Pozdrava ljetu”: “Glazba me spašavala svo vrijeme u izolaciji i uvijek mi je bila izlaz u svjetlo”
20. lipnja 2020.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

Ana Rucner uoči “Pozdrava ljetu”: “Glazba me spašavala svo vrijeme u izolaciji i uvijek mi je bila izlaz u svjetlo”

Prvog dana ljeta i ove godine svjetski poznata violončelistica Ana Rucner dočekat će prve zrake sunca na Srđu.

U Dubrovniku će Ana Rucner proslaviti 10 godina “Pozdrava ljetu” u sklopu festivala “Ana u gradu”. Ovogodišnji koncert označit će i prvu suradnju Ane Rucner i Mateja Meštrovića koji se ovih dana intenzivno pripremaju za magični trenutak koji će se dogoditi u nedjelju u 5 ujutro.

Uoči novog “Pozdrava ljetu” popričali smo s Anom Rucner, saznali kako je provodila vrijeme u izolaciji i koliko joj je u tome pomogla upravo glazba, ali i dotaknuli se novog albuma “Croatian Heritage” te festivala “Ana u gradu”.

Ove godine očekuje nas najizazovniji i najzahtjevniji “Pozdrav ljetu”, odnosno festival “Ana u gradu”. S obzirom na globalnu pandemiju kako ste se odlučili ove godine održati koncert s vjerojatno najljepšim pogledom u Hrvatskoj?

“Pratila sam situaciju i u času kada je nama glazbenicima omogućeno da imamo javne nastupe donijela sam odluku da napravim koncert. U tom periodu iščekivanja normalno sam pripremala svoj koncertni program i duboko u sebi se nadala upravo ovome sto se na kraju i dogodilo, a spremna i na drugu opciju, a to je da koncerta neće biti. I slažem se s vama, sa Srđa zaista seže jedan od najljepših pogleda u Hrvatskoj.”

Ovaj festival ove godine slavi 10. rođendan. Može li se izdvojiti jedno izdanje nad drugim, a koje je bilo najposebnije, koliko je bilo zahtjevno sve ovo raditi 10 godina i postoje li neke posebne anegdote u smislu uspješnog ili neuspješnog održavanja festivala?

“Svakako najviše pamtim prvu godinu jer sam tada bila prilično uplašena i dovoljno neiskusna da ne znam sto radim tako da sam se oslanjala isključivo na ono sto mi srce govori. Tako mi je moje srce i šapnulo da počnem svirati izlaskom prvog ljetnog sunca, a ta moja mladenačka kreacija danas je postala jedna lijepa i svima draga tradicija. Svaka godina je drugačija, produkcijski jako zahtjevna ali uz dobar tim i puno volje i rada nema neuspjeha, nego uvijek ponovno veselje.”

Je li i ovoga puta u novim teškim vremenima glazba ponovno pobijedila? Je li glazba doista toliko jaka i doista sadrži toliko ljubavi?

“Glazba je sklop najljepših emocija koje čovjek može doživjeti. Ona je sastavni dio naših života, svjetlo na kraju tunela i ona vrsta ljubavi koja uvijek pobjeđuje.”

Kako ste provodili dane u izolaciji, je li i u Vašem slučaju glazba bio taj izlaz u svjetlo, ta pobjeda dobroga nad zlom?

“Glazba me spašavala svo vrijeme u izolaciji. Vježbala sam violončelo više nego ikada, ponovno ga istraživala i zaista mogu reći da mi je glazba uvijek bila izlaz u svjetlo.”

Uvod u 10. rođendan festivala “Pozdrav ljetu” bio je objavljivanje novog studijskog albuma „Croatian Heritage“. Koliko god bili dio svjetske glazbene scene i nastupala diljem zemaljske kugle, pogotovo na Dalekom Istoku, uvijek ste ponosno isticali svoj kraj, promovirali dostojno Hrvatsku i sve njezine ljepote, prije svega i bogatstvo tradicijske glazbe. Je li to upravo bio nekakav poziv da napravite ovakav glazbeni projekt, odnosno što za tebe znači “Croatian Heritage”?

“Svako djelo odražava moju ljubav prema domovini i želju da pojedine dijelove Hrvatske predstavim ljudima koji će kroz glazbu i sliku upoznati kulturnu baštinu i prirodne ljepote naše zemlje, a svoj zadnji album nazvala sam ‘Croatian Heritage’ upravo iz razloga sto glazbeno obuhvaća cijelu Hrvatsku. Oduvijek sam uživala proučavati naše krajeve, tradiciju i uz pomoć svoje mašte stvarati audio-vizualna djela. To mi puno znači jer imam neizmjernu želju prenijeti svima onu iskru ljepote koju moje umjetničko oko vidi i osjeća.”

Tijekom cijelog svog života nastojalite ste pomoći i drugima, a to činite i s ovim albumom jer ste svu svoju zaradu od prodaje CD-a namijenili jednoj humanitarnoj udruzi. O čemu se točno radi i koliko vas ovakve stvari ispunjavaju kao čovjeka i kao glazbenika?

“To što sam glazbenik i imam mogućnost stvarati i time privređivati smatram velikim darom i jako me ispunjava podijeliti ga s drugima na bilo koji način. Kako je ovaj album za mene čista ljubav, odlučila sam da svoj dio zarade od prodaje CD-a isto tako darujem, a namijenila sam ga zakladi Ivan Bulić s kojom sam počela surađivati kao dugogodišnja prijateljica obitelji Bulić, od samoga osnivanja Zaklade.
Zaklada je osnovana je u spomen na mladog, temperamentnog i poštovanog intelektualca Ivana Bulića, koji je nažalost prerano napustio naš svijet, a kako se Ivanov lik i djelo, njegova humanost i zalaganje za mlade i potrebite ne bi nikada zaboravili. Primarni cilj Zaklade trajno je prepoznavanje i podupiranje obrazovanja i usavršavanja mladih ljudi koji ostvaruju zapažene rezultate te pružanje pomoći u realizaciji humanih ideja za koje se Ivan Bulić tijekom svog života, obrazovanja i rada zalagao.”

Foto: Tea Lukinić

Osim posebnog izdanja ovogodišnje manifestacije “Pozdrav ljetu” po čemu će ova godina još biti posebna, odnosno kakvi vas sve izazovi očekuju i što publika može očekivati nakon pozdrava prvim zrakama ljetnog sunca?

“Ova godina je posebna, zahtjevnija od prijašnjih zbog mjera koje se svakako moraju ispoštovati.
Prvobitno je u planu bilo održavanje više koncerata, ali s dolaskom korone sve smo morali otkazati. Ono čemu sam težila je svakako koncert “Pozdrav ljetu” koji je kruna festivala i njega sam odlučila snimiti bez obzira na sve te ga na taj način podijeliti s publikom. Kasnije, kako su mjere ipak popustile odlučila sam nastaviti tradiciju dolaskom u grad i koncertom u zoru u predivnom amfiteatru ‘Excelsa nekretnina’.
Tako da na kraju desetu godinu festivala zaista slavim spektakularno s dva istoimena koncerta “Pozdrav ljetu”, ali s potpuno različitim repertoarom. 21.6. u 5 sati ujutro na Srđu za moje Dubrovčane i prijatelje, a istoga dana u poslijepodnevnim satima, točnije u 18:00 sati na HRT2 sa svima ostalima koji tog dana ne mogu biti s nama.”

Nedostaju li Vam nastupi izvan Hrvatske? Često znate boraviti u Kini gdje održavate dosta koncerata. Zašto je Kina toliko posebna i je li svaki novi odlazak tamo i jedno potpuno novo iskustvo?

“Naravno da mi nedostaju, a pogotovo Kina koju obožavam. Navikla sam često boraviti u Kini i svaki put kada dolazim iznova se oduševim njome. Obišla sam zaista puno kineskih gradova, svirala u raznim dvoranama i gostovala na velikim festivalima. Jedno od ljepših iskustava mi je bilo gostovanje na TEDex konferenciji u Shanghaiju koju su pratili milijuni gledatelja i gdje sam dobila veliku priliku ne samo svirati nego i pričati o svom glazbenom putu i predstaviti Hrvatsku u najljepšem svjetlu.”

Hvala na razgovoru i nadamo se da ćemo još puno ljetnih zraka Sunca dočekivati upravo uz Vašu glazbu.

“Hvala vama, vjerujem da hoćemo!”

Foto: Tea Lukinić