Gitara Kurta Cobaina s MTV Unpluggeda prodana za više od 40,5 milijuna kuna
21. lipnja 2020.
Music Box (11005 Članci)
Podijeli

Gitara Kurta Cobaina s MTV Unpluggeda prodana za više od 40,5 milijuna kuna

Na koncertu “MTV Unplugged”, koji je sniman i kasnije objavljen te postao jedan od najcjenjenijih unplugged koncerata iz ove serije, Kurt Cobain iz Nirvane koristio je akustičnu gitaru koja je sada srušila rekod u prodaji.

Naime, gitara je prodana na aukciji za više od 40,5 milijuna kuna (6 milijuna dolara). U pitanju je gitara Martin D-18E 1959 koju je Kurt koristio na snimanju Unplugged koncerta 1993. godine i procijenjena vrijednost bila je između 1 i 2 milijuna dolara. No, tu vrijednost gitara je prestigla još prije početka aukcije. Finalnu ponudu od 6 milijuna i 10 tisuća dolara, nakon samo 7 bidanja, dao je Peter Freedman, osnivač tvrtke RØDE. Time je srušen prijašnji rekord koji je postigla gitara Davida Gilmoura iz Pink Floyda. Popularni crni Stratocaster prodan je 2019. godine za 3,95 milijuna dolara.

Kurtova gitara prodana je u originalnom koferu na kojem se nlazila naljepnica albuma “Feel the Darkness” grupe Poison Idea, a u koferu je bio i polukorišten paket žica, trzalice i kožna torba. Na aukciji su bili i njegov razbijen Fender Stratocaster s turneje “Utero” iz 1994. godine, majica koju je nosio u spotu za pjesmu “Heart-Shaped Box” i setlista koncerta “MTV Unplugged”.