Dijete zvano Exit rođeno prije 20 godina!
29. lipnja 2020.
Music Box (11067 Članci)
Podijeli

Dijete zvano Exit rođeno prije 20 godina!

Nastupima Urbane gerile, DJ Fakira i Dee Fejsa, 29. lipnja 2000. u parku Univerziteta u Novom Sadu pokrenut je EXIT Noise Summer Fest.

Festival je trajao skoro 100 dana tijekom kojih su se svakodnevno održavali besplatni koncerti, partyji, predstave, projekcije filmova, izložbe, tribine, performancei… Pokrenut od strane grupe studenata s namjerom da kreiraju pokret za mir i slobodu u Srbiji i na Balkanu, projekt je zamišljen kao alternativni kulturni model onom koji je plasiran tijekom devedesetih od strane državnih i paradržavnih medija s ciljem da motiviraju mlade da izađu na izbore na kojima je konačno svrgnut režim Slobodana Miloševića.

Festival je imao dve pozornice „Šuma“ koja se nalazila u parku na kojoj su se održavali koncerti i „Rijeka“ preko puta nasipa na obali Dunava na kojoj su nastupali najbolji lokalni DJ-evi. Tada nitko nije mogao ni zamisliti kako će ove dve scene samo godinu dana kasnije izrasti u Glavnu pozornicu (Main Stage) i Dance Arenu (prvobitno zvanu DJ stage) velikog međunarodnog glazbenog festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi. Festival 2001. godine trajao je devet dana, dok je 2003. proglašena Država Izlaza (State of EXIT) nakon čega festival dobiva svoju prepoznatljivu formu od četiri dana.

U prošlih 20 godina vodeći svjetski mediji kao što su Guardian, CNN, BBC, The Times i mnogi drugi izvještavali su o Exitu kao jednom od najboljih i najprestižnijih festivala na planeti. EXIT je osvojio dvije nagrade za Najbolji veliki europski festival, za festivalska izdanja 2013. i 2017. u sklopu najprestižnijeg europskog i svjetskog festivalskog natjecanja European festival awards. U sklopu istog natjecanja nagrade su osvojili i budvanski Sea Dance festival za Najbolji europski festival srednje veličine za premijerno izdanje 2014. godine i beogradski No Sleep festival za Najbolji novi europski festival prošle godine. Osim ova dva događaja, EXIT je pokrenuo i Sea Star festival u Hrvatskoj, R:Evolution u Rumunjskoj, Festival 84 u Bosni i Hercegovini, Echowaves u Gruziji, kao i više desetina manjih i većih manifestacija širom planete.

Regionalnim festivalima koji su postali možda i najveći kulturni most Srbije, Hrvatske, Crne Gore i drugih zemalja, EXIT je okrunio misiju povezivanja regiije, koja je bila aktualna od početka kada su se 2001. na istom mejstu na Petrovaradinskoj tvrđavi po prvi put nakon ratova našli mladi ljudi iz svih krajeva Balkana. Tada su mnogi porušeni mostovi obnovljeni, ali i kreirana nova prijateljstva koja traju već dva desetljeća. EXIT je kroz svoju Fondaciju realizirao više od 1000 društveno odgovornih projekata od kojih se izdvajaju višegodišnji projekt Mladi Heroji u kojem se promoviraju pravi uzori za mlade, uspješna kampanja za ukidanje šengenskih viza 2009. kada je tadašnji evropski komesar za proširenje Oli Ren istakao diplomu State of EXIT kao najbolje sjećanje iz Srbije, „Asovi za decu“, nogometna utakmica u kojoj su sudjelovale legende srpskog nogometa Radomir Antić, Bora Milutinović, Predrag Mijatović, Dejan Stanković i mnogi drugi, tijekom koje je skupljeno 120.000 eura za izgradnju bolničkog krila za djecu oboljelu od raka u Nišu 2017. godine, EXIT AID 2014. tijekom kojeg je skupljeno 140.000 eura za pomoć ugroženima od poplava u Srbiji, kao i ekološka platforma Zelena R:Evolucija u sklopu koje se Srbija obavezala podići pošumljenost zemlje za gotovo 50 posto.

EXIT je do sada srpskoj ekonomiji donio oko 200 miliona eura turističkog prihoda, dok je vrijednost međunarodne promocije zemlje, po riječima stručnjaka neprocenjivo. Novinar vodećeg ekonomskog magazina The Economist izjavio je da kada bi Srbija potrošila cijeli svoj budžet za PR ne bi postigla koliko su za njen imidž učinili Novak Đoković i EXIT.

Na Exitu su u protekla dva desetljeća nastupili neki od najvećih svjetskih izvođača među kojima su The Prodigy, The Cure, The Killers, Arctic Monkeys,  David Guetta, Skrillex, Migos, White Stripes, Moby, Martin Garrix, Avicii, Carl Cox, Guns N’ Roses, LCD Soundsystem, Sex Pistols, Motörhead, Slayer, Robert Plant, Wu-Tang Clan, Snoop Dogg, Liam Gallagher,  Beastie Boys,  Ellie Goulding, Faith No More, Nick Cave & The Bad Seeds, Iggy Pop, The Chemical Brothers, Eric Prydz,  Jeff Mills, Richie Hawtin, Solomun, Nina Kraviz, Paul Kalkbrenner, Sven Väth i mnogi mnogi drugi.

Velika proslava 20. rođendana od 13. do 16. kolovoza

Proslava dvadesetog rođendana EXIT festivala održat će se od 13. do 16. kolovoza na Petrovaradinskoj tvrđavi. Svoje nastupe potvrdili su Robin Schulz, Amelie Lens, Paul Kalkbrenner, Boris Brejcha, Artbat, Nina Kraviz, Tale of Us, Black Coffee, Ofenbach, Burak Yeter, DJ Regard, , Roni Size b2b LTJ Bukem, Boris Brejcha, Meduza, Denis Sulta b2b DJ Tennis, Dax J b2b Kobosil, 999999999 live, Francois X, Juliana Huxtable, Monosaccharide, Marcel Dettmann, VTSS, SPFDJ, Laibach, Obojeni program Massimo, Goblini, Buč Kesidi, Marko Nastić, , Insolate, Andrew Meller, Ilija Djoković, Kristijan Molnar, Coeus, Space Motion, After Affair, Lag, Monosaccharide i Bokee, a nova imena očekuju se vrlo brzo.

U prodaji su četvorodnevne ulaznice po cijeni od 450 Kuna putem službene stranice exitfest.org.