Mia Dimšić, grupa Time i J.R. August imaju najprodavanije albume u prvih 6 mjeseci ove godine
10. srpnja 2020.
Music Box (11067 Članci)
Podijeli

Mia Dimšić, grupa Time i J.R. August imaju najprodavanije albume u prvih 6 mjeseci ove godine

Hrvatska diskografska udruga (HDU) i ove godine objavljuje polugodišnju top listu najprodavanijih albuma u fizičkom izdanju. HDU donosi aktualne podatke o prodaji temeljenim na informacijama pristiglim s preko 160 prodajnih mjesta u zemlji te s internetskih prodavaonica diskografskih kuća.

Na domaćoj listi prodaje albuma, prvo mjesto osvojio je studijski album Sretan put Mije Dimšić. U njemu se može čuti već etablirani zvuk njenog dosadašnjeg repertoara, prepunog pozitivnih, a na trenutke i sjetnih emocija. Ovo izdanje Croatia Recordsa broji osam pjesama u čijem su stvaranju sudjelovali izvršni producent i koautor Damir Bačić, koautor i glazbeni producent Vjekoslav Dimter te glazbeni producenti Ivan PešutAnte Gelo i Goran Martinac. Prizvuk country popa očituje se primjerice u duetu s Markom Toljom Sva blaga svijeta, stil indie popa može čuti u pjesmama Male stvari i Pomiče se sat, dok sve pjesme krasi jednostavnost, opuštenost i balansiranost glazbenog sadržaja.

Drago mi je što je ‘Sretan put’ najprodavaniji album prve polovice godine. Budući da su mu tema putovanja, a krajem godine kada je izašao nitko nije mogao pretpostaviti da će baš on ove godine biti pod najvećim upitnikom, svima koji ga imaju u cd playerima ili gramofonima želim da barem uz pjesme, ako već ne fizički, otputuju na neka bezbrižna i topla mjesta”, poručila je svojim slušateljima Mia Dimšić.

Drugu poziciju među najprodavanijima zauzelo je reizadnje eponimnog prvijenca grupe Time s istoimenim nazivom. Žanrovski se svrstava u sferu progresivnog rocka s elementima jazzabluesa, ali i tradicijske glazbe, a sama popularnost albuma u današnje vrijeme ukazuje na njegovu kultnu postojanost.

To je jedna divna stvar koja se dogodila, međutim, svu svoju zahvalnost neću usmjeriti prema ljudima koji su tako vjerno pratili nastavak rada grupe Time ili na neki način pomogli njenom trajanju, nego bih sve svoje simpatije i zahvalnost usmjerio prema gospodinu Želimiru Babogredcu i timu Croatia Recordsa koji su tako dobro i lijepo pripremili izdanje da je vjerojatno i to utjecalo na prodaju. Samim time još i na neki način potaknulo mlade generacije da slušaju grupu Time i da tu muziku približe i nekim drugim generacijama koje nikada nisu čule za grupu Time ili su svoje neke glazbene afinitete poklanjali laganijoj estradnoj glazbi“, kazao je Dado Topić, pjevač i autor pjesama Time.

Na trećem ih mjestu slijedi debitantski album Dangerous Waters pjevača i klavirista Nikole Vranića, poznatog kao J. R. August, izdanog u listopadu 2019. Zaštitni znak vokalne izvedbe pjesama jest engleski jezik i falseto uz sveprisutnu pop-rock klavirsku pratnju.

Jako sam sretan što je album našao svoj put do šire publike, a posebno mi je drago što je publika koja ga je prihvatila raznovrsna! Dangerous Waters je moj prvijenac i upravo zbog toga su osjećaji vezani za njega i njegov uspjeh još naglašeniji! Hvala svima koji su ga kupili ili će to tek napraviti! Puno mi to znači!” kazao je J. R. August.

Na stranoj listi prodaje, prvo je mjesto pripalo Dui Lipi s albumom Future Nostalgia, čiju prodaju u Hrvatskoj zastupa diskografska kuća Dancing Bear. Na broju dva slijedi ga album Fine Line Harryja Stylesa, dok je na trećem mjestu album Thanks For the Dance Leonarda Cohena izdanog 2019. godine kao vlastiti simbolični posljednji oproštaj. Prodaju oba albuma u Hrvatskoj zastupa diskografska kuća Menart.

Polugodišnja lista prodaje stranih izdanja u potpunosti je dostupna na poveznici.