#nedjeljnikomentar: Analiza umA, Gazorpazorp, Ivana Kindl, Je Veux, The Paints
12. srpnja 2020.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Analiza umA, Gazorpazorp, Ivana Kindl, Je Veux, The Paints

Analiza umA – Teslektrika (Dallas Records)

Hrvatski rockeri s adresom izvan Hrvatske, Analiza umA, novu pjesmu posvetili su Nikoli Tesli i objavili na njegov rođendan. Na zabavan način govore kako u Hrvatskoj, zemlji s dosta mana, ipak postoji netko tko je zaslužan za mnogo toga dobroga, a u konačnici niti ovaj bend ne bi svirao na struju da nije bilo Tesle. Ujedno govore kako se u našem “šoru” ljudi zabavljaju uz harmoniku, ali i električnu gitaru. Pa su onda spojili harmoniku na Cry Baby wah-wah pedali, ali i gitaru. “Oj, Nikola, Nikola, ti si otac rock and rolla” – kliču iz Analize umA, a meni se lice ozarilo. Temom su pogodili, sprdaju se, ali i pohvaljuju, a glazbeno je sve nabrijano dobrim starim rockom. Vrlo dobra zajebancija, vrlo dobra svirka i vrlo dobra ocjena. Zbog više puta spominjanog imena Nikola dao bih i ocjenu više 🙂

Ocjena: 3.8/5

Gazorpazorp – El Matador (Moonlee Records)

Mladići iz Srbije vjerojatno su jedno od najboljih novih imena na regionalnoj glazbenoj sceni. Gledao sam ih i uživo prije Repetitora u Tvornici kulture i uživo su još žešći i konkretniji. Noise očito teče njihovim venama već u mladim godinama, a kako izgleda idu prema smjeru koji je odredio i Repetitor. “El Matador” najavljuje album, a ako je suditi prema ovoj pjesmi onda nas očekuje prava eksplozija noise zvuka i brutalnih gitara. Vokalno i nisu nešto jaki, ali kod ovakve vrste glazbe to je najmanje važan faktor. U svakom slučaju, šutke neće nedostajati na njihovim budućim koncertima. Produkcijski je ova pjesma također na zavidnoj razini pa ne vidim razloga da Gazorpazorp uskoro ne stane na tron regionalne scene.

Ocjena: 4.5/5

Ivana Kindl  – Divovi ljubavi (Universal Music Hrvatska)

Jako mi se sviđa retro disco funky Ivana, štoviše ne znam kad sam bolju pjesmu od ove čuo od Ivane. Ovo će zarazit mnoge, pa i radijske postaje (već se to i događa). Ali nije pretjerivala sa svakim od žanrova, u čemu mnogi pogriješe. Odu previše na jednu ili drugu ili obje strane i sami se zapletu u svemu. Ovdje je sve na svojem mjestu, i funky bas, i funky gitara na refrenu, i brzi ritam, i odličan synth, i Ivanin jako lijepi vokal. Prava ljubavna pjesma za nezaboravne ljetne trenutke. To je ono što nam treba u ovim vremenima. Jednostavno, nema niti jedan krivi korak na “Divovima ljubavi” i to je ono što najviše krasi ovu pjesmu. Zaplešimo!

Ocjena: 5/5

Je Veux – Dance to Forget (LAA)

Željka Veverec je jedno od najdivnijih bića naše glazbene scene, baš kao što smo se divili Valeriji Nikolovskoj kad smo slušali Mayales krajem 90-ih, tako se divimo sada Željki Veverec u kojoj god kombinaciji bila, solo ili kao dio Mangroovea ili nekog trećeg kolektiva. Izvrstan izgovor engleskog jezika nevjerojatno paše uz ovu trubačko pop-rockersku kombinaciju, a kad se njezin suprug Toni Starešinić priključi na svojem ludom synthu onda svoje dobije i na progresivnosti i psihodeliji, ali onoj pozitivnoj. Još jedna pjesma za ples, a kako bi zaboravili na sve nedaće koje nas okružuju ovih dana. Inače se i Željka voli razbacati po pozornici i zaplesati, stoga vjerujem da je to navelo da snimi ovu pjesmu. Na kraju spominje svjetska glazbena imena koja su utjecala na nju i kako kaže – “hvala vam što ste spasili moj život”. Emotivan mali hommage za kraj još jednog bisera iz radionice ovog bračnog para. Ima li kraja njihovoj inspiraciji?!

Ocjena: 5/5

The Paints – Sweet Little Mountain (DIY)

The Paints su upravo objavili EP, a na njemu se nalazi i novi singl/spot “Sweet Little Mountain”, pjesma nabijena američkim folk rockom. Mislim da moraju još poraditi na produkciji, ali i miksu, mislim da se to može još bolje odraditi. Vokal previše nadjačava instrumentalni dio, iako je riječ o dosta dobrom folk rock vokalu i vrlo dobrom engleskom jeziku. Inače su mi The Paints itekako zanimljiv bend, samo mislim da će im trebati još vremena da se usavrše u svemu kako bi došli do veće pozornosti. “Sweet Little Mountain” ima dosta potencijala, ali jednostavno im treba bolja ekipa koja će poraditi na njihovom finalnom izgledu. Ovako je to samo dobra pjesma, ništa više.

Ocjena: 3/5