Umro Sir Alan Parker, redatelj brojnih filmova uključujući i “The Wall” Pink Floyda
31. srpnja 2020.
Nikola Knežević (2719 Članci)
Podijeli

Umro Sir Alan Parker, redatelj brojnih filmova uključujući i “The Wall” Pink Floyda

Sir Alan Parker, engleski redatelj i scenarist, preminuo je u 77. godini života, a ostat će zapamćen po brojnim filmskim naslovima za koje je dobivao i veliki broj nagrada.

S karijerom započinje još u tinejdžerskim godinama i to radeći na televizijskim reklama, a nakon 10 godina i brojnih nagrada za kreativnost počinje raditi na scenarijima i režiji filmova. Žanrovski nije bio predodređen nego je išao dosta u širinu. Radio je na mjuziklima (“Bugsy Malone”, “Fame”, “Pink Floyd – The Wall”, “The Commitments” i “Evita”), dramama (“Midnight Express”, “Mississippi Burning”, “Come See the Paradise” i “Angela’s Ashes”, obiteljskim dramama (“Shoot the Moon”), hororima i trilerima (“Angel Heart” i “The Life of David Gale”)

19 puta dobio je nagradu BAFTA, 10 puta Zlatni globus i 6 puta Oscara. 2002. godine dobio je titulu Sir, a bio je aktivan i u britanskoj i američkoj kinematografiji, dok je 2013. godine dobio nagradu BAFTA Fellowship što je najveća nagrada koju redatelju može dodijeliti Britanska filmska akademija. Dvije godine kasnije cijelu osobnu arhivu poklonio je Britanskom filmskom institutu i njegovom Nacionalnom arhivu.

Sir Alan Parker umro je u petak, 31. srpnja nakon duge bolesti.

Izvor: Wikipedia

Foto: YouTube Screenshot