Film “Otac” redatelja Srdana Golubovića u utrci za ‘europskog Oscara’
19. kolovoza 2020.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Film “Otac” redatelja Srdana Golubovića u utrci za ‘europskog Oscara’

Europska filmska akademija (EFA) objavila je prvi dio, ukupno 36, najboljih europskih dugometražnih igranih filmova koji su ušli u selekcijski izbor za ‘europskog Oscara’. Među njima je i nagrađivana manjinska hrvatska koprodukcija Otac redatelja Srdana Golubovića čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma.

EFA je odlučila selektirati filmove za EU Oscar nominacije u dva dijela zbog korone i njome povezanih restrikcija. U ovom prvom dijelu su selektirana 32 filma, a drugi dio slijedi u rujnu, čime će u selekciju moći ući i filmovi koji su imali premijere do 31. svibnja, na festivalima ili u kinima, ali zbog pandemije nisu mogli krenuti u regularnu kinodistribuciju prije studenoga.

Otac je premijerno prikazan u programu Panorama ovogodišnjeg Berlinalea, osvojivši dvije nagrade (nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija). Također, Gordan Bogdan je za naslovnu ulogu u Ocu osvojio nagradu za najboljeg glumca u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu – FEST 2020, što je ujedno bila i nacionalna premijera tog filma.

Film o ocu koji putuje pješice od svog sela na jugu Srbije do Beograda nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu, ujedno je i priča o marginalcu i gubitniku koji putem postaje junak našeg doba. Scenarij uz Srdana Golubovića potpisuje i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić. Film je koprodukcija čak šest zemalja, Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BIH, čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma. Film je, između ostalih, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa.

Nominacije za EU Oscara bit će poznate 7. studenoga na filmskom festivalu u Sevilli, a dodjela je još uvijek zakazana za 12. prosinca u islandskom Reykjaviku.

Sve dodatne informacije i kompletnu selekcijsku listu pronađite na službenim stranicama EFA–e.