U Laubi počeo vrhunac neobičnog izdanja Motovun Film Festivala
28. kolovoza 2020.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

U Laubi počeo vrhunac neobičnog izdanja Motovun Film Festivala

Do 6. rujna bit će prikazan sav ovogodišnji program MFF-a. Projekcije prati glazbeni program, kviz, izložba i druga zbivanja.

Završna etapa ovogodišnjeg putujućeg Motovun Film Festivala počela je u četvrtak navečer u zagrebačkoj Laubi. Veliki je to finale golemog truda motovunske ekipe da unatoč neuobičajenim okolnostima dovede filmove do gledatelja. Do 6. rujna u Laubi će uz popratni program biti prikazano svih 14 dugometražnih filmova iz ovogodišnje konkurencije te 26 kratkih filmova. Uz poštivanje svih epidemioloških mjera, prva na redu bila je projekcija filma Slatke stvari američkog nezavisnog redatelja Alexandrea Rockwella, nagrađenog na Berlinaleu.

Na programu idućih 10 dana naći će se niz filmskih dragulja, nezavisnih naslova sa svih strana svijeta koji će se teško naći na repertoaru domaćih kina. Ovog petka na rasporedu je Istinita priča u Nedu Kellyju, svojevrsni western o jednom od najpoznatijih australskih odmetnika te bugarski U krugu, najnagrađivaniji film u ovogodišnjem motovunskom programu.

Subota je, pak, ženski dan. Prateći trendove u filmskoj industriji, Motovun Film Festival donosi ove godine nekoliko naslova s jakim ženskim temama. U subotu su na rasporedu francuski film Zaposlene djevojke te Asistentica, koji nosi titulu ultimativnog filma Me Too pokreta. Ulogu asistentice koja svjedoči zlostavljanju žena od strane njezinog šefa tumači Julia Garner iz popularne serije Ozark.

Britanski film Rocks djelo je potpuno ženske autorske ekipe predvođene redateljicom Sarah Gavron. Riječ je o živopisnom portretu skupine tinejdžerki koje, odrastajući u metropoli, nadilaze razlike u porijeklima i pokazuju da obitelji mogu biti u mnogo oblika. Jaku žensku ulogu ima i Nataša Ninković u srpskom hitu Ajvar redateljice Ane Marije Rossi koja će i predstaviti ekipu filma u Laubi.

Pozornost privlači i politički triler Svinje, snimljen prema istinitom događaju ubojstva slovačkog novinara i njegove djevojke. Ovaj je slučaj izazvao veliki potres u Slovačkoj i doveo do pada tamošnje vlade. O kolonijalnim barbarstvima u Ognjenoj zemlji govori film Bijelo na bijelom, nagrađen u Veneciji. Film postavlja bolna pitanja o problematičnom odnosu estetike, morala te osobne i društvene odgovornosti.

Nešto lakšu temu donosi francuski omnibus Selfie koji u pričama pet redatelja govori o apsurdima upotrebe moderne tehnologije, nalik na kultnu seriju Black Mirror. Hrvatske lokacije mogu se prepoznati u novom hitu talijanskog oskarovca Gabrielea Salvatoresa, redatelja kultnog MediterraneaMoja luda ljubav, topla priča o neobičnom putovanju oca i autističnog sina snimana je na našoj obali.

Već ovog petka počinje i Kratko kino u dvorištu u kojem će na otvorenom u pet večeri oba vikenda biti prikazana ovogodišnja konkurencija Motovunskih kratkih. Ljubitelji kratkog metra moći će u ovom programu uživati besplatno. Pet kratkih filmova bit će prikazano i u dvorani Laube kao uvod u dugometražne filmove pojedine večeri, a tom će se prigodom predstaviti i autorske ekipe tih filmova. I ove je godine Motovun Film Festival odskočna daska najboljem europskom filmu iz konkurencije kratkih za nominaciju za nagradu EFA, svojevrsni europski Oscar.

Nakon otvorenja i projekcije filma, publiku je koncertom uz klavir zabavio Miki Solus,  poznat po svom ležernom pjevačkom izričaju i apsurdnim pjesmama u kojima kombinira humor s pop kulturom te šok s nevjericom. U idućim danima publiku u dvorištu Laube očekuje niz koncerata i nastupa DJ-a, kako i priliči motovunskom programu, koji će ove godine ipak biti prilagođen epidemiološkim prilikama. Ovog petka nastupit će DJ Zrnka, a u subotu u sklopu ženskog dana kantautorica Luce sa soul programom.

Otvorenju su prisustvovale i glumice Lana Barić i Nina Violić koje uz Gorana Bogdana čine ovogodišnji žiri Glavnog programa. Propeler Motovuna bit će dodijeljen najboljim filmovima dugog i kratkog metra, dok će žiri kritičara odlučiti o nagradi FIPRESCI. Dobitnici će biti objavljeni u subotu, 5. rujna, a dan kasnije slijede projekcije nagrađenih filmova.

Za sve projekcije u Laubi mogu se kupiti pojedinačne ulaznice po cijeni od 30 kuna, a filmofili koji žele uživati u više filmova imaju sjajnu mogućnost kupnje paketa Sve po 15 kuna. Za ukupno 75 kuna mogu po vlastitoj želji odabrati pet različitih filmova. Ova ponuda vrijedi do isteka zaliha s obzirom na ograničeni kapacitet zbog poštivanja razmaka među gledateljima. Ulaznice su u pretprodaji putem interneta.