OD SADA NA VINILU: Amira Medunjanin snimila hommage Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić
30. kolovoza 2020.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

OD SADA NA VINILU: Amira Medunjanin snimila hommage Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić

“For Him and Her”, novi studijski album world music dive Amire Medunjanin, objavljen je na bogato opremljenom dvostrukom vinilu.

“For Him and Her” jedinstveni je hommage Silvani Armenulić i Tomi Zdravkoviću, njima koji su stvarali u zlatnom vremenu diskografije dok je vinil bio glavni medij za slušanje glazbe. Danas, u 2020. godini, slušati Tomine i Silvanine pjesme s vinila, u neprikosnovenoj interpretaciji Amire Medunjanin, predstavlja poseban doživljaj. Kako je to lijepo sročio književnik Miljenko Jergović u svom osvrtu na album: “…pjesmu otpjeva onakvom kakva pjesma jest, ali kakvom je, začudo, nismo prije čuli.”

Dvanaest pjesama – prvu ploču otvara Svirajte mi tiho, tiše, a drugu Kad se voli, što se rastaje – na sjajnom vinilnom izdanju uz pripadajuću knjižicu i download kod za preuzimanje albuma u mp3 verziji nešto je što svaki ljubitelj, kako Amirinog, tako i Tominog i Silvaninog stvaralaštva mora imati. U knjižici izdanja Petar Peca Popović,  poznati novinar, rock kritičar i publicist, piše: “U dvanaest izabranih pesama ona Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić, kolosalnim pojavama jugoslovenske estrade i poslednjim istinskim reprezentima kafanske muzike, odaje znake dubokog ličnog poštovanja.”

Album For Him and Her, koji i naš uvaženi glazbeni kritičar i publicist Zlatko Gall naziva “sugestivnim Amirinim kafanskim bluesom”snimljen je u Bostonu (SAD) u studiju Big BlueSound dok je dio instrumenata snimljen u Beogradu i Mostaru (Studio Coda i Mostar Rock School). Na albumu su sudjelovala eminentna glazbena imena: Shyrkhan Agabeyli (bas), Bojan Zulfikarpašić (perkusije i Moog Matriarch), Predrag Vasić (gitare i mandolina), Ismail Lumanovski (klarinet), Mustafa Šantić (harmonika), Vladimir Ćuković (violine) i Pantelis Stoikos (truba). Realiziran u suradnji s partnerom projekta Stars & More i u izdanju Croatia Recordsa, “For Him and Her” diskografski je dragulj i sasvim sigurno jedan od albuma godine.
Naslovna fotografija djelo je Vojislava Đorđića (Town Hill Colony), za likovno oblikovanje zaslužan je Tarik Zahirović (Ideologija, Sarajevo), a njegov kolega Almir Abaz autor je Amirine fotografije koja se nalazi na unutrašnjoj strani omota. Dvostruki vinil u prodaji je po cijeni od 149 kuna.

Amira Medunjanin trenutno, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, koncertrira pa tako u njezinim veličanstvenim izvedbama možete uživati večeras u Sisku (Kupske noći), 6. 9. u Zagrebu (HRT, Sunčana strana Prisavlja), 12. 9. u Čakovcu i 26. 9. Križevcima.

Foto: naslovnica albuma “For Him and Her”