67. Pulski filmski festival: Filmu “Otac” nagrada publike, a filmu “Tereza37” velika Zlatna arena za najbolji film
4. rujna 2020.
Music Box (10875 Članci)
Podijeli

67. Pulski filmski festival: Filmu “Otac” nagrada publike, a filmu “Tereza37” velika Zlatna arena za najbolji film

Ocjenjivački sud 67. Pulskog filmskog festivala otkrio je koji su filmovi ovogodišnji laureati, odnosno koji su individualci proglašeni najboljima u našoj kinematografiji.

Publika je, glasovanjem za Hrvatski program prikazan u Areni, dodijelila nagradu Zlatna vrata Pule filmu Otac, redatelja Srdana Golubovića. Zlatna Arena za najbolji film dodjeljuje se filmu Agina kuća redateljice Lendite Zeqiraj. Zlatna Arena za režiju dodjeljuje se Metodu Pevecu za film Ja sam Frenk. Zlatna Arena za glumačko ostvarenje otišla je u ruke Goranu Bogdanu za ulogu Nikole u filmu Otac. Nagrada Breza za najboljeg debitanta otišla je u ruke scenaristu i redatelju Juri Pavloviću za film Mater.

Zlatna Arena za oblikovanje zvuka dodjeljuje se Martinu Semenčiću za film Mater, a Zlatna Arena za masku Snježani Gorup za film Tereza37, redatelja Danila Šerbedžije. Zlatna Arena za vizualne efekte u filmu otišla je u ruke Vedranu Štefanu za film Ideš? Idem!, redatelja Ljube Zdjelarevića, a za specijalne efekte Sari Giancane i Valentini Vujović za film Mare. Najbolju scenografiju imala je Jana Plećaš u filmu Mare. Nagradu za najbolju glazbu ocjenjivački sud dodijelio je Igoru Paru za film Ribanje i ribarsko prigovaranje, redatelja Milana Trenca. Zlatna Arena za montažu dodjeljuje se Dubravki Turić za film Tereza37, a za kameru Jani Plećaš, za film Mater.

Što se tiče najvažnijih nagrada, najbolju sporednu mušku ulogu imao je Leon Lučev u filmu Ribanje i ribarsko prigovaranje, glavnu mušku ulogu Rade Šerbedžija u istom filmu, a što se tiče ženskih uloga, najbolja sporedna glumica je Ivana Roščić (Tereza37), a glavna glumica Darija Lorenci-Flatz (Mater). Ocjenjivački sud 67. Pulskog filmskog festivala posebno pohvaljuje iznimna umjetnička ostvarenja Marije Škaričić u filmovima Mare, Tereza37 te manjinskoj koprodukciji Grudi, redateljice Marije Perović. Zlatna Arena za scenarij dodjeljuje se Lani Barić za film Tereza37, a za režiju Danilu Šerbedžiji za isti film, dok je Tereza37 nagrađena i najboljim filmom ovogodišnjeg festivala.