MOJ +1: Tam uoči nastupa na Drito iz MSU-a odabrala svojih ključnih 10 albuma
4. rujna 2020.
Nikola Knežević (2826 Članci)
Podijeli

MOJ +1: Tam uoči nastupa na Drito iz MSU-a odabrala svojih ključnih 10 albuma

Nakon ljetne stanke vraćamo se s rubrikom Moja +1 u kojoj naš +1 navodi i pojašnjava 10 albuma koji su utjecali na nju/njega tijekom karijere, odrastanja ili općenito.

Ovoga puta Moj +1 je Tamara Popović, odnosno tam, 24-godišnja beogradska kantautorica, pjevačica i instrumentalistica. MSU-a. Jedna je od najperspektivnijih R&B glazbenica u regiji, a prvo predstavljanje pred hravtskom publikom imat će na Dritu iz MSU-a ove subote 5. rujna u Zagrebu.

Odabrala sam 10 albuma za koje smatram da su najviše utjecali na moj zvuk i koji su mi najvažniji. Jedan od kriterija je bio da pjesme s albuma slušam bar jednom mjesečno, odnosno da su položili test vremena na mojem popisu. Drugi je kriterij da nakon njih nisam bila ista kao autor i/ili kao osoba.” – rekla nam je tam.

1. Abra – Rose (2015)

Prva pjesma koju sam čula od Abre je bila “Fruit” i sjećam se da mi je prva pomisao bila ‘ne mogu vjerovati da ovako nešto jedinstveno, zanimljivo i dobro postoji’. Oduševljena sam Abrom i njenom glazbom i velika mi je inspiracija. Najveći komplimenti koje sam dobila je kad mi je par ljudi reklo da ih moja glazba podseća na njenu. “Rose” slušam često, tekstovi, melodije, atmosfera i njena boja glasa su magični.

2. The Smashing Pumpkins – Mellon Collie and the Infinite Sadness (1995)

Dovoljno je da kažem da mi je Billy Corgan jedan od omiljenih kantautora svih vremena, nevjerojatan je. Ovaj album volim od tinejdžerskih dana i podsjeća me na taj period, posebno što predstavlja biser nostalgije, Billy je maher za tu emociju. Trenutak koji nikada neću zaboraviti je kada je profesor povijesti filma na fakultetu pustio par njihovih spotova kao dobar primer korištenja samih početaka filmske umjetnosti kao inspiracije, jako mi je značilo. Također, prije par meseci mi je Billy lajkao fotografiju na Instagramu nakon što sam ga označila na storyju, on zna da postojim!

3. Lorde – Melodrama (2017) 

“Melodrama” je izašla u trenutku kada sam bila 15 tisuća kilometara daleko i tamo sam je pustila da me potpuno obuzme. Protkana je emocijama koje povezujem s tim razdobljem, natjerala me da razmislim o nekim važnim odlukama. Jako zanimljivi pop aranžmani i prelijepi tekstovi, bravo Lorde, Jack Antonoff i ostali suradnici za ovo remek-djelo.

4. Rihanna – Anti (2016) 

Ja sam Rihannin stan otkad se pojavila i mislim da će uvijek biti tako. S “Anti” je napravila ogromne nemire na sceni i zacementirala sebe kao jednog od najutjecajnijih izvođača na svijetu, bezobrazno dobrom produkcijom i nekim novim zvukom.

5. Justin Timberlake – FutureSex/Love Sounds (2006)

Jedan od rijetkih albuma koje znam napamet od početka do kraja. Timbaland i Justin briljiraju u svakom smislu, ne moram pričati puno, svima nam je jasan značaj ovog dragulja. Prilično je utjecao na R&B koji čujete u mojoj glazbi, najviše u glasu i melodijama pjevanja.

Foto: Tanja Drobnjak

6. Drake – More Life (2017) 

Prečesto slušam Drakea, a najviše “More Life”. Obožavam njegov zvuk, kao i moji producenti, što se nekad i čuje u mojim pjesmama. Moram naglasiti da mi apsolutno nije važno tko mu piše tekstove i ima li ghostwritere, samo neka nastavi izbacivati glazbu.

7. Red Hot Chili Peppers – Californication (1999) 

Frusciante je maestralan na ovom albumu, njegovi rifovi i melodije, ali i harmonije u pratećim vokalima. Mnogo talenta na jednom mjestu overall.

8. Lana Del Rey – Born to Die (2012)

Sjećamo se svi kada se Lana pojavila koliki bum je napravila. Iz ove perspektive sada mislim da mi je posebno značajno bilo to kao nekome tko nije imao baš lako i lijepo tinejdžersko doba, kao i mnogima, osjećala sam se manje samom. Lana je svojom pojavom mnogo uradila za indie glazbu generalno i drago mi je što imamo jakog ženskog autora na sceni. Na “Born to Die” se nalazi više mojih najomiljenijih pjesama ikada.

9. The Weeknd – Beauty Behind The Madness (2015) 

Mnogi danas žele biti neka verzija Weeknda, što dovoljno govori o njemu. Mračan senzualan album sa sjajnim beatovima i zanimljivim pričama protkanim kroz tekstove. O tom međuprostoru ljubavi, strasti i nedefiniranih odnosa i ja često pišem.

10. Zicer Inc. – Najbolji svet (2019)

Album koji me podsjeća na prošlu godinu i početak mog rada sa Zicerom. Ekipa koja je ovim albumom pokazala i dokazala koliko je jedinstvena na regionalnoj sceni u svakom smislu i najavila svoj nadolazeći rad.

Poslušajte koje je pjesme tam izdvojila s ovih 10 albuma na našoj novoj Moj+1 streaming listi.

Foto: Tamara Drobnjak