Umro velikan češke kinematografije i dobitnik Oscara Jiří Menzel
8. rujna 2020.
Music Box (11067 Članci)
Podijeli

Umro velikan češke kinematografije i dobitnik Oscara Jiří Menzel

U 82. godini života preminuo je češki filmski i kazališni redatelj, glumac i scenarist Jiří Menzel.

Menzel je napravio 20-ak filmova i bio je jedan od vodećih redatelja češkog novog vala koji se pojavio u 60-im godinama. Njegovi filmovi predstavljali su radikalni odmak od socijalističkog realizma, žanr tipične komunističke ere koji se usredotočavao na stvarne borbe radne klase. Za razliku od nekih svojih kolega poput Milosa Formana, Menzel nije emigrirao nakon sovjetske invazije na Čehoslovačku. Planetarno poznat postao je 1966. godine s filmom “Strogo kontrolirani vlakovi” za koji je dobio Oscara za najbolji film na stranom jeziku. Godine 1986. nominiran je ponovno za Oscara za film “Selo moje malo”.

Film “Ševa na koncu” iz 1969. godine govorio je na tragikomičan način o opisu života pod totalitarnim režimom, ovoga puta pod komunizmom. Film je odmah zabranjen od strane komunističkih vlasti i tek nakon 1989. godine, nakon antikomunističke revolucije koju je vodio Vaclav Havel, dobio je nagradu Zlatni medvjed na međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Poznat je i po režiranu kazališnih predstava i uvijek je isticao kako više voli teatar. U Hrvatskoj je režirao “Nemoćnika u pameti” i “Budalu za večeru”.

Njegova supruga Olga objavila je da je umro tijekom nedjelje rekavši da je umro dan prije. Nema previše detalja o smrti, ali prije tri godine Menzel je imao operaciju mozga te je bio u umjetno induciranoj komi nekoliko tjedana nakon nje.

“Najdraži Jiřka, zahvaljujem ti na svakom danu koji sam provela s tobom. Svaki od njih je bio izvanredan.”, rekla je njegova supruga na Facebooku.

Foto: YouTube Screenshot